Waar kom ik vandaan?

“Wie is jouw vader en wie is jouw moeder?”. Dit is de eerste vraag die tante Es (de alter-ego van Jürgen Raymann) aan haar gasten stelde.

Als psychosociale- en relatietherapeut stel ik deze vraag ook aan mijn cliënt. Ik stel deze vraag, omdat waar je vandaan komt in eerste instantie bepaalt naar hoe je naar jezelf en naar de wereld kijkt. Hoe je naar jezelf en de wereld kijkt bepaalt onder andere weer hoe je handelt, welke vrienden je uitkiest, welke studiekeuze je maakt, welke partner je kiest etc.

Al deze vragen en de antwoorden op deze vragen komen aan bod in mijn therapie. Om deze vragen en antwoorden interactiever in kaart te brengen, maak ik samen met de cliënt een genogram. Ik noem het een soort stamboom waar niet alleen op te zien is hoe de gezinnen van herkomst (tot drie generaties) eruit zagen. Het is vooral bedoelt om de verhalen over de verschillende gezinsleden te horen en op zoek te gaan naar de intergenerationele patronen van de cliënt die van invloed zijn op de klacht(en)en/of de problemen die de cliënt ervaart.

Het maken van een genogram geeft een uitgebreid antwoord op waar de cliënt vandaan komt. Hoe de  familiegeschiedenis eruit ziet. Waar er breuken (bijvoorbeeld migratie) zijn en hoe men in het verleden met deze breuken is omgegaan.
De cliënt schrikt soms van de impact van het zien van  en het vertellen van de verhalen die tijdens het maken van het genogram naar boven komen. Ondanks dat het soms choquerend is om te zien en pijnlijk is om de pijnlijke verhalen te vertellen, geeft het maken van het genogram ruimte.

Ruimte om te (h)erkennen dat er patronen zijn. En, ook de ruimte om te zien dat patronen kunnen worden doorbroken. Het genogram maakt dat het verhaal van de cliënt(en) ook een rijker verhaal wordt dan bij aanvang werd gedacht. Het is niet meer alleen het verhaal van de pijn, maar ook het verhaal van moed en doorzettingsvermogen waardoor er heling kan plaatsvinden en de klacht(en) en/of problemen kunnen afnemen.

Wil je samen met mij op zoek naar waar jij vandaan komt en wat het verhaal van jouw familie is? Maak dan een afspraak via mijn website  www.ibalansz.nl voor een intakegesprek.