De kosten van een uitvaart.

De meeste vragen die wij binnenkrijgen gaan over de financiële kanten van een uitvaart (‘wij’ omdat mijn zusje en ik samen uitvaartonderneming Milly runnen).

 

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de kosten van een uitvaart. Uit voorzorg hebben sommige mensen een uitvaartverzekering, maar die zijn niet altijd toereikend. Als wij mensen vragen of zij ideeën hebben hoe zij hun uitvaart willen, krijgen wij vaak als antwoord: ‘Doe maar het goedkoopste. Voor mij geen poespas.’ Ja, dat is leuk gezegd. Maar ik zal zeggen wat de allergoedkoopste uitvaart inhoud:

 

Ophalen van de overledene op de plek van overlijden, in een wade wikkelen en dan direct door naar het crematorium. Daar zal de overledene tussendoor, s’ochtends vroeg of als laatste van de dag gecremeerd worden.

Dus zonder familie, zonder te wassen, met de kleding die men op het moment van overlijden aanhad en geen kist. DAT is het aller goedkoopste en dan hebben we het over ongeveer € 2.000.

Dat is meestal niet wat mensen voor ogen hebben bij de uitvaart van bijvoorbeeld hun moeder.

Want al gauw willen veel mensen toch een kist in plaats van een wade. Daar komen kosten bij. Mensen willen de overledene toch liever laten wassen en kleden. Daar komen kosten bij. Mensen willen soms liever een begrafenis en geen crematie, dat is duurder. Dus daar komen ook kosten bij.

Er zijn weinig mensen die bij het verlies van een dierbare rationeel kunnen nadenken. Want waarom liever een kist? Het gaat toch de oven of de grond in?

Maar dat is het juist. Het gaat om het gevoel.

Als uitvaartplanners proberen wij mensen voor zichzelf te beschermen. Natuurlijk willen wij geld verdienen, maar niet grof over de rug van mensen die hun vertrouwen in ons gesteld hebben.

‘Ja, maar hoeveel kost een uitvaart dan gemiddeld?’. Daar kunnen wij geen antwoord op geven. Want misschien wil iemand een super uitgebreide uitvaart, of juist een hele sobere. Daarnaast zijn er factoren waar men zelf geen invloed op heeft.

Bijvoorbeeld als iemand heel dik was, moet er een kist op maat gemaakt worden. Als iemand heel jong overlijdt komen er vaak veel mensen op de uitvaart, dus is er een (grote) aula nodig, want thuis kan men dat grote aantal mensen niet ontvangen. En daar zijn ze dan weer, de extra kosten.

Wij raden daarom iedereen aan om van tevoren de uitvaartwensen vast te leggen. Dat kan samen met ons, of wij sturen het document op. Beide opties zijn gratis. Op basis van de ingevulde wensenlijsten kunnen wij een offerte maken die gebaseerd is op de details die voor jou en jouw naasten van belang zijn, ook dat is gratis.

Dan kan je jouw verzekering aanpassen, of gericht gaan sparen zodat je naasten niet in de financiële problemen komen vanwege de kosten van jouw uitvaart.

Want een uitvaart is niet meer voor jou, maar een manier voor jouw naasten om op een eigen manier afscheid te nemen.

 

Whitney Tan-A-Kiam

Uitvaartplanner

Uitvaartonderneming Milly

www.uitvaartmilly.nl

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie