We often wonder why some people enter our lives.

We often wonder why some people enter our lives.
Usually we think that, that is for no reason.

Een mooie openingszin van mijn blog vind ik.
Dit is waar ik het over wil hebben met jou. Soms ontmoeten we mensen, maken kennis of soms kom je denk ik ook dieren tegen of hé wat dacht je van het feit dat we in sommige situaties geraken.Je vraagt je dan af waar komt dit of dat vandaan? Wat doet hij of zij in mijn leven?

Een netwerk(vriendin) van mij deelde onlangs het volgende verhaal.
Ik geef even een verkort stukje. Het liet mij even stil!

Een vader (drukke werkzaamheden) ging op een altijd voor zijn zoon (autistisch) vrijgehouden zaterdag met zijn zoon op pad. De jonge man wilde een speciaal speelgoed hebben.
Na dit gevonden te hebben kwamen ze al wandelend bij een huishoudwinkel. De jonge man wilde daar graag naar binnen.
Vreemd vond de vader, maar intussen regende het behoorlijk, dus ook vader wilde en ging achter zijn zoon aan naar binnen.
Binnen was het druk. Verbaasd liep vader achter zijn zoon aan.
In de drukke winkel liep de zoon aan alles voorbij.
Ook het speelgoed interesseerde zoonlief niet. Vader liet het maar begaan.

Zoon liep doelgericht af op een jonge dame, met een hoofddoek, Midden-Oosten uiterlijk.
Zij stond met haar telefoon in haar hand. De zoon pakte de hand van de jonge dame.
Zijn zoon raakte graag mensen aan, wilde altijd hun handen vasthouden.
Dit leek pa geen goed idee. De vader schrok hier even van, maar dacht ach ik zie wel wat er gebeurt.
Zoon gaat voor de jongedame staan zwaait naar haar en pakt haar hand.
De jonge dame schrok, keek vader vragend aan, maar herhaalde enigszins aarzelend het gebaar van zoon.
Zacht de handen wiegend, aaide hij de jonge dame over de wang, terwijl zij vragend vader aankeek. De zoon herhaalde zijn gebaar nog een keer. De vertaling van vader “hij vind je héél erg lief!”
Tranen die hun weg over haar wangen naar beneden zochten. Niemand begreep wat hier gebeurde, ook de vader niet. Ja, dat zijn zoon officieel 22, maar het verstand heeft van een kind van 3 had en deze jonge dame heel erg lief vond.
Tegen de vader zei de jonge dame: “weet u meneer ik heb net een sms’je ontvangen dat mijn broertje in het ziekenhuis is overleden en uw zoon lijkt op hem”.
Met tranen in de ogen, tranen die hun weg zochten over haar wangen, vervolgde zij haar verhaal: “Ik voelde mij net zo alleen, alleen met mijn verdriet”. En dan komt uw zoon. God stuurt soms mensen. Ik ben niet meer alleen. Dankje, dankjewel…… Ze nam afscheid van vader en zoon. Terwijl ze haar tranen droogde en glimlachte zei ze: “dag broertje goeie reis“

Dit verhaal heb ik aan 2 mensen verteld, een uitgebreidere variant. De één kon zijn tranen met enige moeite bedwingen en de ander hielt het niet droog. Trouwens ook voor mij was het een tranendal.
Ontmoetingen, ook hernieuwde ontmoetingen zijn er niet zomaar.
There are reasons why people enter our lives. Ik ben van mening dat iedereen iets betekent in jouw leven. In ieder geval in mijn leven.
Ook bijvoorbeeld mijn docent geschiedenis van 35 jaar gelden van wie ik altijd een onvoldoende kreeg.
Ook de sympathieke jongeman die ik onlangs in de bus ontmoette. No love story ☺.
Een voetbalmoeder die ik 2 jaar terug ontmoette en mij nu als haar oudere zus beschouwt.
En misschien cliché, maar ook mijn kinderen en kleinkinderen zijn in mijn leven gekomen met een reden.
Die reden, in een andere blog!
People enter our life for a reason!

Positieve communicatie met je puber stimuleren en omgaan met onbeschoft gedrag

 

De puberteit! Er verandert veel bij jongeren die in de puberteit komen. Tieners willen hun eigen identiteit ontwikkelen en willen zelf beslissen wie ze zijn. Hierdoor kunnen ze in conflict raken met hun ouders. Zo kunnen pubers onbeleefd en onbeschoft reageren, koppig zijn, humeurig en snel boos worden. Voor ouders betekent dit dat zij snel moeten schakelen, herkennen zij hun kinderen niet altijd terug en weten zij niet zo goed hoe ze hiermee om moeten gaan. In deze blog enkele tips om positieve communicatie met je puber te stimuleren en hoe om te gaan met onbeschoft en onbeleefd gedrag.

 • Bespreek actuele zaken en gebeurtenissen met je tiener. Dit kan bv. tijdens het kijken van het journaal. Vraag naar hun mening over wat er is gebeurd, of wat er zou moeten gebeuren. Stimuleer je puber om een probleem van verschillende kanten te bekijken. Het is niet de bedoeling dat je je kind ervan overtuigt het met je standpunten eens te zijn maar dat je je kind stimuleert om een situatie vanuit verschillende standpunten te bekijken.
 • Wees bereid om nieuwe ideeën te bespreken en te verkennen. Probeer de opvattingen en ideeën van je kind niet te zien als een rechtstreekse aanval op je gezag. Als je accepteert dat je puber nieuwe ideeën en inzichten met je moet verkennen zal je een nieuwe meer volwassen relatie met je kind ontwikkelen.
 • Toon interesse in de dingen waarover je puber praat. Je hoofddoel is dat je geïnteresseerd bent in de stelling en niet om deze in twijfel te trekken. Respecteer de pogingen van je puber om zijn mening te geven.
 • Geef het goede voorbeeld. Pubers hebben vaak respect voor ouders die bereid zijn om hun opvattingen openlijk met hen te bespreken en te onderzoeken. Ze zetten zich vaak af tegen de waarden en opvattingen van hun ouders. Maar uiteindelijk hebben ze veelal dezelfde waarden en opvattingen als hun ouders als ze ouder zijn. Ze geloven vaak dat ze de wereld moeten en kunnen veranderen.

Hoe kan je omgaan met onbeschoft en onbeleefd gedrag?

 • Geef aandacht aan gedrag dat je bevalt en geef je puber hier complimenten voor.
 • Blijf kalm en geduldig. Dit is niet altijd eenvoudig. Voor sommige ouders helpt het om zich een situatie te herinneren toen ze zelf tiener waren en tegen de standpunten van hun ouders ingingen.
 • Stel huisregels op en bepaal de grenzen. Pubers moeten leren om hun gedrag aan te passen aan verschillende situaties. Als je puber thuis/op school onbeschoft en onbeleefd is beslis dan welk gedrag acceptabel is en maak tijd vrij om dit samen met hem te bespreken. Zeg duidelijk en kalm wat het probleem is.
 • Ondersteun regels met consequenties. Als het onbeschofte gedrag aanhoudt, herhaal de vraag dan niet, maar verbindt er een logische consequentie aan. Een voorbeeld van een logische consequentie voor onbeschoft taalgebruik is het staken van het gesprek.
 • Als het probleem aanhoudt overweeg dan een gedragscontract op te stellen. Je kan bijvoorbeeld de regel instellen dat je kind op een beschaafde manier zijn mening geeft zonder vloeken of ander onbeschoft taalgebruik. Er moeten passende beloningen zijn voor het naleven van het gedragscontract en logische consequenties voor het niet naleven ervan. Zo kan beter gedrag worden beloond met meer gebruik van de telefoon of het kijken van een film.

Darmgezondheid. Voed je bacteriёn!

Bacteriën zijn de bewoners van onze darmen. Onze darmen bestaan uit miljarden bacteriёn in 1000 verschillende soorten. In 8 uur tijd kan een bacterie 16 miljoen kopieën van zichzelf maken. De goede bacteriёn houden onze darmen gezond.

 

Goede gezondheid begint met gezonde darmen
In de dunne darm wordt het voedsel verwerkt. De dunne darm is ongeveer 5 meter lang. Om je darmen goed te voeden heeft je lichaam grote hoeveelheden groenten en vezels nodig. Darmbacteriёn zetten groenten om in vetzuren die de darmwand voeden. Een gebrek aan voedingsstoffen doet de aantallen gunstige bacteriën dalen. Daardoor neemt ook de weerstand van de darmwand af. De samenstelling van de darmflora en onze weerstand wordt bepaald door het voedsel dat we eten. Een gezonde darmflora ontgift het lichaam.

Een goede darmfunctie is de basis voor een gezond lichaam. Een goede spijsvertering en stoelgang is belangrijk voor een goede opname van voedingsstoffen. De spijsvertering begint al bij de geur, aanblik of aanraking van voedsel.

 

Darmklachten?

Prikkelbare darm

Zo’n 3.5 miljoen mensen hebben last van een prikkelbare darm. De bekende term hiervoor is PDS. Iemand die last heeft van PDS heeft chronisch last van zijn darmen. De darm funktioneert niet zoals zou moeten. Dit leidt tot buikpijn, opgeblazen gevoel, onregelmatige stoelgang, diarree, constipatie en winderigheid.

Van veel chronische ziekten zit hun oorsprong in de darmen. De balans in de darm kan verstoord raken door o.a. voedingsmiddelen met chemische toevoegingen, pesticiden, antibiotica, stress, medicijngebruik. Hierdoor kunnen ongewenste stoffen het lichaam binnendringen. Dit kan leiden tot uiteenlopende klachten z.a. vermoeidheid, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, opstipatie,  geheugenproblemen, huidproblemen, verzwakte weerstand en prikkelbare darm.

Probiotica kunnen helpen om PDS klachten te verminderen. Probiotica zijn levensvatbare bacteriën die de goede bacteriën in de darmflora aanvullen. Ze bevorderen de darmwerking, verhogen de weerstand en ondersteunen de spijsvertering.

 

Lekkende darm

Een van de grootste darmproblemen is een lekkende darm. Bij een lekkende darm zijn de klachten van serieuze aard. Als slechte bacteriën de darmwand aantasten raakt de darmwand beschadigd. Gifstoffen komen dan rechtstreeks in het bloed terecht en ontstaan er dan ernstige gezondheidsklachten, z.a. de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa.

Wat zijn de oorzaken van een lekkende darm?

 • Overgroei van schadelijke bacteriёn
 • Ontsteking van de darmwand
 • Glutenintolerantie
 • Chemische stoffen in voedsel die lekken uit verpakkingsmateriaal
 • Bestrijdingsmiddelen
 • Voedselallergieёn
 • Medicijnen, z.a. antibiotica

In de dikke darm vindt o.a. de aanmaak en uitscheiding van ontlasting plaats. De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang. De dikke darm vervoert onverteerbare etensresten, afvalstoffen, dode bacteriën en afgestoten darmwandcellen, die via de endeldarm het lichaam verlaten.

Een slechte vertering van voedsel is o.a. te merken aan de ontlasting.

 • slechte vertering van eiwitten – rottende eierenlucht
 • gisting van koolhydraten – veel gasvorming/zuur ruikende ontlasting
 • slechte vertering van vetten – plakkerige ontlasting

 

Buikklachten?

Stap voor stap verlichting van je buikklachten

 • Gebruik kleine maaltijden, eet langzaam en kauw goed. De dunne darm kan maar kleine beetjes voedsel per keer verwerken. Door langzaam te eten en goed te kauwen kunnen de darmen de voedingsstoffen uit de voeding optimaal opnemen en verwerken.
 • Groente en fruit bevatten veel vezels. Varieer met de verschillende kleuren groente en fruit voor de diverse vitaminen en mineralen. Verder zorgen vezels voor een soepele stoelgang.
 • In noten en zaden zitten behalve vezels ook gezonde vetten. Olie uit noten of zaden is ook een optie, bijv. lijnzaadolie, koolzaadolie, raapzaadolie, walnootolie, amandelolie, hazelnootolie.
 • Zoete aardappelen. In zoete aardappelen zit o.a. boterzuur. Dit zijn gezonde vetten die de zuurgraad in darmen en de goede bacteriën ondersteunen.
 • Zuurkool is witte kool, gefermenteerd met melkzuurbacteriёn. Gefermenteerd voedsel zorgt voor toename van het aantal gunstige bacteriën in de darmen.
 • Witlof. In witlof zittten probiotische stoffen die de darmwand helpen voeden.
 • Yoghurt wordt gemaakt van gefermenteerde melk.
 • Tempéh, tahoe, tofu. Dit zijn allemaal gefermenteerde producten.
 • Kiemgewassen. Zijn ook gefermenteerd.
 • Spirulina en chlorella in Super Greens helpen de darmwand voeden.

 

P.S. Om de darmen te reinigen, het lichaam te ontgiften en daarmee de gezondheid te verbeteren, is het aan te bevelen 2 keer per jaar een goede detoxkuur te volgen.
Wil je hier meer informatie over? Ga dan naar mijn website: www.essentiallifestyle.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

Eenzaam

Ben jij wel eens eenzaam? Ik wel. En ik denk iedereen wel eens op zijn of haar manier. Er zijn verschillende “vormen” van eenzaamheid. Maar wat is eenzaamheid, wat betekent eenzaamheid?

Volgens google.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met anderen dan je zou willen. Negatieve gevoelens gemis, leegte, zinloos en helaas ook lichamelijke en psychische klachten.

De eenzaamheid die ik wel eens voel, ja ook ik voel me soms eenzaam, is, wanneer je bijvoorbeeld iets kwijt wil, iets vertrouwelijks, wat je niet zo één, twee, drie aan iemand vertelt. Er zijn zaken die je vanwege het vertrouwelijk karakter niet aan iedereen vertelt. Stel je eens voor, dat je vertrouwen geschaad wordt. Dit zijn momenten waarop ik wel eens zou willen dat ik alles er gewoon uit zou kon gooien. Lekker geen blad voor de mond nemen. Het gewoon zeggen/doen. Maar nee dat gaat hem niet worden. Ik moet zeggen gelukkig ervaar ik dit niet vaak. Er is een selecte groep die soms mijn shit aanhoort. Alleen zijn ze niet altijd beschikbaar. Een andere vorm van eenzaamheid is die wanneer je in een menigte staat, onderdeel daarvan bent, maar toch met niemand contact hebt. Sommige mensen hebben dat. Deels omdat men verlegen is en niet makkelijk contact maakt, anderzijds omdat men alleen daar is en dus ook niet makkelijk in gesprek is. Ben je in gezelschap, dan maakt de menigte niets uit. Nu valt dit allemaal nog mee, want daar kan aan gewerkt worden en helemaal geïsoleerd hoef je niet te raken.

Maar de eenzaamheid, wat ik in ieder geval echte eenzaamheid noem, is die waarbij men echt alleen is. Geen contact heeft met niemand. Ik kan me er niets bij voorstellen, maar goed het bestaat helaas. Men woont alleen, gaat hooguit misschien een keer naar de huisarts of andere zorgbehoefte. Soms zelfs dat niet. Hoe vaak (het is alweer even geleden), horen we niet dat iemand al een tijd dood in huis ligt.

Werd diegene dan niet gemist? Soms is het ook zo dat de eenzame mensen (om het beestje maar een naam te geven) ook geen contact willen.

Van de week op het nieuws werd in Amerika iemand teruggevonden na, 30+ jaar. In blakende gezondheid gelukkig. En wat bleek hij, hij dacht, dat zei hij, dat hij niet gemist zou worden, hij deed er niet toe voor zijn omgeving zei hij. Wauw, dacht ik toen. Wat zal die man zich toen rot hebben gevoeld.

We hebben ook nog de oudjes, de senioren. De oudjes die hun huis niet meer uitkomen, omdat ze niet mobiel zijn bijvoorbeeld. Omdat ze geen contact hebben met familie, vrienden kennissen noem het maar op. Ik zie ze wel eens voor hun ramen zitten, kijken naar de voorbijgaande mensen onder andere kinderen die naar school gaan. Regelmatig zwaai ik naar een vrouwtje, Hennie heet zij. Lijkt me niet fijn zo je senioren dagen te slijten.

Mensen, er zijn ook nog de eenzame mensen die allerlei klachten ontwikkelen ten gevolge van die eenzaamheid. Laten we naar ze omkijken. Laat ze niet alleen.

Een praatje/babbeltje, gaat soms nergens over, maar je laat diegene op dat moment wel met een fijn gevoel achter. Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken dat ik zo eenzaam en alleen mijn oude dag moet slijten.

Hennie vertelde mij onlangs dat zij nu echt helemaal alleen is, haar laatste broertje was overleden. Zoals zij zei: helemaal alleen op de wereld”.

Eenzaamheid, ben jij wel eens eenzaam?

Moederschap En Ondernemen Combineren

Veel vrouwen willen hun dromen najagen en gaan ondernemen, zodat ze elke dag met hun passie bezig zijn. Maar wat nou als je al een gezin hebt? Veel vrouwen twijfelen of ze het moederschap wel met ondernemen kunnen combineren.

Er komen inderdaad wel extra uitdagingen bij kijken, zoals een goede balans zoeken tussen je werk en privé. Reacties uit je omgeving van mensen die niet snappen dat jij het moederschap en ondernemen wilt gaan combineren. Maar ook je eigen verlangens en ambities die aan je trekken om het wel te gaan doen.

Misschien denk je nu wel dat het allemaal heel lastig en zwaar is, maar moederschap met ondernemen combineren zou weleens je beste beslissing ooit kunnen worden.

Waarom je als moeder wel moet gaan ondernemen

Het lijkt misschien allemaal eng en je bent misschien wel bang wat andere mensen ervan vinden als je het moederschap met ondernemen gaat combineren. Maar er zitten echt voordelen aan.

Je kan je eigen tijd indelen

Het grote voordeel van ondernemen, is dat je je eigen tijden kan bepalen. Je zal voornamelijk bij de opstart van je bedrijf het erg druk hebben en weinig tijd over hebben. Maar wanneer je op rustig vaarwater bent gekomen en alles uit zichzelf begint te lopen, dan wordt het een stuk makkelijker om je eigen tijden in te delen.

Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je, zoals ik, ‘s ochtends samen tijd spendeert voordat je je kinderen naar school brengt. Ook kan je alvast family-time inplannen, dit kan per week, maand of jaar. Zo bepaal je alvast wanneer jullie op vakantie gaan en wanneer je 1-op-1 tijd met je kinderen gaat spenderen. Op die manier is het moederschap prima te combineren met ondernemen.

Goed voorbeeld voor je kinderen

Je wilt natuurlijk altijd het goede voorbeeld geven aan je kinderen en je wilt dat ze hun dromen achter najagen, zodat ze zullen veranderen in gelukkig volwassenen. En hoe kan je dit nou beter doen, dan je eigen dromen najagen? Door te zien dat jij je dromen volgt, stimuleer je je kinderen dit ook te gaan doen. En door te gaan ondernemen kan je je kinderen de lessen en skills leren die je zelf hebt geleerd, zoals plannen en boekhouden. Zo raken ze alvast vertrouwd met het ondernemerschap. Ze zullen leren dat je kan kiezen of je in loondienst wilt gaan of dat je ondernemer wordt. En wie weet hebben ze wel goede plannen voor je als je ze bij je bedrijf betrekt.

Je kan meer verdienen dan bij een gewone baan

Ondernemerschap kan veel onzekerheid met zich meebrengen, vooral in het begin is het maar de vraag of je de rekeningen elke maand kan betalen. Maar zodra alles eenmaal loopt kan je een stuk meer gaan verdienen dan als je in loondienst werkt. In loondienst is de hoogte van je loon altijd afhankelijk van anderen. Maar als ondernemer kun je er met de juiste stappen voor zorgen dat je bedrijf nog meer groeit en meer winst maakt. Dit resulteert erin dat je je kinderen op financieel gebied ook meer kan bieden. Zo kunnen ze makkelijker verschillende hobby’s en sporten uitoefenen en later een studie gaan volgen.

Tips

Zie je nog niet helemaal goed in hoe je ondernemen en moederschap moet combineren? Lees dan onderstaande tips door.

Wees niet te flexibel

Veel vrouwen die ondernemen met moederschap combineren werken ook veel vanuit huis, daardoor worden ze soms te flexibel. Al snel wordt er dan ook van je verwacht dat je het hele huishouden dan ook doet en als één van de kinderen ziek is, deze ophaalt van school en de hele dag verzorgt. Op die manier kom je niet meer aan je werk toe. Maak daarom afspraken thuis, geef aan dat je op werkdagen echt aan het werk bent. En als er iets met de kinderen aan de hand is overleg je met je partner wie de zorg op zich neemt.

Maak gebruik van de Creche/BSO

Houd meer tijd over voor je bedrijf door je kinderen naar de creche of BSO te brengen. Het kost misschien wel geld, maar dit verdien je wel weer terug met je bedrijf. Misschien voel je je er niet helemaal fijn bij, maar bedenk dat je er dan wel volledig voor je kinderen kan zijn wanneer ze weer thuis zijn. Anders loop je het risico dat je half met je kinderen bezig bent en half aan het werk. Door je kinderen naar de opvang te laten gaan creëer je meer rust voor jezelf en een betere quality time met je kinderen wanneer ze thuis zijn.

Open en eerlijk communiceren

Je gezinsleden kunnen het weleens moeilijk hebben dat je druk bezig bent met je bedrijf en hier helemaal voor wilt gaan. Maar vertel ze eens waarom je bedrijf zo belangrijk voor je is. Vertel ze over je passie, zodat ze beter kunnen begrijpen waarom je aan het werk bent. En maak je kinderen duidelijk dat je op bepaalde tijden echt aan het werk bent, terwijl het voor hen lijkt alsof je gewoon ‘thuis’ bent.

Schakel hulp in bij het huishouden

Waarschijnlijk doe je al aan werk uitbesteding in je onderneming. Dit is voor de meeste ondernemers helemaal niet raar. Maar als je dit in je privéleven gaat doen, kan dit je erg veel rust geven.

Het wordt makkelijker om het moederschap met ondernemen te combineren als je na een drukke dag je niet meer zorgen hoeft te maken over het huishouden. Door een hulp in de huishouding in te huren is het huis altijd netjes, schoon en opgeruimd. Dit bespaart je een hoop tijd en energie die je nu helemaal in je gezin kan steken.

Conclusie

Het moederschap valt prima te combineren met ondernemen. Plan je tijd alleen wel goed in en besteed wat taken uit, zoals het huishouden en breng je kinderen naar de BSO. Zo creëer je meer rust voor jezelf en je gezin en een betere quality time, wanneer jullie samen zijn. Dit kost wel geld, maar als ondernemer heb je dit zo weer terugverdiend.


Volg mijn leven als onderneemster via mijn website of vlogs

xxx

Kanessa <3

 

Je kind voorbereiden op een ziekenhuisbezoek

Als jullie deze blog lezen, ben ik net geopereerd aan mijn rug. Omdat ik een tijdje uit de running zal zijn, heb ik deze blog van te voren geschreven. Omdat ik in mijn hoofd zo bezig was met de voorbereiding van de operatie, in combinatie met mijn werk, kon ik niet zo snel komen tot een onderwerp. Tot ik het opeens wist: hoe bereid je je kind voor als je als (groot)ouder binnenkort naar het ziekenhuis moet? Een nieuw onderwerp voor mijn blog was geboren!

Maar hoe bereid je je kind eigenlijk voor als je naar het ziekenhuis moet? Of je partner? Moet je je kind wel voorbereiden als je bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan? Het antwoord is ja maar. Want het hangt van de leeftijd van je kind af. Als we het hebben over baby’s, dan is het uiteraard lastig om je kind verbaal voor te bereiden. Maar is je kind wat ouder, dan is het wel verstandig je kind voor te bereiden op een ziekenhuisbezoek. In deze blog vind je enkele tips:

 • Vanaf ongeveer een jaar oud, kun je je kind voorbereiden op een ziekenhuis bezoek van jezelf of een andere naaste. Is je kind nog een peuter of kleuter, dan kan je samen met je kind een boek lezen met het thema ‘ziekenhuis’. Probeer dicht bij de belevingswereld van je kind te blijven: maak het niet té ingewikkeld en houd het kort.
 • Als je enkele dagen weg bent, is het voor kinderen vaak moeilijk om met het concept tijd om te gaan. Maak samen met je kind een ‘ik-kom-terug-uit-het-ziekenhuis-kalender’. Op deze manier maak je het visueel voor kinderen.
 • Als je kind er moeite mee heeft dat je er even niet bent, leg je lievelingsshirt in zijn/haar bedje of maak er een kussensloop van. Een fotootje in hun slaapkamer kan ook helpen.
 • Als je kind vraagt wat er precies gaat gebeuren, kan je een grote tekening van een poppetje maken en aan de hand van een tekening uitleggen waar de artsen een en ander gaan doen.
 • Bereid je kind ook voor op je thuiskomst en wat ze wel of niet kunnen doen. Wellicht kan je ze een tijdje niet optillen of kan je even niet bukken. Misschien lig je wel een tijdje op een bed in de woonkamer. Blijf dit ook herhalen zodat ze het niet vergeten.

 

Een medische ingreep is voor jou als ouder al niet fijn maar kinderen maken vooral een onzekere tijd mee. Ze kunnen moeilijk begrijpen wat er precies gaat gebeuren. Daarom is begeleiding gewenst en belangrijk.

Heb je behoefte aan opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl. Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Mijzelf, moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen, maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Minimaal 3 keer per maand plaats ik een nieuwe blog op de site http://ikbenouder.nl  of op de Facebookpagina opvoedblogsikbenouder.

 

7 Clichés die vrouwelijke ondernemers moeten doorstaan

Er zijn veel vrouwen die de touwtjes in eigen handen nemen en hun eigen bedrijf opzetten. Maar niet iedereen snapt helemaal dat dit echte ondernemingen zijn en dat er vrouwen zijn die dit daadwerkelijk zelf kunnen. Laat staat dat de onderneming succesvol is! 

Er worden dan ook veel opmerkingen gemaakt die deze succesvolle vrouwen niet meer willen horen:

“Leuk zo’n hobby”

Wat?! Hobby? Nee man, ik verdien mijn eigen geld hiermee. 

Vooral de vrouwen die in een creatieve tak van ondernemen zitten horen dit erg vaak. Mensen zien niet in dat hun creaties echt de huur betalen en het eten op tafel zetten. Er is echt een hoop doorzettingsvermogen nodig om elke dag weer iets nieuws te maken of bijvoorbeeld de natuur in te trekken met je camera. Misschien is het geen conventionele baan, maar het is toch een echt bedrijf dat je hebt en waar je trots op bent. Misschien is het ooit als hobby gestart, maar wanneer je het zelf als een bedrijf bent gaan behandelen is het wel zo fijn dat anderen dit ook doen.

“Je bedrijfje”

Volgens mij is er nog nooit aan een man gevraagd hoe het met zijn “bedrijfje” ging. Waarom zou je dit dus wel aan een vrouw vragen. Een vrouw die ervoor heeft gekozen om zelf te gaan ondernemen zal nooit over haar bedrijf spreken met zo’n verkleinwoord. Want zolang je erover blijft praten alsof het iets kleins en misschien wel onbelangrijks is, dan zal je bedrijf dat ook altijd blijven. Natuurlijk zijn we in Nederland wel heel goed in verkleinwoorden gebruiken zoals een “kopje koffie” en een “broodje kaas”. Maar als we het over ondernemen hebben dan moet je toch echt oppassen daarmee.

Misschien moeten we de volgende keer dat iemand ons naar ons “bedrijfje” vraagt wel antwoorden met: “Nou meneertje, het gaat super met mijn bedrijf.” Zal er dan een belletje bij ze gaan rinkelen dat het woord “bedrijfje” echt niet kan?

“Je vriend/man heeft vast een hele goede baan”

Ja mijn partner heeft een baan, wel zo handig voor hem. Maar wat heeft dat met mijn bedrijf te maken? 

Veel mensen gaan ervan uit dat een vrouwelijke ondernemer een rijke man thuis heeft zitten die deze hele “hobby” financiert, zodat zijn vrouw de hele dag iets leuks te doen heeft. Maar dat ze zelf prima in staat zijn om zelf een bedrijf op te zetten en daar ook nog eens geld mee kunnen verdienen, dat vergeten ze. Erg jammer aangezien er heel veel vrouwen super goed zijn in ondernemen. Er zijn zelfs genoeg vrouwelijke ondernemers die meer verdienen dan hun man.

“Dat je dat durft”

Ja als je iets wilt dan moet je er wat voor doen en dat kan ook betekenen dat je buiten je comfort zone moet komen.

Van een vrouw wordt niet snel gedacht dat ze durft te ondernemen, dat wordt gezien als iets dat voor mannen is weg gelegd. Je moet namelijk risico’s nemen en beslissingen nemen, waarvan je niet met 100% zekerheid kan zeggen dat het de juiste is en dat het goed zal uitpakken.

Ook moet je in het ondernemen je grenzen durven te bewaken, weten wat je wilt en dit bij anderen aangeven. En dit is misschien lastig als je voldoet aan het stereotype van verlegen en onderdanige vrouw. Maar daar heeft een vrouw die wil ondernemen geen last van, of werkt zichzelf hier gewoon doorheen. Vrouwen kunnen net zo goed als mannen ondernemen.

“Kan dat wel met je gezin?”

Vraag je dit ook aan mannelijke ondernemers?

Een vrouw is niet de enige die voor de kinderen kan zorgen en het huishouden kan doen. Dit is iets dat je met je partner samendoet en natuurlijk denken ze hierover na en maken ze er afspraken over. Als vrouwelijke ondernemer kan je zelfs veel goede vaardigheden aan je kinderen leren, zoals leiderschap tonen en beslissingen nemen. Daarnaast gaat het om de kwaliteit en niet kwantiteit van het samen zijn met je gezin. Iemand die altijd thuis is met de kinderen kan een slechtere band hebben met haar kinderen dan iemand die ook veel aan haar bedrijf moet werken. Maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

“Moet je de hele tijd de baas spelen?”

“De baas spelen? Ik ben gewoon de baas.”

Een vrouw kan een natuurlijk leiderschap tonen die de nadruk legt op haar sterkste punten. Hiervoor hoeft ze geen macho formule in te zetten, zoals stoer of afstandelijk te doen. Maar haar eigen persoonlijke en professionele vaardigheden kunnen ervoor zorgen dat ze een groep mensen goed kan aansturen. En ze zullen haar om haar eigen goed eigenschappen zelfs graag willen volgen. 

Wist je trouwens dat vrouwen goed zijn in strategisch denken en zich goed kunnen aanpassen op basis van omstandigheden en huidige uitdagingen? Dat niet alleen, maar ze zijn ook nog eens gepassioneerd en hebben de toewijding om zich aan een plan te houden. Ze kunnen effectief netwerken en wat we natuurlijk niet moeten vergeten is de skill van het multi-tasken.

Dit zijn allemaal hele goede leiderschapseigenschappen, dus wie wil nou niet een vrouwelijke baas hebben?

“Heb je nog wel een sociaal leven?”

Er wordt vaak gedacht dat een vrouw die gaat ondernemen, daar altijd 100% van haar tijd in moet steken. Het wordt niet als optie gezien dat ze naast haar bedrijf ook nog een sociaal leven kan leiden.

Deze gedachte komt door de mythe dat vrouwen geen natuurlijke leiders kunnen zijn en dat ze alles op alles moeten zetten om te kunnen ondernemen.

Het kan waar zijn dat je bij het opzetten van je bedrijf weinig of geen sociaal leven hebt. Maar dit geld voor zowel mannen als vrouwen. Als je eenmaal je plan hebt staan en het op poten hebt gezet. Dan kan je verwachten dat dit na een tijdje allemaal soepel verloopt en dat je er niet meer zoveel mee bezig hoeft te zijn. Dit is het moment dat je je weer meer kan richten op je sociale leven.

 


Volg mijn leven als onderneemster via mijn website of vlogs

xxx

Kanessa <3

Als je kind (mogelijk) anders is

Mijn beste vriendin werkt op een kinderdagverblijf. Regelmatig hebben wij het over verwachtingen die ouders hebben en kinderen waarbij mogelijk ‘iets’ mee is. ‘Iets’ tussen haakjes want ieder kind is uniek en ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Als trainer van opvoedcursussen hoor ik ouders regelmatig hun kinderen vergelijken met hun andere kinderen, neefjes of nichtjes, de kinderen van hun vrienden. Meestal omdat zij zich zorgen maken: “mijn kind is 1½ en praat nog stééds niet, terwijl mijn oudste al met 12 maanden zijn eerste woordjes zei”. Of “mijn dochter is zó druk, ze kan nooit rustig een puzzeltje maken maar haar nichtje kan gerust 20 minuten achter elkaar een tekening inkleuren. Heeft mijn kind misschien ADHD?”.

Als orthopedagoog kom ik meestal in de lucht als er zorgen zijn rondom de ontwikkeling van kinderen. Termen als ADHD, autisme, hoogbegaafdheid, ADD, hoog gevoeligheid, LVB, dyslexie, dyscalculie en OCD zijn voor mij normale termen. Het zijn echter ook etiketten die vrij snel op kinderen geplakt worden. Ik ben en blijf een voorstander van het volgende: het is niet altijd nodig om kinderen te testen en ze een etiket te geven.

Want ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Niet ieder kind is (gelukkig) hetzelfde. En ja, er zijn kinderen die wellicht anders zijn. Die zich anders ontwikkelen. Misschien sneller gaan dan de rest van de klas. Of juist langzamer. Drukker zijn dan de rest. Of juist stil en teruggetrokken zijn.

Dit kan ouders ongerust maken. En onzeker. Ik adviseer ouders meestal het volgende:

 • Andere ouders geven meestal (ongevraagd) goed bedoelde adviezen. Besef je dat geen enkel kind hetzelfde is. Probeer daarom je kind zo min mogelijk te vergelijken met een ander.
 • Maak je je zorgen om de ontwikkeling van je kind, bespreek je zorgen dan met je eigen jeugdverpleegkundige of jeugdarts van het consultatiebureau. In de meeste gemeenten loopt de zorg van de jeugdgezondheidszorg door tot je kind 18 is.
 • Sinds enkele jaren zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Het kan zijn dat je bij je gemeente moet aankloppen wil je een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog of een orthopedagoog.
 • In veel gemeenten bestaat Integrale Vroeghulp (IVH). IVH zijn expertiseteams voor het jonge kind (0-7 jaar). Op de site van IVH vind je meer informatie, ervaringen van ouders en filmpjes met meer informatie.

 

Heb je behoefte aan opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl. Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen, maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Minimaal 3 keer per maand plaats ik een nieuwe blog op de site http://ikbenouder.nl  of op de Facebookpagina opvoedblogsikbenouder.

 

 

