Zekerder worden van jezelf

Schep jij weleens op over je eigen amazingness? Vanaf kleins af aan leren we vaak dat we bescheiden moeten zijn en daardoor onszelf kleiner maken dan we eigenlijk zijn.

Maar als we dan wel een keer die shine willen pakken, dan voelt het ongemakkelijk. Herken je dat?

Bijvoorbeeld in een situatie dat je misschien promotie hebt gekregen of een eigen business bent begonnen.. Het liefst wil je het van de daken schreeuwen omdat het voor jou een mooie stap is. Toch zullen er altijd mensen zijn die daar een mening over hebben of vinden dat je overdrijft en opschept. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn dat je denkt: ik praat er niet meer over want dan denken mensen “heb je haar weer”. Wat doe je dus? Jezelf weer downgraden en niet de shine pakken die je verdient.

Ik zeg: je mag gezien worden! Bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar je mag ook die 15 minutes of fame pakken als je dat wil. Zonder na te denken over wat andere daarvan vinden!

Lees hieronder de tips om zekerder te worden over jezelf!

 

 

Stap 1: Innerlijke rust

Om meer zelfvertrouwen te krijgen is het handig om naar je innerlijk te kijken. Vaak willen we onszelf laten gelden door middel van externe successen zoals functie, salaris, kleding, auto enz. Hierdoor ligt de focus vaak meer op factoren buiten jezelf. Terwijl het werkelijke succes of jouw schoonheid van binnen zit. Het is heel makkelijk om teveel met uiterlijk bezig te zijn, want zeg eerlijk.. elke vrouw wil er natuurlijk ook goed uit zien en daar is niks mis mee! Zolang dat maar niet het enige is.

Tip: zoek af en toe de rust op om te mediteren, bidden of ademhalingsoefeningen te doen. Het klinkt zweverig en zelfs té simpel, maar het gaat erom dat je even uit je drukke bestaan stapt en jezelf dwingt om je op de rust te focussen. Hoe meer je connected bent met jezelf, hoe meer je zal durven te shinen!

 

Stap 2: Own je flaws

“accept me flaws and all” zegt Beyonce heel mooi in een van haar liedjes. Wij vrouwen willen geaccepteerd worden om wie we zijn.. maar dat betekent ook dat we eest onszelf moeten accepteren met alles erop en eraan! Kies ervoor om jezelf te nemen zoals je bent.. dan zullen anderen dat ook doen! Kan jij potentie zien in jouw “tekortkomingen”? Dan zul je al veel sterker in je schoenen staan. En dat maakt jou authentiek en sexy!

 

There is nothing sexier than your authentic self!

 

Stap 3: Maak tijd voor dingen die jij leuk vind

Wat inspireert jou? Wat maakt je blij? Heb je daar weleens goed over nagedacht?

Misschien hou je van salsa dansen, blogs schrijven, koken, fotograferen, zingen.. Neem dan bewust wat tijd per week/ maand om daar aandacht aan te besteden. Wat ik heerlijk vind om te doen is om een album met Mariah Carey liedjes of songs from the ’90’s op te zetten en lekker keihard mee te zingen en dansen. Daarna is mijn energie meteen anders! Weet je niet wat jij leuk vindt om te doen? Probeer daar eens bij stil te staan, want het zal je helpen om lekkerder in je vel te zitten.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het is belangrijk om je hier bewust van te worden en ermee bezig te blijven. Zo behoudt je die #kickassmindset én kun jij die amazingness uitstralen!

Voor meer informatie over de blogger klik hier.

Terug van weggeweest!

Gegroet! Mijn eerste blog op Vrouw Op Eigen Benen. Het maakt niet uit waar ik over schrijf, zei Georgine. Zolang ik andere vrouwen maar inspireer. Aan de ene kant is deze vrijheid super. Aan de andere kant, ik ben iemand die overweldigd raakt van teveel keus of opties. Want binnen de kortste keren sjeesden allerlei thema’s, onderwerpen en ideeën door mijn hoofd. Er is zoveel waar ik over kan schrijven, over wíl schrijven. Wat kies ik? Wat wordt mijn invalshoek? Wat wil ik eigenlijk vertellen? En hoe inspireer ik een ander met mijn verhaal? Ugh…al die vragen in je hoofd. Het is om moe van te worden.

 

Ik heb besloten om lekker luchtig en vrij te schrijven.  Terwijl ik zit, de woorden er vanzelf uit te laten stromen. Daarbij is het ook wel handig als ik mezelf even voorstel.

 

Mijn naam is Rowan Fredrik. Ik kom uit Almere en heb Media Informatie & Communicatie gestudeerd aan de Hogeschool van Amsterdam. Een toepasselijke keuze, gezien mijn passie voor schrijven. Maar ook ietsje meer. Toen ik studeerde, wist ik nog niet helemaal wat ik precies wilde. Iets met media en communicatie klonk als een goede basis om op voort te kunnen borduren. Ik maakte de afspraak met mezelf dat gaandeweg wel duidelijker zou worden wat ik concreet wil. Weet ik het nu? Haha, in grote lijnen, maar ik vertel je eerlijk dat het nog steeds wisselt. Het ene moment wil ik toch meer schrijven, het andere moment wil ik voor de camera mijn verhaal doen en weer een ander moment wil ik op het podium stralen. Voor de Almeerders onder ons – misschien hebben jullie mij gezien als crowdmanager op het sprekersevenement Speaker’s Night. Ik heb ook geblogd voor onder andere Voorbeeld Allochtoon, Internationaal Ambitieus en artikelen geproduceerd voor Piet Magazine. Ook heb ik met verschillende theaterprojecten op het podium gestaan. Ik heb van alles gedaan eigenlijk. Vraag me niet om te kiezen want ik vind het heerlijk! De afwisseling. Van meerdere markten thuis zijn. Mijn creativiteit exploren. Experimenteren, doen, uitproberen. Dat is immers de beste manier om jezelf te leren kennen, niet waar? Maar wat ik ook doe, in al mijn rollen loopt er één rode draad. Ik ben een communicator, een verbinder. Wat ik ook doe, of ik nou schrijf of op het podium sta, ik ben er altijd op gericht om mensen te raken. Te inspireren. Verhalen vertellen.

 

Het afgelopen jaar werd het echter stil. Die bruisende dame die ik eens was, voelde ik steeds meer en meer wegvagen. Wat ik namelijk ondervond, is dat je jezelf in al je ambities keihard voorbij kunt lopen. Althans, ik denk dat dat bij mij is gebeurd. Teveel tegelijk willen, teveel in één keer willen. De lat ontiegelijk hoog leggen voor jezelf. Het jezelf kwalijk nemen als je niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen. Ik heb onderschat wat voor impact dat kan hebben op je emotionele en mentale gesteldheid. Ik haalde mezelf neer, werd steeds somberder en werd ook nog eens geconfronteerd met andere moeilijkheden op andere fronten. Mijn hoofd raakte overbelast en er kwam een punt waarop ik alles losliet. Werk, ondernemen, hobby’s, vrienden en zelfs familie. Ik zat opgescheept met mezelf en al mijn lelijke gevoelens. Onder ogen komen welke pijn zich verborgen hield onder die stralende glimlach. Erkennen dat er nog veel oudzeer zat dat nooit opgelost is en mij meer pijn deed dan ik wilde toegeven. Ik kon een lange tijd niks met die pijn omdat professionele hulp, waar ik me voor aangemeld had, heel lang op zich liet wachten. Ik spaarde al mijn verdriet nagenoeg een jaar op en voelde mezelf steeds meer wegraken, tot op het punt dat ik het leven niet meer zag zitten. Maar ik heb volgehouden. Ik weet niet zo goed hoe – blijkbaar ben ik sterker dan ik dacht. Elke keer als ik dacht dat ik op mijn reserve leefde, kon ik het toch nog wat langer volhouden.

 

Uiteindelijk kwam professionele hulp. Je kunt je voorstellen dat wanneer je al zo lang wacht, je graag in een rap tempo vooruit wil. Maar dan word je er weer mee geconfronteerd dat dat niet gaat. Dat je weer moet opbouwen door kleine stapjes vooruit te zetten. Kleine doelen stellen en de lat laag houden voor jezelf. Ik vond dat in het begin nogal suf, maar nu ik bijna een halfjaar verder ben, merk ik hoe die kleine dingetjes die ik deed, mij uiteindelijk weer hebben geholpen en mijn zin terug hebben gegeven. Beetje bij beetje, steeds meer. Ik was goed bezig – ik begon weer te werken, volgde workshops en trainingen en werkte weer aan het opbouwen en uitbreiden van mijn sociale leven en bezigheden. Dit ging allemaal super goed en ik was blij met de stappen die ik nam. En toen kwam corona in Nederland. Onze regering werd genoodzaakt om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zelfquarantaine. Sociale isolatie. Zal je net zien – was ik zo goed bezig, gebeurt dit weer. Gevoelsmatig wordt die stijgende lijn die ik op persoonlijk vlak aan het voortzetten was, teniet gedaan. Negatieve gedachtes en gevoelens liggen weer op de loer en ik heb alweer een paar donkere episodes gehad waarin ik het allemaal niet zag zitten. Dat is de realiteit voor mensen die mentaal/emotioneel niet zo stabiel zijn. Gelukkig weet ik mezelf erdoorheen te slaan, onder andere door me te richten op mijn creatieve bezigheden. Door het positief te bekijken dat ik nu tijd en ruimte heb om te doen wat ik graag doe. Het schrijven weer oppakken en een ander inspireren middels mijn verhaal. En mezelf ook gewoon ruimte geven om te balen en chagrijnig te zijn, want die gevoelens mogen er ook zijn. Dit wordt vaak vergeten.

 

Soms dwingen externe factoren in het leven je om weer rustig aan te doen of om zaken vanuit een ander perspectief te bekijken. Om dingen te zien of doen die je niet zou hebben gezien of gedaan als omstandigheden je niet daartoe gedwongen hadden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we moeten er het beste van maken. Met het oppakken van schrijven, maak ik bij deze een begin.

 

Rowan

Coronacrisis: De achtbaan van emoties en gedrag

Toegegeven, ik kan best snel geëmotioneerd raken. De Titanic kan ik tien keer kijken en even zoveel keer stuk gaan. En ook bij de meeste “I love you” ’s in een serie pink ik een traantje weg. Maar gedrag en emoties in deze tijd…ik weet niet hoe het met jullie zit maar bij mij lijken ze versneld te worden afgespeeld. Deze week was ik boos, om alles wat er überhaupt aan het gebeuren is. Inclusief de ergernis over mensen die niet doen wat ze aangeraden wordt. ‘An-der-halve meter en niet hamsteren dus, hoe moeilijk kan het zijn!” hoorde ik mezelf geïrriteerd roepen. En vele social media posts deden hierin met mij mee. Oprecht bedroefd ook was ik over sommige ondernemersverhalen, die prachtige bedrijven die genoodzaakt zijn te sluiten of om mensen te ontslaan. Van de week was dinsdag echt mijn off-day wat verdriet betreft. Bezorgd voor de mensen om mij heen, met name degenen in ‘De Risicogroep’ ofwel mijn ouders, en kwetsbare familieleden en vrienden. Bang voor de toekomst. Hoe ziet deze eruit en zullen wij dit zelf wel financieel redden met al die afzeggingen van opdrachten? En blijdschap in de vorm van lachende tranen (samen klappen voor de zorg, steunende toespraken van politici) en trots op ieders creatieve oplossingen en mijn eigen lijstjes van werkgerelateerde zaken die nog wel kunnen en lieve berichten van opdrachtgevers.

Wat een achtbaan. Maar hoe komt het er in deze tijd zo veel intense emoties zijn? En wat is eigenlijk het doel van al die uitingen van emotie?

Doel van emoties en expressief gedrag

Emoties hebben een functie die van wezenlijk belang is voor mensen en dieren. Ze wijzen ons op onze behoeften en zijn daarmee de belangrijkste drijfveer voor ons gedrag. Psycholoog Nico Frijda, die wordt beschouwd als de grondlegger van het onderzoek naar emotie, beschreef emoties in zijn boek “The Emotions” als “behartiger van belangen van een persoon. Niet als irrationele, maar als functionele krachten.” Hij legt in dit boek uit dat emoties leiden tot expressief gedrag, dat veelal gericht is op het in standhouden van de relatie met anderen of om het gedrag van anderen te beïnvloeden. Hij benadrukt het functionele van die uiting.

Een voorbeeld. De uitdrukking van walging (stel je die maar eens voor) zorgt voor vermindering van zintuiglijk contact met onsmakelijke stoffen in de mond en zo mogelijk voor uitstoting. Behoefte (iets smakelijks eten) leidt in de situatie dat je iets onsmakelijks eet dus naar een emotie (walging) en tot mogelijk bijpassend gedrag (uitspugen). Nog een voorbeeld uit zijn boek. De expressie ‘vastberadenheid’ geeft je door je behoefte aan bijvoorbeeld veiligheid de mogelijkheid om tot actie over te gaan door het mobiliseren van je spierkracht. Dat geldt ook voor emotie uitingen zoals stampvoeten dat opvallende gelijkenis vertoont met bluf- en dreiggedrag bij dieren. Het zijn daar intimiderende vormen van machtsvertoon, een roep naar aandacht. Tot slot verdriet als voorbeeld. De uiterlijke kenmerken van het stille, passieve verdriet zijn bijvoorbeeld de afgezakte mondhoeken door verlaagde spierspanning, de passiviteit en de neergeslagen ogen het resultaat van gebrek aan activiteit en, meer in het bijzonder, gebrek aan belangstelling. Even niks meer kunnen dus.

Intensiteit van emoties

Tot zo ver het nut van emoties uitgelegd. En hoe komt het dat er in heftige periodes zoals deze zo veel emoties tegelijk zijn? Ook dat heeft volgens Nico Frijda te maken met de belangen achter de emoties en het gedrag. Hij noemt daarbij een aantal factoren die de intensiteit van de emotie beïnvloeden wanneer zich een potentieel emotionele gebeurtenis voordoet.

De ernst van de gebeurtenis (en daarmee de grootte van de impact) heeft invloed op de intensiteit van je emotie en de nabijheid in plaats of tijd van de gebeurtenis. Is de Coronacrisis ernstig, gebeurt het nu en in je nabijheid? Drie keer ja zou ik zeggen. Daarnaast tellen onzekerheid en beheersbaarheid mee. Heb jij invloed, kun jij dit alles beheersen? Tot op zekere hoogte misschien wel, op jouw eigen directe omgeving, maar hoe zit dat op een groter niveau? Onbeheersbaarheid verergert wat er al is en passief moeten afwachten hoe nare gebeurtenissen zich ontwikkelen kan ondraaglijk zijn. Ook gedachten en associaties tellen mee. Als je je levendig kunt voorstellen wat er zou kunnen gebeuren, kunnen emoties versterken. Zo blijkt uit onderzoek dat prestatieverslechtering bij examenvrees voornamelijk veroorzaakt wordt door de zorgelijke gedachten rondom dat examen. Dat geldt overigens twee kanten op, dus zowel bij doemdenken (verdrietige emoties worden dan erger) als het bedenken van nieuwe kansen waarin juist een positieve emotie intenser wordt. Tot slot zijn ook de toestand van de persoon met emotie van belang voor de intensiteit van de emotie en of er meerdere gebeurtenissen opeenvolgend spelen. Persoonlijke aspecten dus.

Dus realiseer je dat je niet de enige bent met al die emoties in onzekere tijden maar dat ze ook nog eens heel erg logisch zijn. Ze hebben een functie. En als je er over wilt sparren, laat me weten. E-coachen, online contact en bellen kan gewoon (blij!)

#coranavirus

Maart 2020

Hoewel de maand en zeker het jaar nog niet voorbij zijn, kunnen we nu al spreken van een gedenkwaardige maand, jaarperiode in ons menselijk bestaan.
Toen ik eind februari, begin maart vaak het nieuws hoorde over een besmetting in Wuhan, dacht ik nog, dat is mijlen ver weg. Ik denk dat velen dat ook met mij gedacht hebben.
We hebben o.a. ebola gehad, dat is ook echt weg gebleven van in ieder geval hier. Maar back to reality, werd het voor mijn gevoel, Italië, Duitsland. Het kroop wat mij betreft dichterbij. Iedere ochtend stond ik op en dacht bij wijze van spreken, waar is ie nu weer opgedoken. Hoe ver verwijderd is ie nog van ons.
Op een ochtend was het zover. Ik weet nog dat ik “boos“, was op die mensen die zo nodig naar Italië moesten om te gaan skiën. Skiën is helemaal niet leuk. Lees IK vind skiën niet leuk. Onzin van mij natuurlijk anderen vinden het wel leuk! Maar goed en toen werd het Brabant en dan is het wachten op de “trek” naar het noorden, naar boven de rivieren.
Een korte beschrijving, van hoe ik tot nu toe dit alles overheersend nieuws heb beleefd. Nog korter is eigenlijk de versie, dat ik het eerst ver weg vond en dacht, dat, dat “sterft” wel af. Helaas heeft het ons in Nederland en de nagenoeg de hele wereld in zijn greep. Ellende, ellende en nog eens ellende. We moeten nagenoeg anders leven. Calamiteiten achterwege laten, je bijna opsluiten (wellicht volgt er nog een volledige opsluiting zogezegd), digitaal werken, virtueel zoenen enzovoort.

Wat voor zover je het zo kan noemen wel goed is om te zien aan dit drama is het volgende.
De hulpvaardigheid die op allerlei manieren zich de kop op steekt.
Boodschappen doen voor anderen die het zelf niet kunnen, of zelfs afgeraden is dat te doen.
Een praatje middels een belletje met een wild vreemde maken.
Ik heb zelf 2 senioren uit onze vereniging mogen bellen. Voor mij wild vreemden.  1 mevrouw woonde alleen en zei tegen mij dat ze hoopte dat de schoonmaakhulp nog zou langskomen, want dan had ze nog een praatje……. Voor het moment vond ze het fijn dat ik haar gebeld had.
Maar verder ook de diverse online initiatieven. Online sporten, online spelletjes doen. Kinderen die digitaal lessen kunnen volgen.
Ook o.a. ouders die nu de (basis)scholen dicht zijn, een online meditatie kunnen volgen. Zelfs informatie hoe je het beste thuis kunt werken nu en de komende tijd. Allerlei initiatieven steken de kop op.
Helaas zijn er wel wat minder leuke initiatieven, van minder leuke lieden. Wat mij verder ook opgevallen is, is dat men veel meer wandelt, veelal gelukkig met de voorgeschreven gepaste afstand van elkaar.
Ik weet alleen even niet of het mij opvalt omdat ik nu veel meer wandel, d.w.z. 3 x per week, of dat de mensen meer buiten zijn.
Goed, met dit alles heb ik nu wel het punt bereikt toch wat minder naar buiten te gaan. Inderdaad het hoogst noodzakelijke buiten nog te doen. Want mij is inmiddels wel duidelijk dat het wel heel erg dichtbij komt. Mensen, dus laten we gezamenlijk de strijd aangaan tegen dit drama. Houd je aan de voorschriften en doe vooral wat je nodig acht voor je eigen veiligheid en zeker ook de veiligheid van je omgeving. 

Last but not least en ik weet het, het zijn er veel meer, maar de lijst zal mij te lang worden om ze nu allemaal op toe noemen. Maar ons zorgpersoneel, jeetje het lijkt bijna dweilen met de kraan open. Allemaal toppers! 

Benieuwd waar we over een maand staan.

To be continued!

We zijn in oorlog met een onzichtbare vijand!

Al weken worden we overheerst door het coronavirus. Het virus geeft griepachtige verschijnselen en bij sommigen leidt het tot longontsteking. Er ontstaat paniek. Er wordt massaal gehamsterd. Kortom, we zijn het spoor een beetje bijster.

Infecties te lijf door je immuunsysteem te versterken 
Het allerbelangrijkst om virussen en infecties tegen te gaan is een goed afweersysteem. Een goed afweersysteem begint in je darmen. Hoe sterker je immuunsysteem hoe kleiner de kans dat je “geraakt” wordt.

Wat kun je doen om je immuunsysteem te helpen versterken?

 • Alle groentesoorten dragen bij aan een versterkt immuunsysteem.
 • Eet zo min mogelijk verzurende voeding, z.a. bewerkte voeding met geraffineerde of toegevoegde suikers. Deze voedingssoorten verzwakken je afweersysteem.
 • Drink kruidenthee i.p.v. zuurvormende dranken, o.a. frisdranken. Kruidenthee helpt je lichaam ontzuren en daarmee ontstekingen te voorkomen.
 • Gebruik i.p.v. zonnebloemolie kokosolie en olijfolie. Zonnebloemolie is door een hoog percentage omega-6 ontstekingsbevorderend.
 • Eet vaker zuurkool. Zuurkool is gefermenteerd  en daardoor een goede probiotica voor je darmbacteriën.

Dat onze gezondheid ons lief is blijkt wel uit het feit dat voedingssupplementen niet aan te slepen zijn. Supplementen zijn een belangrijke aanvulling op je voedingspatroon.

Voor mezelf en voor cliënten bestel ik supplementen bij orthomoleculaire leveranciers. Op dit moment wordt, door de langere levertijden, ook mijn geduld op de proef gesteld, maar voor een optimale aanvulling  voor je gezondheid is de wachttijd het me wel waard. Deze leveranciers produceren n.l. supplementen voor optimale opneembaarheid in de juiste hoeveelheden en samenstelling. Als deze factoren niet in de juiste verhoudingen in een supplement zitten is het resultaat nihil.

Een goede basis suppletie bestaat uit:

 • Een goede multi vitamine, aangevuld met vitamine D3 (minimaal 25 mcg) en een visolie supplement met een hoge concentratie EPA en DHA-vetzuren van 500 tot 2000 mg.
 • Een goed vitamine C supplement met 1000 mg vitamine C. Bij virussen en infecties verhoog je de hoeveelheid tot 3000 mg.
 • Met een goede probiotica voeg je een flinke hoeveelheid levensvatbare bacteriën toe aan de stammen die leven in de darm. Verschillende typen stammen van bacteriën hebben verschillende eigenschappen. Zo zijn er stammen die ondersteunen bij de vertering van bepaalde stoffen. Weer andere stammen helpen bij de afweer tegen ziekmakende bacteriën en virussen en er zijn stammen die ondersteunen bij het herstellen van de darmwand. Het is daarom belangrijk dat een probiotica uit meerdere stammen bestaat (minimaal 7 stammen).
 • Supergreens, een combinatie van orthomoleculaire voedingsstoffen, mineralen en vezels voor een goede ondersteuning van je spijsvertering en afweersysteem.

Gebruik jij supplementen en twijfel je of je de juiste te pakken hebt? Of wil je weten wat je nog meer zou kunnen doen om je weerstand een boost te geven? Stel je vragen gerust. Ik kijk graag met je mee.

In deze woelige tijd wordt onze gezondheid behoorlijk op de proef gesteld. Zorg goed voor je lijf. Je hebt er maar 1 van.

Met gezonde groet,
FELICIA MAU-ASAM
ORTHOMOLECULAIR VOEDINGS- & SUPPLETIECOACH
Tel.: 06-52895438
INFO@ESSENTIALLIFESTYLE.NL
WWW.ESSENTIALLIFESTYLE.NL

We often wonder why some people enter our lives.

We often wonder why some people enter our lives.
Usually we think that, that is for no reason.

Een mooie openingszin van mijn blog vind ik.
Dit is waar ik het over wil hebben met jou. Soms ontmoeten we mensen, maken kennis of soms kom je denk ik ook dieren tegen of hé wat dacht je van het feit dat we in sommige situaties geraken.Je vraagt je dan af waar komt dit of dat vandaan? Wat doet hij of zij in mijn leven?

Een netwerk(vriendin) van mij deelde onlangs het volgende verhaal.
Ik geef even een verkort stukje. Het liet mij even stil!

Een vader (drukke werkzaamheden) ging op een altijd voor zijn zoon (autistisch) vrijgehouden zaterdag met zijn zoon op pad. De jonge man wilde een speciaal speelgoed hebben.
Na dit gevonden te hebben kwamen ze al wandelend bij een huishoudwinkel. De jonge man wilde daar graag naar binnen.
Vreemd vond de vader, maar intussen regende het behoorlijk, dus ook vader wilde en ging achter zijn zoon aan naar binnen.
Binnen was het druk. Verbaasd liep vader achter zijn zoon aan.
In de drukke winkel liep de zoon aan alles voorbij.
Ook het speelgoed interesseerde zoonlief niet. Vader liet het maar begaan.

Zoon liep doelgericht af op een jonge dame, met een hoofddoek, Midden-Oosten uiterlijk.
Zij stond met haar telefoon in haar hand. De zoon pakte de hand van de jonge dame.
Zijn zoon raakte graag mensen aan, wilde altijd hun handen vasthouden.
Dit leek pa geen goed idee. De vader schrok hier even van, maar dacht ach ik zie wel wat er gebeurt.
Zoon gaat voor de jongedame staan zwaait naar haar en pakt haar hand.
De jonge dame schrok, keek vader vragend aan, maar herhaalde enigszins aarzelend het gebaar van zoon.
Zacht de handen wiegend, aaide hij de jonge dame over de wang, terwijl zij vragend vader aankeek. De zoon herhaalde zijn gebaar nog een keer. De vertaling van vader “hij vind je héél erg lief!”
Tranen die hun weg over haar wangen naar beneden zochten. Niemand begreep wat hier gebeurde, ook de vader niet. Ja, dat zijn zoon officieel 22, maar het verstand heeft van een kind van 3 had en deze jonge dame heel erg lief vond.
Tegen de vader zei de jonge dame: “weet u meneer ik heb net een sms’je ontvangen dat mijn broertje in het ziekenhuis is overleden en uw zoon lijkt op hem”.
Met tranen in de ogen, tranen die hun weg zochten over haar wangen, vervolgde zij haar verhaal: “Ik voelde mij net zo alleen, alleen met mijn verdriet”. En dan komt uw zoon. God stuurt soms mensen. Ik ben niet meer alleen. Dankje, dankjewel…… Ze nam afscheid van vader en zoon. Terwijl ze haar tranen droogde en glimlachte zei ze: “dag broertje goeie reis“

Dit verhaal heb ik aan 2 mensen verteld, een uitgebreidere variant. De één kon zijn tranen met enige moeite bedwingen en de ander hielt het niet droog. Trouwens ook voor mij was het een tranendal.
Ontmoetingen, ook hernieuwde ontmoetingen zijn er niet zomaar.
There are reasons why people enter our lives. Ik ben van mening dat iedereen iets betekent in jouw leven. In ieder geval in mijn leven.
Ook bijvoorbeeld mijn docent geschiedenis van 35 jaar gelden van wie ik altijd een onvoldoende kreeg.
Ook de sympathieke jongeman die ik onlangs in de bus ontmoette. No love story ☺.
Een voetbalmoeder die ik 2 jaar terug ontmoette en mij nu als haar oudere zus beschouwt.
En misschien cliché, maar ook mijn kinderen en kleinkinderen zijn in mijn leven gekomen met een reden.
Die reden, in een andere blog!
People enter our life for a reason!

Positieve communicatie met je puber stimuleren en omgaan met onbeschoft gedrag

 

De puberteit! Er verandert veel bij jongeren die in de puberteit komen. Tieners willen hun eigen identiteit ontwikkelen en willen zelf beslissen wie ze zijn. Hierdoor kunnen ze in conflict raken met hun ouders. Zo kunnen pubers onbeleefd en onbeschoft reageren, koppig zijn, humeurig en snel boos worden. Voor ouders betekent dit dat zij snel moeten schakelen, herkennen zij hun kinderen niet altijd terug en weten zij niet zo goed hoe ze hiermee om moeten gaan. In deze blog enkele tips om positieve communicatie met je puber te stimuleren en hoe om te gaan met onbeschoft en onbeleefd gedrag.

 • Bespreek actuele zaken en gebeurtenissen met je tiener. Dit kan bv. tijdens het kijken van het journaal. Vraag naar hun mening over wat er is gebeurd, of wat er zou moeten gebeuren. Stimuleer je puber om een probleem van verschillende kanten te bekijken. Het is niet de bedoeling dat je je kind ervan overtuigt het met je standpunten eens te zijn maar dat je je kind stimuleert om een situatie vanuit verschillende standpunten te bekijken.
 • Wees bereid om nieuwe ideeën te bespreken en te verkennen. Probeer de opvattingen en ideeën van je kind niet te zien als een rechtstreekse aanval op je gezag. Als je accepteert dat je puber nieuwe ideeën en inzichten met je moet verkennen zal je een nieuwe meer volwassen relatie met je kind ontwikkelen.
 • Toon interesse in de dingen waarover je puber praat. Je hoofddoel is dat je geïnteresseerd bent in de stelling en niet om deze in twijfel te trekken. Respecteer de pogingen van je puber om zijn mening te geven.
 • Geef het goede voorbeeld. Pubers hebben vaak respect voor ouders die bereid zijn om hun opvattingen openlijk met hen te bespreken en te onderzoeken. Ze zetten zich vaak af tegen de waarden en opvattingen van hun ouders. Maar uiteindelijk hebben ze veelal dezelfde waarden en opvattingen als hun ouders als ze ouder zijn. Ze geloven vaak dat ze de wereld moeten en kunnen veranderen.

Hoe kan je omgaan met onbeschoft en onbeleefd gedrag?

 • Geef aandacht aan gedrag dat je bevalt en geef je puber hier complimenten voor.
 • Blijf kalm en geduldig. Dit is niet altijd eenvoudig. Voor sommige ouders helpt het om zich een situatie te herinneren toen ze zelf tiener waren en tegen de standpunten van hun ouders ingingen.
 • Stel huisregels op en bepaal de grenzen. Pubers moeten leren om hun gedrag aan te passen aan verschillende situaties. Als je puber thuis/op school onbeschoft en onbeleefd is beslis dan welk gedrag acceptabel is en maak tijd vrij om dit samen met hem te bespreken. Zeg duidelijk en kalm wat het probleem is.
 • Ondersteun regels met consequenties. Als het onbeschofte gedrag aanhoudt, herhaal de vraag dan niet, maar verbindt er een logische consequentie aan. Een voorbeeld van een logische consequentie voor onbeschoft taalgebruik is het staken van het gesprek.
 • Als het probleem aanhoudt overweeg dan een gedragscontract op te stellen. Je kan bijvoorbeeld de regel instellen dat je kind op een beschaafde manier zijn mening geeft zonder vloeken of ander onbeschoft taalgebruik. Er moeten passende beloningen zijn voor het naleven van het gedragscontract en logische consequenties voor het niet naleven ervan. Zo kan beter gedrag worden beloond met meer gebruik van de telefoon of het kijken van een film.

Darmgezondheid. Voed je bacteriёn!

Bacteriën zijn de bewoners van onze darmen. Onze darmen bestaan uit miljarden bacteriёn in 1000 verschillende soorten. In 8 uur tijd kan een bacterie 16 miljoen kopieën van zichzelf maken. De goede bacteriёn houden onze darmen gezond.

 

Goede gezondheid begint met gezonde darmen
In de dunne darm wordt het voedsel verwerkt. De dunne darm is ongeveer 5 meter lang. Om je darmen goed te voeden heeft je lichaam grote hoeveelheden groenten en vezels nodig. Darmbacteriёn zetten groenten om in vetzuren die de darmwand voeden. Een gebrek aan voedingsstoffen doet de aantallen gunstige bacteriën dalen. Daardoor neemt ook de weerstand van de darmwand af. De samenstelling van de darmflora en onze weerstand wordt bepaald door het voedsel dat we eten. Een gezonde darmflora ontgift het lichaam.

Een goede darmfunctie is de basis voor een gezond lichaam. Een goede spijsvertering en stoelgang is belangrijk voor een goede opname van voedingsstoffen. De spijsvertering begint al bij de geur, aanblik of aanraking van voedsel.

 

Darmklachten?

Prikkelbare darm

Zo’n 3.5 miljoen mensen hebben last van een prikkelbare darm. De bekende term hiervoor is PDS. Iemand die last heeft van PDS heeft chronisch last van zijn darmen. De darm funktioneert niet zoals zou moeten. Dit leidt tot buikpijn, opgeblazen gevoel, onregelmatige stoelgang, diarree, constipatie en winderigheid.

Van veel chronische ziekten zit hun oorsprong in de darmen. De balans in de darm kan verstoord raken door o.a. voedingsmiddelen met chemische toevoegingen, pesticiden, antibiotica, stress, medicijngebruik. Hierdoor kunnen ongewenste stoffen het lichaam binnendringen. Dit kan leiden tot uiteenlopende klachten z.a. vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, opstipatie,  geheugenproblemen, huidproblemen, verzwakte weerstand en prikkelbare darm.

Probiotica kunnen helpen om PDS klachten te verminderen. Probiotica zijn levensvatbare bacteriën die de goede bacteriën in de darmflora aanvullen. Ze bevorderen de darmwerking, verhogen de weerstand en ondersteunen de spijsvertering.

 

Lekkende darm

Een van de grootste darmproblemen is een lekkende darm. Bij een lekkende darm zijn de klachten van serieuze aard. Als slechte bacteriën de darmwand aantasten raakt de darmwand beschadigd. Gifstoffen komen dan rechtstreeks in het bloed terecht en ontstaan er dan ernstige gezondheidsklachten, z.a. de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa.

Wat zijn de oorzaken van een lekkende darm?

 • Overgroei van schadelijke bacteriёn
 • Ontsteking van de darmwand
 • Glutenintolerantie
 • Chemische stoffen in voedsel die lekken uit verpakkingsmateriaal
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Voedselallergieёn
 • Medicijnen, z.a. antibiotica

In de dikke darm vindt o.a. de aanmaak en uitscheiding van ontlasting plaats. De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang. De dikke darm vervoert onverteerbare etensresten, afvalstoffen, dode bacteriën en afgestoten darmwandcellen, die via de endeldarm het lichaam verlaten.

Een slechte vertering van voedsel is o.a. te merken aan de ontlasting.

 • slechte vertering van eiwitten – rottende eierenlucht
 • gisting van koolhydraten – veel gasvorming/zuur ruikende ontlasting
 • slechte vertering van vetten – plakkerige ontlasting

 

Buikklachten?

Stap voor stap verlichting van je buikklachten

 • Gebruik kleine maaltijden, eet langzaam en kauw goed. De dunne darm kan maar kleine beetjes voedsel per keer verwerken. Door langzaam te eten en goed te kauwen kunnen de darmen de voedingsstoffen uit de voeding optimaal opnemen en verwerken.
 • Groente en fruit bevatten veel vezels. Varieer met de verschillende kleuren groente en fruit voor de diverse vitaminen en mineralen. Verder zorgen vezels voor een soepele stoelgang.
 • In noten en zaden zitten behalve vezels ook gezonde vetten. Olie uit noten of zaden is ook een optie, bijv. lijnzaadolie, koolzaadolie, raapzaadolie, walnootolie, amandelolie, hazelnootolie.
 • Zoete aardappelen. In zoete aardappelen zit o.a. boterzuur. Dit zijn gezonde vetten die de zuurgraad in darmen en de goede bacteriën ondersteunen.
 • Zuurkool is witte kool, gefermenteerd met melkzuurbacteriёn. Gefermenteerd voedsel zorgt voor toename van het aantal gunstige bacteriën in de darmen.
 • Witlof. In witlof zittten probiotische stoffen die de darmwand helpen voeden.
 • Yoghurt wordt gemaakt van gefermenteerde melk.
 • Tempéh, tahoe, tofu. Dit zijn allemaal gefermenteerde producten.
 • Kiemgewassen. Zijn ook gefermenteerd.
 • Spirulina en chlorella in Super Greens helpen de darmwand voeden.

 

P.S. Om de darmen te reinigen, het lichaam te ontgiften en daarmee de gezondheid te verbeteren, is het aan te bevelen 2 keer per jaar een goede detoxkuur te volgen.
Wil je hier meer informatie over? Ga dan naar mijn website: www.essentiallifestyle.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Eenzaam

Ben jij wel eens eenzaam? Ik wel. En ik denk iedereen wel eens op zijn of haar manier. Er zijn verschillende “vormen” van eenzaamheid. Maar wat is eenzaamheid, wat betekent eenzaamheid?

Volgens google.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met anderen dan je zou willen. Negatieve gevoelens gemis, leegte, zinloos en helaas ook lichamelijke en psychische klachten.

De eenzaamheid die ik wel eens voel, ja ook ik voel me soms eenzaam, is, wanneer je bijvoorbeeld iets kwijt wil, iets vertrouwelijks, wat je niet zo één, twee, drie aan iemand vertelt. Er zijn zaken die je vanwege het vertrouwelijk karakter niet aan iedereen vertelt. Stel je eens voor, dat je vertrouwen geschaad wordt. Dit zijn momenten waarop ik wel eens zou willen dat ik alles er gewoon uit zou kon gooien. Lekker geen blad voor de mond nemen. Het gewoon zeggen/doen. Maar nee dat gaat hem niet worden. Ik moet zeggen gelukkig ervaar ik dit niet vaak. Er is een selecte groep die soms mijn shit aanhoort. Alleen zijn ze niet altijd beschikbaar. Een andere vorm van eenzaamheid is die wanneer je in een menigte staat, onderdeel daarvan bent, maar toch met niemand contact hebt. Sommige mensen hebben dat. Deels omdat men verlegen is en niet makkelijk contact maakt, anderzijds omdat men alleen daar is en dus ook niet makkelijk in gesprek is. Ben je in gezelschap, dan maakt de menigte niets uit. Nu valt dit allemaal nog mee, want daar kan aan gewerkt worden en helemaal geïsoleerd hoef je niet te raken.

Maar de eenzaamheid, wat ik in ieder geval echte eenzaamheid noem, is die waarbij men echt alleen is. Geen contact heeft met niemand. Ik kan me er niets bij voorstellen, maar goed het bestaat helaas. Men woont alleen, gaat hooguit misschien een keer naar de huisarts of andere zorgbehoefte. Soms zelfs dat niet. Hoe vaak (het is alweer even geleden), horen we niet dat iemand al een tijd dood in huis ligt.

Werd diegene dan niet gemist? Soms is het ook zo dat de eenzame mensen (om het beestje maar een naam te geven) ook geen contact willen.

Van de week op het nieuws werd in Amerika iemand teruggevonden na, 30+ jaar. In blakende gezondheid gelukkig. En wat bleek hij, hij dacht, dat zei hij, dat hij niet gemist zou worden, hij deed er niet toe voor zijn omgeving zei hij. Wauw, dacht ik toen. Wat zal die man zich toen rot hebben gevoeld.

We hebben ook nog de oudjes, de senioren. De oudjes die hun huis niet meer uitkomen, omdat ze niet mobiel zijn bijvoorbeeld. Omdat ze geen contact hebben met familie, vrienden kennissen noem het maar op. Ik zie ze wel eens voor hun ramen zitten, kijken naar de voorbijgaande mensen onder andere kinderen die naar school gaan. Regelmatig zwaai ik naar een vrouwtje, Hennie heet zij. Lijkt me niet fijn zo je senioren dagen te slijten.

Mensen, er zijn ook nog de eenzame mensen die allerlei klachten ontwikkelen ten gevolge van die eenzaamheid. Laten we naar ze omkijken. Laat ze niet alleen.

Een praatje/babbeltje, gaat soms nergens over, maar je laat diegene op dat moment wel met een fijn gevoel achter. Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken dat ik zo eenzaam en alleen mijn oude dag moet slijten.

Hennie vertelde mij onlangs dat zij nu echt helemaal alleen is, haar laatste broertje was overleden. Zoals zij zei: helemaal alleen op de wereld”.

Eenzaamheid, ben jij wel eens eenzaam?

Moederschap En Ondernemen Combineren

Veel vrouwen willen hun dromen najagen en gaan ondernemen, zodat ze elke dag met hun passie bezig zijn. Maar wat nou als je al een gezin hebt? Veel vrouwen twijfelen of ze het moederschap wel met ondernemen kunnen combineren.

