Ondernemen en zichtbaarheid

Jagen op Unicorns
Toen ik nog een klein meisje was, was ik echt een klein schattig dromertje, al zeg ik het zelf.
Urenlang heb ik vroeger op mijn kamer gespeeld met poppen en barbies. Ik was tevens dol op het bouwen van zandkastelen in mijn dagdromen. Zonder dat andere mensen het door hadden was ik aan het rijden op unicorns en joeg ik op zeemeerminnen. Naast het jagen op ingebeelde wezens, had ik ook nog een andere hobby, ik was namelijk dol op het schrijven van gedichten en kleine verhalen.

Vele dagboeken heb ik volgeschreven over denkbeeldige vriendjes en heimelijke liefdes. De passie voor pen en papier is altijd een deel van mij gebleven. Al schrijvend heb ik vele gebeurtenissen in mijn leven verwerkt. Lezen is ook altijd een hele grote hobby obsessie van me geweest. Ik was vroeger elke dag wel iets aan het lezen. Als ik even niet thuis wilde zijn dan ging ik snel naar de bibliotheek.

Wanneer mijn moeder mij als kind niet kon vinden, belde ze naar de bibliotheek en vroeg ze aan de medewerkers of ze mij naar huis wilde sturen, want het eten stond klaar. Ja, het ging vrij ver. Net als bij het schrijven en het jagen op unicorns, kon ik me bij het lezen volledig terug trekken in een andere wereld, heerlijk vond ik dat.
Als kind al was ik heel erg gesteld op mijn privacy en mijn fantasie wereld. Het bood me veiligheid.

 

Schrijversdroom
Op een bepaald moment in mijn leven ben ik van het lezen van boeken overgestapt naar de liefde voor de laptop en mijn smartphone. Ik lees nog steeds boeken, maar helaas lang niet meer zo veel als vroeger. Als ik wil ( en tijd heb) kan ik nu wel urenlang heerlijk scrollen op pinterest, youtube filmpjes bekijken en artikelen lezen op blogs. Ongeveer 7 jaar geleden kreeg ik de droom om ook een blog te starten, maar altijd legde ik deze droom naast me neer.

Mijn leven is saai

Ik ben een computer dummy

Ik heb geen materialen

Ik heb geen geld

Er zijn al duizenden blogs

Het gaat niemand iets aan wat ik denk, doe en voel

Ik durf mijn baan niet op te geven

 

Maar de belangrijkste:

Ik wil eigenlijk helemaal niet gezien worden.

Ik kon me absoluut niet voorstellen dat ik mijn leven op internet met anderen zou gaan delen. Wat een inbreuk op je privacy, huuuh! Ik had toen ook nog te veel vragen, onduidelijkheden en onzekerheden om zelf een persoonlijke website te starten. Toch bleef de droom altijd sluimerend op de achtergrond.


“I was sleeping on my dream and it made me unhappy.”

Dromen vermijden
Een droom of een creatief idee uit angst vermijden kan het voordeel hebben dat je niet aan de slag hoeft en je hoeft jezelf niet kwetsbaar op te stellen, maar het heeft ook veel nadelen om je dromen on hold te zetten. In mijn geval zorgde het ervoor dat ik me altijd een beetje verloren voelde. Het was niet goed voor mijn mentale gezondheid. Ik deed veel, maar het gaf me nooit een voldaan gevoel.

Een website starten? Ik ben zo technisch als een net doodgeslagen mug, dus ik zag het vooral gewoon niet gebeuren. Uiteindelijk twee jaar geleden heb ik een domeinnaam aangemaakt en ben ik aan de slag gegaan met iemand die mij stap voor stap hielp met een website en na een tijdje oefenen kon ik technisch gezien aan de slag….

Maar het heeft nog een jaar geduurd voordat ik aan mijn netwerk durfde te vertellen over mijn website en mijn ondernemersplannen. Ik ontdekte een verborgen ‘talent’: zichtbaarheid-angst. Het unicorn-jagende meisje in mij kwam ineens weer naar boven.  De volwassen vrouw die ik dacht dat ik was, werd overvallen door angsten aangedreven door het verleden.

 

“Als ik zichtbaar gelukkig ben dan word dit van mij afgekapt.”

Totdat ik ineens, mede dankzij andere succesvolle ondernemers,  die mij hebben begeleid hierbij, realiseerde dat dit een enorm belemmerende overtuiging was die me overal  bij het ondernemen zou gaan belemmeren. Want laten we eerlijk zijn, het belang van Social Media en ondernemen is REAL.
Samen met een therapeut heb ik hier aan gewerkt. Mijn verleden had mij zo geprogrammeerd dat ik gewend was dat mooie dingen van mij afgepakt werden, vanwege jaloezie en angst van anderen. Ik was gewend me kleiner te maken en me aan te passen om ‘gedonder thuis’ te voorkomen.

Iemand wacht op jouw lef
De grootste les die ik heb geleerd op het gebied van zichtbaarheid en mijzelf authentiek profileren is dat je meer impact maakt dan je zelf doorhebt. Elke keer als ik op mijn persoonlijke Facebook pagina op enter druk, om een bericht te plaatsen,  krijg ik uit een onverwachte hoek een reactie, dat mijn verhaal of foto met verhaal iemand geraakt heeft. Een bepaald talent heb je niet voor niks. Mensen zitten zeer zeker te wachten op wat je te bieden en te vertellen hebt. Delen heeft er voor gezorgd dat ik ook goede dingen aantrok en voor de mindere dingen die op mijn pad kwamen leerde ik mijn grenzen duidelijk aan te geven.

Mantra 
Ik leerde mijzelf aan om er helpende overtuigingen tegenover te stellen. Ik ontwikkelde een soort van mantra met uitspraken als: ‘Ik ben in staat mijzelf te beschermen, ik kan op mijzelf vertrouwen en ik laat niemand mij vertellen wat ik wel of niet kan, ik verdien geluk, en the universum got my back’.
Zichtbaarheid en authenticiteit is super spannend. Je kun afgewezen worden op wie je bent, maar een groter risico is dat je niet begint en dat je grootste angst werkelijkheid wordt, namelijk, je faalt.
Jezelf laten zien is de moeite waard, omdat het iemand anders aanmoedigt om hetzelfde te doen.


“I was sleeping on my dream, but I am awake now”


Liefs, 
Marina

Als startend creatief ondernemer schrijf ik me een slag in de rondte, vol enthousiasme bereid ik me voor op de komst van mijn tweede kindje en daarnaast probeer ik ook nog eens alle ballen hoog te houden als super-housewife. Tegelijkertijd doe ik mijn best tijd te maken voor voldoende netflix-tijd.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie