7 Clichés die vrouwelijke ondernemers moeten doorstaan

Er zijn veel vrouwen die de touwtjes in eigen handen nemen en hun eigen bedrijf opzetten. Maar niet iedereen snapt helemaal dat dit echte ondernemingen zijn en dat er vrouwen zijn die dit daadwerkelijk zelf kunnen. Laat staat dat de onderneming succesvol is! 

Er worden dan ook veel opmerkingen gemaakt die deze succesvolle vrouwen niet meer willen horen:

“Leuk zo’n hobby”

Wat?! Hobby? Nee man, ik verdien mijn eigen geld hiermee. 

Vooral de vrouwen die in een creatieve tak van ondernemen zitten horen dit erg vaak. Mensen zien niet in dat hun creaties echt de huur betalen en het eten op tafel zetten. Er is echt een hoop doorzettingsvermogen nodig om elke dag weer iets nieuws te maken of bijvoorbeeld de natuur in te trekken met je camera. Misschien is het geen conventionele baan, maar het is toch een echt bedrijf dat je hebt en waar je trots op bent. Misschien is het ooit als hobby gestart, maar wanneer je het zelf als een bedrijf bent gaan behandelen is het wel zo fijn dat anderen dit ook doen.

“Je bedrijfje”

Volgens mij is er nog nooit aan een man gevraagd hoe het met zijn “bedrijfje” ging. Waarom zou je dit dus wel aan een vrouw vragen. Een vrouw die ervoor heeft gekozen om zelf te gaan ondernemen zal nooit over haar bedrijf spreken met zo’n verkleinwoord. Want zolang je erover blijft praten alsof het iets kleins en misschien wel onbelangrijks is, dan zal je bedrijf dat ook altijd blijven. Natuurlijk zijn we in Nederland wel heel goed in verkleinwoorden gebruiken zoals een “kopje koffie” en een “broodje kaas”. Maar als we het over ondernemen hebben dan moet je toch echt oppassen daarmee.

Misschien moeten we de volgende keer dat iemand ons naar ons “bedrijfje” vraagt wel antwoorden met: “Nou meneertje, het gaat super met mijn bedrijf.” Zal er dan een belletje bij ze gaan rinkelen dat het woord “bedrijfje” echt niet kan?

“Je vriend/man heeft vast een hele goede baan”

Ja mijn partner heeft een baan, wel zo handig voor hem. Maar wat heeft dat met mijn bedrijf te maken? 

Veel mensen gaan ervan uit dat een vrouwelijke ondernemer een rijke man thuis heeft zitten die deze hele “hobby” financiert, zodat zijn vrouw de hele dag iets leuks te doen heeft. Maar dat ze zelf prima in staat zijn om zelf een bedrijf op te zetten en daar ook nog eens geld mee kunnen verdienen, dat vergeten ze. Erg jammer aangezien er heel veel vrouwen super goed zijn in ondernemen. Er zijn zelfs genoeg vrouwelijke ondernemers die meer verdienen dan hun man.

“Dat je dat durft”

Ja als je iets wilt dan moet je er wat voor doen en dat kan ook betekenen dat je buiten je comfort zone moet komen.

Van een vrouw wordt niet snel gedacht dat ze durft te ondernemen, dat wordt gezien als iets dat voor mannen is weg gelegd. Je moet namelijk risico’s nemen en beslissingen nemen, waarvan je niet met 100% zekerheid kan zeggen dat het de juiste is en dat het goed zal uitpakken.

Ook moet je in het ondernemen je grenzen durven te bewaken, weten wat je wilt en dit bij anderen aangeven. En dit is misschien lastig als je voldoet aan het stereotype van verlegen en onderdanige vrouw. Maar daar heeft een vrouw die wil ondernemen geen last van, of werkt zichzelf hier gewoon doorheen. Vrouwen kunnen net zo goed als mannen ondernemen.

“Kan dat wel met je gezin?”

Vraag je dit ook aan mannelijke ondernemers?

Een vrouw is niet de enige die voor de kinderen kan zorgen en het huishouden kan doen. Dit is iets dat je met je partner samendoet en natuurlijk denken ze hierover na en maken ze er afspraken over. Als vrouwelijke ondernemer kan je zelfs veel goede vaardigheden aan je kinderen leren, zoals leiderschap tonen en beslissingen nemen. Daarnaast gaat het om de kwaliteit en niet kwantiteit van het samen zijn met je gezin. Iemand die altijd thuis is met de kinderen kan een slechtere band hebben met haar kinderen dan iemand die ook veel aan haar bedrijf moet werken. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

“Moet je de hele tijd de baas spelen?”

“De baas spelen? Ik ben gewoon de baas.”

Een vrouw kan een natuurlijk leiderschap tonen die de nadruk legt op haar sterkste punten. Hiervoor hoeft ze geen macho formule in te zetten, zoals stoer of afstandelijk te doen. Maar haar eigen persoonlijke en professionele vaardigheden kunnen ervoor zorgen dat ze een groep mensen goed kan aansturen. En ze zullen haar om haar eigen goed eigenschappen zelfs graag willen volgen. 

Wist je trouwens dat vrouwen goed zijn in strategisch denken en zich goed kunnen aanpassen op basis van omstandigheden en huidige uitdagingen? Dat niet alleen, maar ze zijn ook nog eens gepassioneerd en hebben de toewijding om zich aan een plan te houden. Ze kunnen effectief netwerken en wat we natuurlijk niet moeten vergeten is de skill van het multi-tasken.

Dit zijn allemaal hele goede leiderschapseigenschappen, dus wie wil nou niet een vrouwelijke baas hebben?

“Heb je nog wel een sociaal leven?”

Er wordt vaak gedacht dat een vrouw die gaat ondernemen, daar altijd 100% van haar tijd in moet steken. Het wordt niet als optie gezien dat ze naast haar bedrijf ook nog een sociaal leven kan leiden.

Deze gedachte komt door de mythe dat vrouwen geen natuurlijke leiders kunnen zijn en dat ze alles op alles moeten zetten om te kunnen ondernemen.

Het kan waar zijn dat je bij het opzetten van je bedrijf weinig of geen sociaal leven hebt. Maar dit geld voor zowel mannen als vrouwen. Als je eenmaal je plan hebt staan en het op poten hebt gezet. Dan kan je verwachten dat dit na een tijdje allemaal soepel verloopt en dat je er niet meer zoveel mee bezig hoeft te zijn. Dit is het moment dat je je weer meer kan richten op je sociale leven.

 


Volg mijn leven als onderneemster via mijn website of vlogs

xxx

Kanessa <3

Als je kind (mogelijk) anders is

Mijn beste vriendin werkt op een kinderdagverblijf. Regelmatig hebben wij het over verwachtingen die ouders hebben en kinderen waarbij mogelijk ‘iets’ mee is. ‘Iets’ tussen haakjes want ieder kind is uniek en ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Als trainer van opvoedcursussen hoor ik ouders regelmatig hun kinderen vergelijken met hun andere kinderen, neefjes of nichtjes, de kinderen van hun vrienden. Meestal omdat zij zich zorgen maken: “mijn kind is 1½ en praat nog stééds niet, terwijl mijn oudste al met 12 maanden zijn eerste woordjes zei”. Of “mijn dochter is zó druk, ze kan nooit rustig een puzzeltje maken maar haar nichtje kan gerust 20 minuten achter elkaar een tekening inkleuren. Heeft mijn kind misschien ADHD?”.

Als orthopedagoog kom ik meestal in de lucht als er zorgen zijn rondom de ontwikkeling van kinderen. Termen als ADHD, autisme, hoogbegaafdheid, ADD, hoog gevoeligheid, LVB, dyslexie, dyscalculie en OCD zijn voor mij normale termen. Het zijn echter ook etiketten die vrij snel op kinderen geplakt worden. Ik ben en blijf een voorstander van het volgende: het is niet altijd nodig om kinderen te testen en ze een etiket te geven.

Want ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Niet ieder kind is (gelukkig) hetzelfde. En ja, er zijn kinderen die wellicht anders zijn. Die zich anders ontwikkelen. Misschien sneller gaan dan de rest van de klas. Of juist langzamer. Drukker zijn dan de rest. Of juist stil en teruggetrokken zijn.

Dit kan ouders ongerust maken. En onzeker. Ik adviseer ouders meestal het volgende:

 • Andere ouders geven meestal (ongevraagd) goed bedoelde adviezen. Besef je dat geen enkel kind hetzelfde is. Probeer daarom je kind zo min mogelijk te vergelijken met een ander.
 • Maak je je zorgen om de ontwikkeling van je kind, bespreek je zorgen dan met je eigen jeugdverpleegkundige of jeugdarts van het consultatiebureau. In de meeste gemeenten loopt de zorg van de jeugdgezondheidszorg door tot je kind 18 is.
 • Sinds enkele jaren zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Het kan zijn dat je bij je gemeente moet aankloppen wil je een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog of een orthopedagoog.
 • In veel gemeenten bestaat Integrale Vroeghulp (IVH). IVH zijn expertiseteams voor het jonge kind (0-7 jaar). Op de site van IVH vind je meer informatie, ervaringen van ouders en filmpjes met meer informatie.

 

Heb je behoefte aan opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl. Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen, maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Minimaal 3 keer per maand plaats ik een nieuwe blog op de site http://ikbenouder.nl  of op de Facebookpagina opvoedblogsikbenouder.

 

 

Paardentaxi Amsterdam

Mijn naam is Nicole de Graaf, samen met mijn man ben ik mede Vennoot van “Paardentaxi Amsterdam”.
Naast ons eigen bedrijf werk ik als ondersteuner voor de Gemeente Amsterdam bij de afdeling leerplicht.
Voor mijn werk heb ik gekozen om als ondersteuner anderen bij te staan met alle denkbare administratieve klussen binnen de afdeling.
Mijn werk binnen ons eigen bedrijf dat ligt anders, dat is mijn passie.
Ik plan ritten en onderhoud nauw contact met klanten en zorg ervoor dat, calamiteiten onderweg daargelaten, de paarden op tijd op de juiste tijd opgehaald en worden afgeleverd.
Iedere rit is anders, soms maak je mensen blij om een nieuw aangekocht paard af te leveren maar soms is het verdrietig. Paarden worden soms onverwachts ziek en ook dan moeten ze de weg over om met spoed bij een paardenkliniek te worden afgeleverd.
Een enkele keer maak je het mee dat een paard het dapper volhoudt tijdens het vervoer maar dan blijkt bij onderzoek dat de arts wat minder bericht heeft, ook dan zien wij het als onze taak om de eigenaar zo goed mogelijk bij te staan.
Door ons georganiseerde picknickritten bij mooi weer naar de Veluwe, paardjes naar wedstrijd brengen, noem het maar op en het zit in ons pakket.
Na 10 jaar lang hobbymatig gereden te hebben hebben we na lang wikken en wegen besloten om dit bedrijf officieel te maken.!
Een betere stap hebben we niet kunnen zetten!! Hoe mooi is het om van je hobby je beroep te maken.
Uiteraard hebben we te maken met allerlei verplicht gestelde vergunningen en goedgekeurde materialen om mee te mogen rijden. Maar we zijn trots om te mogen zeggen dat we alles 100% in orde hebben.
We krijgen ontzettend leuke reacties van klanten, familie en kennissen over ons bedrijf. Ook op Social media merken we dat mensen waardering hebben voor wat wij doen. Dat is leuk en geeft iedere keer weer nieuwe energie.
Het is knoeperhard werken maar de moeite waard.
Als ik erover nadenk wat ik anders had kunnen doen kan ik maar op één antwoord komen: “dit hadden we veeeel eerder moeten doen”.
Dus voor alle dames in Nederland die op eigen benen willen staan kan ik alleen maar zeggen; “als je de kans ziet om te starten doe het dan. Het begin is niet altijd makkelijk, maar met doorzetten en kansen zien en benutten, niet bij de pakken neerzitten maar doorpakken kom je er. En ben je eenmaal gestart, dan zul je zien dat kansen groeien en je ongelofelijk trots op jezelf kan en mag zijn.
Vervoer wordt uitgevoerd onder condities AVVC/CMR.
De verplicht gestelde vergunningen voor het vervoer over de weg zijn bij ons aanwezig  (NIWO/NVWA type 1 en Verantwoord Veevervoer).
Voor meer informatie klik hier.

Ouder worden……….

Ruim een halve eeuw oud, realiseer ik me meer en meer dat ik tja toch ouder word. Ik zeg toch, omdat ik juist iemand ben die zo iets heeft van “je bent zo oud als je je voelt”, Maar wanneer ik weer eens een sprintje probeer te trekken(hihihihi) naast mijn kleindochter en ik haar weg zie schieten en ik nog opgang moet komen, dan, dan realiseer ik me dat het allemaal niet meer zo makkelijk gaat als voorheen.

Ook wanneer ik op een zaterdag een keer de bloemetje buiten ben gaan zetten, ja gaan zetten en ik laat thuiskom, na 02:00 uur, dan ben ik die zondag en wellicht ook de maandag daarop wel even in de lamme modus.
Vroeger zo’n 40 jaar geleden kon ik vrijdag, zaterdag en zondag gaan stappen. Om vervolgens maandags fris en zelfs fruitig goedemorgen baas te zeggen.
Tegenwoordig ziet het er voor de spiegel ook niet meer zo strak en hemels uit.
Integendeel vloers als je begrijpt wat ik bedoel. S ’morgens uit bed komen, is het nodig even extra te rekken en strekken, om zo het bewegingsapparaat opgang te krijgen. Ook heb ik mij de laatste afgevraagd, zal ik nu dan maar eindelijk beginnen met sporten? Ja, want ook dat is nodig, maar toch poppen er allerlei redenen op, waarom eerder niet dan wel. Redenen van “nee, toch maar niet want dit, dat en dat, maar vooral ik ben moe”.