Paardentaxi Amsterdam

Mijn naam is Nicole de Graaf, samen met mijn man ben ik mede Vennoot van “Paardentaxi Amsterdam”.
Naast ons eigen bedrijf werk ik als ondersteuner voor de Gemeente Amsterdam bij de afdeling leerplicht.
Voor mijn werk heb ik gekozen om als ondersteuner anderen bij te staan met alle denkbare administratieve klussen binnen de afdeling.
Mijn werk binnen ons eigen bedrijf dat ligt anders, dat is mijn passie.
Ik plan ritten en onderhoud nauw contact met klanten en zorg ervoor dat, calamiteiten onderweg daargelaten, de paarden op tijd op de juiste tijd opgehaald en worden afgeleverd.
Iedere rit is anders, soms maak je mensen blij om een nieuw aangekocht paard af te leveren maar soms is het verdrietig. Paarden worden soms onverwachts ziek en ook dan moeten ze de weg over om met spoed bij een paardenkliniek te worden afgeleverd.
Een enkele keer maak je het mee dat een paard het dapper volhoudt tijdens het vervoer maar dan blijkt bij onderzoek dat de arts wat minder bericht heeft, ook dan zien wij het als onze taak om de eigenaar zo goed mogelijk bij te staan.
Door ons georganiseerde picknickritten bij mooi weer naar de Veluwe, paardjes naar wedstrijd brengen, noem het maar op en het zit in ons pakket.
Na 10 jaar lang hobbymatig gereden te hebben hebben we na lang wikken en wegen besloten om dit bedrijf officieel te maken.!
Een betere stap hebben we niet kunnen zetten!! Hoe mooi is het om van je hobby je beroep te maken.
Uiteraard hebben we te maken met allerlei verplicht gestelde vergunningen en goedgekeurde materialen om mee te mogen rijden. Maar we zijn trots om te mogen zeggen dat we alles 100% in orde hebben.
We krijgen ontzettend leuke reacties van klanten, familie en kennissen over ons bedrijf. Ook op Social media merken we dat mensen waardering hebben voor wat wij doen. Dat is leuk en geeft iedere keer weer nieuwe energie.
Het is knoeperhard werken maar de moeite waard.
Als ik erover nadenk wat ik anders had kunnen doen kan ik maar op één antwoord komen: “dit hadden we veeeel eerder moeten doen”.
Dus voor alle dames in Nederland die op eigen benen willen staan kan ik alleen maar zeggen; “als je de kans ziet om te starten doe het dan. Het begin is niet altijd makkelijk, maar met doorzetten en kansen zien en benutten, niet bij de pakken neerzitten maar doorpakken kom je er. En ben je eenmaal gestart, dan zul je zien dat kansen groeien en je ongelofelijk trots op jezelf kan en mag zijn.
Vervoer wordt uitgevoerd onder condities AVVC/CMR.
De verplicht gestelde vergunningen voor het vervoer over de weg zijn bij ons aanwezig  (NIWO/NVWA type 1 en Verantwoord Veevervoer).
Voor meer informatie klik hier.

Ouder worden……….

Ruim een halve eeuw oud, realiseer ik me meer en meer dat ik tja toch ouder word. Ik zeg toch, omdat ik juist iemand ben die zo iets heeft van “je bent zo oud als je je voelt”, Maar wanneer ik weer eens een sprintje probeer te trekken(hihihihi) naast mijn kleindochter en ik haar weg zie schieten en ik nog opgang moet komen, dan, dan realiseer ik me dat het allemaal niet meer zo makkelijk gaat als voorheen.

Ook wanneer ik op een zaterdag een keer de bloemetje buiten ben gaan zetten, ja gaan zetten en ik laat thuiskom, na 02:00 uur, dan ben ik die zondag en wellicht ook de maandag daarop wel even in de lamme modus.
Vroeger zo’n 40 jaar geleden kon ik vrijdag, zaterdag en zondag gaan stappen. Om vervolgens maandags fris en zelfs fruitig goedemorgen baas te zeggen.
Tegenwoordig ziet het er voor de spiegel ook niet meer zo strak en hemels uit.
Integendeel vloers als je begrijpt wat ik bedoel. S ’morgens uit bed komen, is het nodig even extra te rekken en strekken, om zo het bewegingsapparaat opgang te krijgen. Ook heb ik mij de laatste afgevraagd, zal ik nu dan maar eindelijk beginnen met sporten? Ja, want ook dat is nodig, maar toch poppen er allerlei redenen op, waarom eerder niet dan wel. Redenen van “nee, toch maar niet want dit, dat en dat, maar vooral ik ben moe”.

Dan heb je ook nog die strakke dametjes die in allerlei flitsende pakjes rondlopen. Dit laatste is en dat besef ik ook wel, een slap excuus. Er lopen namelijk ook ronde dames rond, dames die wel de tand des tijds tegen gaan. In ieder geval geven zij tegen gas. Maar dat lichaam van mij oppakken om naar de sportschool te gaan, is wat zwaar. Wat doe je dan?

Pasgeleden was ik weer eens bij de huisarts, niets ernstigs, maar ik zat er weer eens. Er lag een flyer van een wandelgroep op het bureau van de huisarts. Een paar dagen in de week wandelen of fietsen. De huisarts zag mij twijfelen en zei “ja, moet je doen, dat is goed voor je”. Ik durfde de flyer niet terug te leggen en heb het dubbel gevouwen en rustig in mijn zak gedaan en dus meegenomen.

Het ouder worden is niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Je gaat anders om met bepaalde situaties. daar waar anderen, m.n. de jeugd zich druk maken om bepaalde zaken, denk ik soms, pffffff dan een andere keer of laat maar gaan. Dan is het niet voor mij.
De reis van het leven tot nu toe heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Ouder, hahahahaha, zeer zeker zwaarder en veel wat minder makkelijk. Maar ondanks die tand destijds, de snellere vooral jonge omgeving, geniet ik van het leven, vind het leven mooi en heb, ja ja, bijschrijven de flyer van de huisarts uit mijn jas zak gehaald en heb waarachtig contact opgenomen met de wandel-, fietsgroep. En wat denk je, ik heb mijn eerste 7 km wandeling in de benen zitten. Het is nu vrijdag, morgen 09:00 sta ik weer klaar en ga ik wandelen. De daad dus bij het woord gevoegd. Ik ga de strijd aan met mijn excuses en zeker de tand des tijds. En ach leeftijd, it”s just a number.