Wie ben ik?

Als je in de spiegel kijkt en jij je afvraagt wie ben ik? Wat zie je dan? Waarschijnlijk zeg jij iets dergelijks. Ik ben een (zwarte) vrouw, met bruine ogen, kort  donkerbruin (hier en daar grijs) haar, met een bril en een piercing in haar rechter neus. We zijn in eerste instantie geneigd om onszelf aan de hand van onze uiterlijke kenmerken te beschrijven. Nu ik een aantal kenmerken van mijn gezicht en haren heb beschreven weet je eigenlijk nog niets over mij. In onze huidige samenleving zijn we zo gericht op het uiterlijk en hangen we ook veel aan de uiterlijke kenmerken van onszelf en de ander op. We denken aan de hand van de uiterlijke kenmerken te weten wie iemand is en wie we zelf zijn.

Maar wat zie je echt als je in de spiegel kijkt? Wie ben jij? Kan jij jezelf los van jouw uiterlijke kenmerken en rollen zien? De rollen die we vervullen kunnen ons ook beperken in hoe wij en anderen onszelf zien en hoe we over onszelf denken. We zeggen dan snel ik ben vrouw/vriendin van… moeder, dochter etc. Maar ook die rollen zeggen toch niets over wie we zijn?  Als ik naast het beschrijven van mijn uiterlijke kenmerken zeg dat ik de vrouw ben van Brian, moeder ben van Noah en Imani en de dochter ben van Jhonny en Sila, dan weet je toch nog steeds niet wie ik ben?

Hoe kom je erachter wie je bent? Hier kom je achter door naar binnen te gaan en op zoek te gaan naar de kern van wie je bent. Ik wil je uitnodigen om in de spiegel naar jezelf te kijken en aan jezelf te vertellen wie JIJ bent. Jij zonder de uiterlijke kenmerken, de rollen en de verwachtingen die jij van jezelf en/of anderen van jou hebben. Jij de kern van jezelf. Ik wens je een mooie ontdekking toe!

Wil je weten wie ik ben? Mijn naam is Sharon Blijd. Een deel van wie ik ben, wordt beschreven op mijn website www.ibalansz.nl.