Dan heb je ook nog die strakke dametjes die in allerlei flitsende pakjes rondlopen. Dit laatste is en dat besef ik ook wel, een slap excuus. Er lopen namelijk ook ronde dames rond, dames die wel de tand des tijds tegen gaan. In ieder geval geven zij tegen gas. Maar dat lichaam van mij oppakken om naar de sportschool te gaan, is wat zwaar. Wat doe je dan?

Pasgeleden was ik weer eens bij de huisarts, niets ernstigs, maar ik zat er weer eens. Er lag een flyer van een wandelgroep op het bureau van de huisarts. Een paar dagen in de week wandelen of fietsen. De huisarts zag mij twijfelen en zei “ja, moet je doen, dat is goed voor je”. Ik durfde de flyer niet terug te leggen en heb het dubbel gevouwen en rustig in mijn zak gedaan en dus meegenomen.

Het ouder worden is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Je gaat anders om met bepaalde situaties. daar waar anderen, m.n. de jeugd zich druk maken om bepaalde zaken, denk ik soms, pffffff dan een andere keer of laat maar gaan. Dan is het niet voor mij.
De reis van het leven tot nu toe heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Ouder, hahahahaha, zeer zeker zwaarder en veel wat minder makkelijk. Maar ondanks die tand destijds, de snellere vooral jonge omgeving, geniet ik van het leven, vind het leven mooi en heb, ja ja, bijschrijven de flyer van de huisarts uit mijn jas zak gehaald en heb waarachtig contact opgenomen met de wandel-, fietsgroep. En wat denk je, ik heb mijn eerste 7 km wandeling in de benen zitten. Het is nu vrijdag, morgen 09:00 sta ik weer klaar en ga ik wandelen. De daad dus bij het woord gevoegd. Ik ga de strijd aan met mijn excuses en zeker de tand des tijds. En ach leeftijd, it”s just a number.

 

De menopauze, een nieuwe levensfase

De menopauze, ook wel bekend als de overgang, is de fase waarin de vruchtbaarheid van de vrouw stopt.
De overgang begint doordat het vrouwelijke lichaam minder van het hormoon oestrogeen produceert. Het is een proces dat niet tegen te houden is. Het is een fase waarin lichamelijke verandering plaatsvindt. Het is een complex proces dat veel impact heeft op lichaam en geest.

Bijna 2.4 miljoen vrouwen tussen de 40 en 60 jaar hebben in meer of mindere mate te maken met de overgang. Bij 1 op de 1000 vrouwen vóór hun 30e is er sprake van vervroegde overgang en bij 1 op de 100 vrouwen tussen hun 30e en 40e levensjaar.

Ongeveer 80% van de vrouwen in de overgang krijgt pas klachten als ze dicht in de buurt van de laatste menstruatie komen. Ruim 60% krijgt te kampen met overgangsverschijnselen of klachten gedurende een lange periode. Klachten die kunnen ontstaan zijn o.a.:

 • veranderende menstruatie
 • opvliegers
 • nachtelijk zweten
 • stemmingswisselingen
 • vermoeidheid
 • gevoelige borsten
 • hoofdpijn

Een van de meest genoemde klachten tijdens de overgang is wel opvliegers. Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt hiermee te maken. Door het lage oestrogeengehalte raakt je interne thermometer, de hypothalamus, van slag en geeft aan dat het lichaam warm is. De bloedvaten verwijden zich, zodat er meer bloed naar de huid kan om de warmte uit het lichaam via de huid kwijt te raken. Je hart gaat dan sneller kloppen. Het bloed stijgt naar je hoofd en ontstaat dan uiterlijk een rode hals en rood gezicht. Je kunt ook s’nachts last hebben van opvliegers, ook wel nacht zweten genoemd.

 

Wat gebeurt er met je hormoonhuishouding?
Het hormoon oestrogeen speelt een grote rol bij het algehele welzijn van de vrouw, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is een belangrijk hormoon en zorgt voor de processen die plaatsvinden in de hersenen, de slijmvliezen, botten en bloedvaten. Het heeft invloed op de bloeddruk en op de conditie van de vaatwanden.

Wisselingen in de oestrogeenspiegel veroorzaken stemmingswisselingen tijdens de overgang. Schommelingen in serotonine (het gelukshormoon) beïnvloedt de gemoedstoestand.

 

Wat gebeurt er met je organen tijdens de overgang?
Onze organen gaan minder efficiёnt werken. De bekkenbodem bestaat uit een aantal spieren. Door het slapper worden van de bekkenbodem neemt de kracht van de spieren af en ontstaat ongewild urineverlies. De urinebuis wordt na de overgang bij vrouwen korter. De elasticiteit van de blaasspieren neemt af. Daardoor neemt de kans op urineweginfecties toe.

Spier- en gewrichtsklachten komen vaak voor tijdens de overgang. Oestrogeen zorgt voor soepele spieren. De afname van oestrogeen zorgt ervoor dat spieren stijver worden. Vooral in de ochtend, bij het opstaan of na lang stilzitten.

Onze spier- en skeletmassa neemt af. De hoeveelheid spiermassa neemt geleidelijk af doordat de grootte van de vezels en het aantal spiervezels afneemt.
In de leeftijd tussen 40 en 50 jaar neemt de spiermassa af. De massa van onze botten neemt af. Onze botten worden brozer.

 

Relatie tussen overgang en voeding
Gezonde en evenwichtige voeding speelt een belangrijke rol voor onze gezondheid. Een gezond voedingspatroon is o.a. belangrijk om gezondheidsrisico’s te beperken en verouderingsprocessen te vertragen. Gezonde voeding wil zeggen dat wat je eet zoveel mogelijk uit onbewerkte producten bestaat.
Evenwichtige voeding wil zeggen dat er voldoende voedingsstoffen in de voeding aanwezig is zodat je organen goed kunnen functioneren.

Ook tijdens de overgang heeft voeding invloed op de hevigheid en frequentie bij opvliegers.

Voedingsmiddelen die opvliegers versterken:

 • suikers en enkelvoudige koolhydraten; z.a. wit brood, pasta, witte rijst
 • pittige gerechten
 • koffie en alcohol
 • conserveringsmiddelen (smaakversterkers)

Richtlijnen goede voeding:

 • eet meer plantaardig en minder dierlijke voeding; 2 x per week 100 gram vlees of
  3 x per week vette vis, z.a. haring, makreel, ansjovis
 • beperk rood vlees
 • eet dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit
 • vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
 • eet wekelijks peulvruchten, z.a. linzen, kikkererwten, spliterwten
 • vervang margarine door boter
 • gebruik geitenzuivel i.p.v. zuivelproducten van de koe
 • gebruik olijfolie i.p.v. zonnebloemolie of maïsolie; deze oliesoorten zijn ontstekingsbevorderend
 • drink kruidenthee; werkt o.a. ontzurend

 

Heb je naar aanleiding hiervan nog vragen? Stel ze dan gerust.
Felicia Mau-Asam
Orthomoleculair Voedings- & Detox Coach
www.essentiallifestyle.nl

 

 

 

Bevrijd uit een zombie bestaan

Tja, wat weet je ervan?
Ik denk het vaak als ik verhalen lees over moderne slavernij.
Het is zo’n totaal andere wereld. Niet mijn wereld. Want kijk mij hier nou. In de trein, met een laptop voor me, een beker thee van de kiosk en achter me twee vrolijk lachende studenten. Leven als slaaf – wat weet je ervan?

En toch. Soms lijkt het of ik er ineens iets meer van begrijp. Of dan ineens doordringt dat die wereld van slavernij niet een andere wereld is, maar dezelfde wereld ik waar ik nu met de trein doorheen zoef. 

Laatst gebeurde het toen ik las over Thaiyamma, een jonge moeder die als slaaf op een houthakkers bedrijf in Zuid-Azië moest werken. Het was of ik ineens een klein stukje voelde van hoe diepdonker haar wereld was. 

De eigenaar van het houthakbedrijf waar Thaiyamma werkte, stond bekend als ‘het beest’. Vrouwen randde hij vaak aan, mannen sloeg hij geregeld in elkaar. Thaiyamma vertelde: “Dromen had ik niet meer. Omdat ik gewoon niet meer kon dromen. In de jaren dat wij vastzaten als slaaf, leefden wij als zombies. We waren als dode mensen die nergens meer aan konden denken. Aan de toekomst denk je niet. Het leven dat je leidt, is niet meer van jezelf.”

Je eigen hart, wat weet je ervan?
Waarom blijft het de ene keer zo hard, zo koud, zo ongevoelig voor leed van anderen?
En waarom kan het een andere keer ineens opengaan, meevoelen, bewogen zijn…? 

Ik begrijp er niks van. Maar ik weet wel dat als er harten geraakt worden, er grootse dingen kunnen gebeuren. Dat een hart dat hier bewogen raakt, elders kan leiden tot een immense verandering. Van een zombie bestaan naar vrijheid. 

Thaiyamma werd bevrijd, omdat er hier in Nederland mensen waren die geraakt waren door haar leed. Wat begrepen zij nou écht van het diepe leed dat Thaiyamma doormaakte? Genoeg om bewogen te raken.

Meer ontdekken over het leven van Thaiyamma? Bekijk hier een video over haar: http://go.ijmnl.org.pages.services/thaiyamma/?ts=1542797704645

Gertjan de Jong werkt als storyteller bij IJM Nederland, zie ook www.ijmnl.org.

 

One big bucket of ice with one tiny spoon, please!

Ik ben nu ruim zeven maanden hard aan de weg aan het timmeren met mijn juridisch adviesbureau Legally SMART. Met Legally SMART help ik ondernemers met hun juridische zaken. Contracten, algemene voorwaarden, privacyverklaringen en advies. Het komt allemaal voorbij.

 

Maar naast jurist ben ik ook gewoon een kersverse ondernemer. Het leek me daarom leuk om – i.p.v. jullie te vertellen waarom het juridische gedeelte ook aandacht verdient – mijn 3 grootste lessen in het ondernemerschap van het afgelopen half jaar met jullie te delen.

 

Les 1: Welk ijsje had u gewild?

Ok, eigenlijk ben ik al twee jaar aan het ondernemen. Tijdens mijn eerste baan kwam ik op het superleuke idee voor een t-shirtlijn. JustWhatTheWorldNeeds (JWTWN) is een reactie op het huidige straatbeeld van de grote stad. Het zijn prachtige shirts geworden, doordrenkt met humor, zelfspot en sarcasme (zoals je ook mij zou kunnen omschrijven ;)). 

 

Al gauw was ik fulltime aan het werk, bezig met JWTWN en startte ik ook met Legally SMART. Ergens voelde ik wel dat dit te veel was, maar met een van mijn projecten stoppen voelde als falen. Stoppen met mijn baan bleek niet voldoende. Ik realiseerde me dat het beter was om 1 bedrijf goed neer te zetten dan 2 halve bedrijven vol potentie te hebben die niet echt van de grond komen. Het was een pijnlijk proces maar ook de beste beslissing die ik had kunnen nemen. Om een bedrijf succesvol te maken heb je gewoon al je focus en energie nodig.

 

Les 2: Kingsize hebben we ook, maar pas op voor die brainfreeze! 

Van nature ben ik een rasechte optimist. Mijn glas is nooit leeg en de niet-zonnige kant heb ik nog nooit bekeken (bestaat die dan?). Zo ook met Legally SMART. Vanaf het begin wist ik al dat het geen one-man-show zou blijven en had ik bergen aan goede ideeën voor nevenactiviteiten. Rustig voor een organische groei zorgen? Nee hoor, kom maar meteen door met die geautomatiseerde salesfunnels die me binnen 2 maanden 10.000 euro omzet zullen opleveren!

 

Het is super goed om groot te dromen en de wildste plannen voor je bedrijf te hebben maar begin bij het begin. Zorg ervoor dat je (juridische ;)) basis staat als een huis, de rest komt later wel. Die tienjarenplan is top om te hebben maar maak ook behapbare doelen voor een jaar. Wat voor soort klanten, hoeveel heb je er nodig om rond te komen, wat wil je uitstralen? Op een gegeven moment ben je als een kip zonder kop aan het rondrennen en hoe harder je rent hoe stiller je komt te staan.

 

Les 3: Denk goed na over welke toppings je wilt en je budget.

Nog even over die salesfunnel. Toen ik de desbetreffende meneer aan de telefoon had klonk het stiekem al een beetje too-good-to-be-true. Mijn eerste zomer zat eraan te komen en business was slow. Hij beloofde me dat met zijn product binnen een paar maanden makkelijk naar een omzet van 10k kon, al helemaal als ik daarbij ook de software van een partner van hem zou gebruiken. Naïef? Absoluut! Desperate? Een beetje, wist ik veel dat deze droogte echt niet forever ging aanhouden!

 

Vooral in het begin weet iedereen het beter en worden je de meest fantastische adviezen en vooral producten aangesmeerd. Op een gegeven moment wist ik niet meer wie ik moest geloven en wat te doen.

 

Ik kocht het product en de software (beide een maandelijks abonnement) en de kosten namen toe maar de beloofde resultaten waarmee ik die zou moeten kunnen betalen bleven uit. Wees kritisch bij de aanschaf van diensten en producten. Heb je het wel echt nodig, kan je het wel echt betalen? Wees eerlijk naar jezelf en vergeet je buffer niet! 

 

Nog steeds de beste beslissing ooit!

Al met al ben ik nog steeds iedere dag super dankbaar en blij met mijn keuze voor het ondernemerschap. Sure, in het begin is het ook veel stress en onzekerheid, maar deze weegt niet op tegen de vrijheid, het avontuur en de kick zodra dingen beginnen te lopen. 

Dus droom vooral groot maar neem kleine stapjes!

 

@naomimeansbusiness op instagram kun je mijn andere avonturen volgen en je mag me natuurlijk ook altijd contacten als ik juridisch iets voor je kan betekenen!

 

Gr. Naomi

naomigezius@legally-smart.com

0610408864

Kinderen en huiswerk

Inmiddels zijn de scholen (in Noord-Holland) alweer bijna een maand geleden begonnen en is onze zoon gestart in de brugklas. Intussen blijkt dat het voor mij als moeder spannender was dan voor hem want hij is een ‘go with the flow’ kind. En daarmee bedoel ik dat hij zich weinig zorgen maakt om veel zaken. Weinig zorgen om het feit dat hij naar een compleet nieuwe school ging met heel veel onbekende kinderen en weinig zorgen om het feit dat hij veel meer moet gaan doen als voorheen.

En daar ligt het ‘pijnpunt’ nu precies. Want zoonlief krijgt huiswerk mee en de ene week wat meer dan de ander. Ik volg dankzij een moderne app wat hij allemaal mee moet krijgen en schrik soms van de hoeveelheid huiswerk op één dag of in een week tijd. Toch lijkt het alsof alleen ik schrik en hij minder.

Hoe motiveer je je kind om zijn/haar schoolwerk serieuzer te nemen? In de blog enkele tips.

 • Betrokkenheid bij de school van je kind is een eerste stap. Dit kan op diverse manieren: zorg dat jij en/of je partner naar informatie-avonden gaat van de school van je kind. Zelfs als het gaat om iets waarvan jij denkt dat het minder interessant is. Als er een activiteit op school georganiseerd wordt en ze vragen ouders, geef je een keer op om te helpen. We hebben het allemaal druk, maar voor de school en vooral je kind is het erg fijn om te zien dat je je betrokken voelt.
 • Vraag je kind hoe hij/zij het op school heeft gehad. En ja, ik weet het, pubers kunnen het wellicht wel irritant gaan vinden dat je het wéér vraagt. Er zijn echter leuke alternatieve manieren om te vragen aan je kind hoe het op school is geweest. Huffpost bedacht 25 alternatieve manieren om aan je kind te vragen hoe de schooldag is ervaren. Het kan ook helpen om het niet direct te vragen als je kind de deur binnen komt wandelen en om het te vragen als jullie samen met een activiteit bezig zijn. Wees op oprecht nieuwsgierig en luister ook echt naar je kind.
 • Praktisch alle scholen volgen de schoolresultaten van kinderen met een digitaal leerling systeem. Ouders krijgen de mogelijkheid om deze ook te volgen met een app/website, zoals Magister. Kijk hier samen met je kind naar en vraag je kind om hulp als je iets niet snapt. Kinderen begrijpen meestal meer van het systeem dan wij en ze vinden het leuk om er samen met je naar te kijken.
 • Realiseer je dat veel brugklassers nog moeten leren plannen. Verwacht daarom niet dat je net begonnen brugklasser al goed kan plannen de eerste maand. Help je kind hierbij en vind samen een vorm die goed bij je kind past. Een prikbord in de kamer van je kind met hierop een planning van het huiswerk per week is een mogelijkheid, of een schriftje die op 1 vaste plek staat; er is niet één manier maar vind de manier die het beste bij je kind past. Complimenteer je kind als het zijn/haar best doet.
 • Maak tijd vrij om je kind te helpen waar mogelijk. Het is niet altijd gemakkelijk omdat we het druk hebben maar het geeft je direct ook de mogelijkheid om samen iets met je kind te doen: quality time doorbrengen met je kind is altijd gewenst en dit is één van de mogelijkheden.

Een nieuwe schoolfase betekent niet alleen voor je kind maar ook voor jou, wennen aan een nieuwe periode. Neem hier zeker de tijd voor en ga samen door deze nieuwe fase. Dit geeft een saamhorigheidsgevoel en versterkt de band tussen ouder en kind. Geniet ook van iedere nieuwe fase: het blijft spannend- zeker als het je eerste kind betreft die naar de middelbare school gaat- maar het is ook erg leuk om te zien hoe je kind langzaamaan een nieuwe fase instapt.

Heb je behoefte aan opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl. Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen, maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Minimaal 3 keer per maand plaats ik een nieuwe blog op de site http://ikbenouder.nl  of op de Facebookpagina opvoedblogsikbenouder.

Straal op jouw manier!

 

Sociale media vol met persoonlijke foto’s, van vakantiekiekjes tot fiere 1 september schooltassen… We laten alles online zien aan anderen. Als je collega of vriendin vraagt hoe je reis of eerste schooldag was, dan antwoord je met een glimlach. ALS ze het je al in je gezicht vragen, want alles staat toch al op het net te lezen?

“Hoe gaat het met je?” Is een vraag die tegenwoordig onderschat wordt. Want durven we daar nog eerlijk op te antwoorden?

 

Maskers en filters worden gebruikt om er perfect uit te zien. Er wordt ons een beeld voorgeschoteld van hoe alles zou moeten zijn. Maar wat is perfect? Die perfectie kan voor jou iets helemaal anders betekenen, dan voor iemand anders. Er zijn zoveel mensen die met de massa meelopen, de laatste trends willen na apen, en er alles aan doen om in het juiste hokje te passen. Maar is dat wel altijd zo aangenaam?

Ik ben Coco, en ik pas niet in één vakje. Vandaag spring ik zo, en morgen dans ik op een andere manier. Ik heb een mening en ik laat die horen. Omdat ik daar recht op heb. Ik mag zijn wie ik ben, ik mag mezelf zijn! En jij ook! Samen zijn we allemaal uniek, en we stralen op onze eigen manier!

 

Liefs, Coco

 

 

Lees en schrijf mee op onze blog:

Instagrammable hotspot

Hi sterke vrouw!

Daar ben ik weer met een nieuwe blog. Tussen alle activiteiten door plan ik vrijwel altijd een momentje voor mijzelf. Voor de mensen die mij volgen op mijn Facebook pagina, groep of Instagram denken wellicht anders maar het is echt zo! Ik gebruik die momenten om even bij te tanken met een goed boek of ik gebruik de tijd om te werken aan mijn social media accounts. Dat is al een baan op zich want wij zijn met z’n allen zo veeleisend geworden. Voordat ik op pad ga weet ik vooral in Rotterdam, Den Haag of Amsterdam vrijwel altijd waar ik een tussenstop kan maken en voor de overige steden waar ik kom doe ik meestal een beroep op mijn netwerk #sorrynotsosorry. Ik denk dat ik na mijn moederschap vanaf mijn 28echt begon met het drinken van koffie. Ik vind dat zelf best laat! Daarvoor probeerde ik het ook weleens maar dan dronk ik het vooral uit survivalmode vanwege een aankomend tentamen met 3 of 4 klontjes suiker. Inmiddels geniet ik ervan en is het echt een momentje op de dag. Ik zoek dan ook altijd naar restaurants en cafés waar gezinnen verwelkomt worden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een speelhoekje zijn maar ook een voedingshoek (dit gebeurt steeds vaker, yay!) of verschoontafel. Dan weet ik in ieder geval dat het personeel er niet van schrikt als de kleine ontdekker ineens gilt. Nu ik erover nadenk merk ik gek genoeg dat hij dit de laatste tijd vaker doet dan als baby. Uitdagingsdrang of zoiets.

Hij bestaat al een tijdje maar mijn nieuwste favoriet is Amada (breakfast – lunch – koffie) met name omdat mijn zoontje het hier wel heel lang uithoudt. Je zou misschien denken dat het door de schommel komt maar ik denk dat hij het gehele interieur leuk vindt (kind van zijn moeder), zo hing hij graag in de loungehoek en daarna weer voor de fruitmand. Kinderen houden ervan om geprikkeld te worden en dat vindt je zeker in het prachtige Amada, met leuke teksten op de bakstenen muur zoals: ‘I can’t Espresso how much you bean to me’. Ja, ik vind dat echt ge-wel-dig. Het liefst neem ik heel die muur mee naar huis. Of ‘one coffee doesn’t make us friends!…maybe two’. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

Wij hebben heerlijke natural pancakes besteld, biologische appelsap van het merk Schulp en natuurlijk een biologisch kopje koffie! Niet alleen is de Zuid-Afrikaanse bijzonder aromatisch maar de branderij gebruikt een marge van de winst om de leefomstandigheden van de telers te verbeteren.  Persoonlijk let ik steeds vaker op de merken en producten die ik gebruik, elke stap naar een duurzaam bestaan helpt onze wereld net iets mooier te maken.

Tip: je kunt er een Italiaanse selfieccino bestellen, het is namelijk de eerste Nederlandse café waarbij een selfie in je cappuccino kunt krijgen! Super instagrammable natuurlijk! 

Een laatste tip die ik wil delen is als je op pad gaat dat je alles planned rondom de activiteiten die je wil doen. Kort nadat wij bij Amada waren zijn wij lekker in de stad wezen winkelen want de kleine ontdekker had al het gevoel dat hij er een uitje op had zitten. Hoe fijn is dat?! Vanwege de centrale ligging kun je natuurlijk ook als bezienswaardigheid naar de Kubuswoningen of de Markthal. Het komt allemaal neer op het maken van een goede planning! 

Adres Amada:

Hoogstraat 36

3011 PR Rotterdam

 

Heb je nog vragen of opmerkingen of wil je gewoon een kopje koffie drinken, je kunt mij bereiken via:

E-mail: mirjam.aasgedon@gmail.com 

Facebook: https://www.facebook.com/kleineontdekker/

Instagram: https://www.instagram.com/dekleineontdekker/