Er komen inderdaad wel extra uitdagingen bij kijken, zoals een goede balans zoeken tussen je werk en privé. Reacties uit je omgeving van mensen die niet snappen dat jij het moederschap en ondernemen wilt gaan combineren. Maar ook je eigen verlangens en ambities die aan je trekken om het wel te gaan doen.

Misschien denk je nu wel dat het allemaal heel lastig en zwaar is, maar moederschap met ondernemen combineren zou weleens je beste beslissing ooit kunnen worden.

Waarom je als moeder wel moet gaan ondernemen

Het lijkt misschien allemaal eng en je bent misschien wel bang wat andere mensen ervan vinden als je het moederschap met ondernemen gaat combineren. Maar er zitten echt voordelen aan.

Je kan je eigen tijd indelen

Het grote voordeel van ondernemen, is dat je je eigen tijden kan bepalen. Je zal voornamelijk bij de opstart van je bedrijf het erg druk hebben en weinig tijd over hebben. Maar wanneer je op rustig vaarwater bent gekomen en alles uit zichzelf begint te lopen, dan wordt het een stuk makkelijker om je eigen tijden in te delen.

Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je, zoals ik, ‘s ochtends samen tijd spendeert voordat je je kinderen naar school brengt. Ook kan je alvast family-time inplannen, dit kan per week, maand of jaar. Zo bepaal je alvast wanneer jullie op vakantie gaan en wanneer je 1-op-1 tijd met je kinderen gaat spenderen. Op die manier is het moederschap prima te combineren met ondernemen.

Goed voorbeeld voor je kinderen

Je wilt natuurlijk altijd het goede voorbeeld geven aan je kinderen en je wilt dat ze hun dromen achter najagen, zodat ze zullen veranderen in gelukkig volwassenen. En hoe kan je dit nou beter doen, dan je eigen dromen najagen? Door te zien dat jij je dromen volgt, stimuleer je je kinderen dit ook te gaan doen. En door te gaan ondernemen kan je je kinderen de lessen en skills leren die je zelf hebt geleerd, zoals plannen en boekhouden. Zo raken ze alvast vertrouwd met het ondernemerschap. Ze zullen leren dat je kan kiezen of je in loondienst wilt gaan of dat je ondernemer wordt. En wie weet hebben ze wel goede plannen voor je als je ze bij je bedrijf betrekt.

Je kan meer verdienen dan bij een gewone baan

Ondernemerschap kan veel onzekerheid met zich meebrengen, vooral in het begin is het maar de vraag of je de rekeningen elke maand kan betalen. Maar zodra alles eenmaal loopt kan je een stuk meer gaan verdienen dan als je in loondienst werkt. In loondienst is de hoogte van je loon altijd afhankelijk van anderen. Maar als ondernemer kun je er met de juiste stappen voor zorgen dat je bedrijf nog meer groeit en meer winst maakt. Dit resulteert erin dat je je kinderen op financieel gebied ook meer kan bieden. Zo kunnen ze makkelijker verschillende hobby’s en sporten uitoefenen en later een studie gaan volgen.

Tips

Zie je nog niet helemaal goed in hoe je ondernemen en moederschap moet combineren? Lees dan onderstaande tips door.

Wees niet te flexibel

Veel vrouwen die ondernemen met moederschap combineren werken ook veel vanuit huis, daardoor worden ze soms te flexibel. Al snel wordt er dan ook van je verwacht dat je het hele huishouden dan ook doet en als één van de kinderen ziek is, deze ophaalt van school en de hele dag verzorgt. Op die manier kom je niet meer aan je werk toe. Maak daarom afspraken thuis, geef aan dat je op werkdagen echt aan het werk bent. En als er iets met de kinderen aan de hand is overleg je met je partner wie de zorg op zich neemt.

Maak gebruik van de Creche/BSO

Houd meer tijd over voor je bedrijf door je kinderen naar de creche of BSO te brengen. Het kost misschien wel geld, maar dit verdien je wel weer terug met je bedrijf. Misschien voel je je er niet helemaal fijn bij, maar bedenk dat je er dan wel volledig voor je kinderen kan zijn wanneer ze weer thuis zijn. Anders loop je het risico dat je half met je kinderen bezig bent en half aan het werk. Door je kinderen naar de opvang te laten gaan creëer je meer rust voor jezelf en een betere quality time met je kinderen wanneer ze thuis zijn.

Open en eerlijk communiceren

Je gezinsleden kunnen het weleens moeilijk hebben dat je druk bezig bent met je bedrijf en hier helemaal voor wilt gaan. Maar vertel ze eens waarom je bedrijf zo belangrijk voor je is. Vertel ze over je passie, zodat ze beter kunnen begrijpen waarom je aan het werk bent. En maak je kinderen duidelijk dat je op bepaalde tijden echt aan het werk bent, terwijl het voor hen lijkt alsof je gewoon ‘thuis’ bent.

Schakel hulp in bij het huishouden

Waarschijnlijk doe je al aan werk uitbesteding in je onderneming. Dit is voor de meeste ondernemers helemaal niet raar. Maar als je dit in je privéleven gaat doen, kan dit je erg veel rust geven.

Het wordt makkelijker om het moederschap met ondernemen te combineren als je na een drukke dag je niet meer zorgen hoeft te maken over het huishouden. Door een hulp in de huishouding in te huren is het huis altijd netjes, schoon en opgeruimd. Dit bespaart je een hoop tijd en energie die je nu helemaal in je gezin kan steken.

Conclusie

Het moederschap valt prima te combineren met ondernemen. Plan je tijd alleen wel goed in en besteed wat taken uit, zoals het huishouden en breng je kinderen naar de BSO. Zo creëer je meer rust voor jezelf en je gezin en een betere quality time, wanneer jullie samen zijn. Dit kost wel geld, maar als ondernemer heb je dit zo weer terugverdiend.


Volg mijn leven als onderneemster via mijn website of vlogs

xxx

Kanessa <3