Van reorganisatie tot eigen baas

Femke is dit jaar, na 25 jaar voor hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt, op haar vijftigste verjaardag als zelfstandig ondernemer begonnen. Met een duwtje in de rug van een grootscheepse reorganisatie. Ik vroeg haar naar haar ervaringen. Hoe zag haar leven er vijf jaar geleden uit en hoe ziet ze zichzelf over vijf jaar?

 

Vijf jaar geleden

Femke werkte bij een groot internationaal bedrijf met wereldwijd zo’n 50.000 medewerkers. Ze was er 25 jaar geleden klein begonnen, maar door hard werken en verschillende opleidingen had ze een goed betaalde managerspositie verworven. Ze vertelt: “Eigenlijk had ik de ideale baan. Zelfstandig. Creatief. Mijn functie was Global Editorial Manager. In de communicatie dus. Ik voelde me als een vis in het water in een rol waar bedrijfsjournalistiek en het bedenken en neerzetten van communicatiecampagnes samenkwamen. Ik had de leukste baan bij het bedrijf! Bovendien had ik veel leuke collega’s om me heen, waar ik op terug kon vallen.”

De ene deur dicht…

De laatste twee jaar verdwenen de zelfstandigheid en de creativiteit volledig. Ze maakten plaats voor processen en procedures. “Nou gedij ik niet zo lekker op processen en procedures”, vertelt Femke verder. “Mijn leuke collega’s waren al eerder weg gereorganiseerd. Dus toen de zoveelste reorganisatie ook voor mij heel dicht in de buurt kwam, was dat eigenlijk op het juiste moment. Ik dacht: Wat ik toen zo leuk vond, kan ik ook zelfstandig doen.”

Een bijzondere vijftigste verjaardag

… de andere deur open

Op 3 april 2017, op haar vijftigste verjaardag, schreef ze zich in bij de KvK. Vonk Tekst & Design was geboren. Op haar visitekaartje noemt Femke zichzelf Tekstschrijver, webbouwer, communicatieprofessional en creatieve duizendpoot. Ze schrijft en redigeert op dit moment teksten voor websites, maar ook voor offline. Eerder schreef ze o.a. al Planet Jesse en Oma vertelt.

Planet Jesse bestaat uit een serie verhalen over het leven met haar zoon Jesse, die een vorm van autisme heeft. Planet Jesse staat bol van de ontroerende, moeilijke maar vooral hilarische momenten die moeder en zoon samen beleven op hun ontdekkingsreis om elkaar te leren begrijpen. In Oma vertelt heeft Femke het verhaal van haar eigen oma tijdens de oorlogsjaren opgetekend. Oma woonde in Rotterdam en moest vluchten voor de bombardementen. Ze wilde het nooit meer over ‘die rotoorlog’ hebben, maar kort voor haar dood heeft ze toch haar ervaringen gedeeld. Schokkende verhalen, maar wederom met een goede dosis humor.

Uit: Planet Jesse

Femke houdt dus van een persoonlijke aanpak. “Ik zou het ook leuk vinden om weer eens een communicatieproject op te pakken. En om me meer te verdiepen in digitale marketing.” Ze zit dan ook niet stil en blijft zichzelf steeds verder ontwikkelen.

Ik vraag Femke of ze een tip heeft voor startende ondernemers: “Ja. Hou er rekening mee dat de stoep niet meteen vol staat met klanten. Ik heb gelukkig een aardig zakcentje meegekregen van mijn oude werkgever en mijn man heeft een goedlopend bedrijf. Maar zorg dat je een buffer hebt. Ofwel door geld opzij te hebben, ofwel door nog enkele dagen ergens anders te werken. Ik realiseer me nu eigenlijk pas goed hoeveel geld ik elke maand op mijn rekening kreeg. Geld is niet zaligmakend, maar de hypotheek moet natuurlijk wel betaald worden.”

Over vijf jaar jaar

“Hoe ik wil dat mijn leven er over vijf jaar uitziet? Dat ik stinkend rijk ben natuurlijk”, grapt Femke. “Nee, ik hoop dat ik dan goed mijn eigen brood kan verdienen met leuke projecten. Mensen blij kan maken.” Ze werkt vanuit huis en wil dat ook blijven doen. “Ik heb geen behoefte aan personeel, maar ik zou het wel leuk vinden om een vast team van mede-ondernemers om me heen te hebben. Om samen projecten neer te zetten. Zelfstandig zijn en vrijheid hebben, dat vind ik het belangrijkst. En dan maakt het eigenlijk niet eens zoveel uit wat ik doe.”

Femke is ook regelmatig te vinden op haar vaste stek aan het Meer van Lugano in Italië. “Gelukkig ben ik voor mijn werk niet locatiegebonden. Misschien zit ik binnenkort nog veel vaker in Italië! En verder zie ik mezelf over vijf jaar wel aan dit bureau, met mijn hond aan mijn voeten.” Jip de labrador-pup vindt het best.

Jip, de mascotte van Vonk Tekst & Design

Fraukje is portret- en documentairefotograaf en altijd op zoek naar ‘portretten met een verhaal’. Ze is ook de zus van Femke.

2 antwoorden
  1. Marga van den Boom
    Marga van den Boom zegt:

    Fijn dat je je kennis en ervaring kunt benutten in je eigen bedrijf. In 2012 startte ik mijn bespaarpotspel project en duurzaamheid kwam op mijn pad. Op mijn ontdekkingsreis in duurzaamheidsland maakte ik kennis met veel maatschappelijk verantwoorde projecten, innovatieve bedrijven en mensen die zaken amders willen. aanpakken voor een nieuwe economie en volhoudbare samenleving. Ik schrijf, verzamel en kan mensen helpen met mijn bespaarpotspel notitieboekje en inspireer en deel graag voor een duurzame lifestyle. Het komt alleen niet van de grond. Kun jij mij helpen? Ik ben 54 en vrouw van een ex DGA en ex MKB’er.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie