Internationaal werken. Waar dien je rekening mee te houden wanneer je buiten Nederland een business gaat opzetten?

Afgelopen zomer hebben wij, mijn echtgenoot en ik, de eerste stap gezet om onze netwerkmarketing-business in het buitenland verder uit of op te bouwen. Voor ons gevoel hadden wij dit van tevoren redelijk goed voorbereid, maar dat bleek achteraf een beetje tegen te vallen. Het bedrijf waar wij mee samenwerken is gevestigd is 160 landen over de gehele wereld en in elk land is een hoofdkantoor gevestigd. Dit maakt het voor ons vrij simpel om een business elders te starten, maar het goed vorm te geven en succesvol
te maken is toch een hele uitdaging.

Deze blog geeft je praktische tips hoe je jezelf moet voorbereiden op het bouwen van een internationale business.

Hoofdkantoor Forever Living Products Maroc

Hoofdkantoor Forever Living Products Maroc

 

Onze ervaring

Aangezien Marokko het land is waar wij ons willen gaan vestigen met ons gezin, werd dit ook het eerste (in praktijk het tweede land aangezien een teamlid van ons actief is in Suriname) land waar wij onze business verder wilden op- en uitbouwen. Voordat wij vertrokken hadden wij al contact gehad met ons hoofdkantoor in Marokko, met een aantal mensen die met ons wilden samenwerken uit ons netwerk en waren wij al op de hoogte van het een en ander over Marokko zelf.

In Marokko aangekomen liepen wij toch tegen een aantal zaken aan die ik hieronder direct omzet in tips.

Bereid je goed voor voordat je vertrekt. Hieronder een aantal tips.

 

    • Spreek de taal en weet hoe mensen communiceren. Aangezien mijn echtgenoot afkomstig is uit Marokko was het Marokkaans-Arabisch geen probleem. Echter, meer en meer wordt het Frans de business taal in Marokko en hier hebben wij ons sterk op verkeken. Engels is gelukkig ook in opmars, dus dat is voor mij persoonlijk dan weer fijn. Maar een opfriscursus Frans zullen wij zeker moeten gaan volgen. Ook de manier waarop mensen hun business uitvoeren is anders. In Marokko zijn mensen veel meer ondernemend, maar ook veel minder direct in benaderen. Dit kan voor de nodige botsingen zorgen wanneer je hier niet van tevoren rekening mee houdt. 

 

  • Wees van tevoren bekend met de werk-en pauzetijden van bedrijven of instanties. Nederland heeft hele ruime werktijden. In landen waar la siësta wordt gehouden kunnen de werk-en pauzetijden sterk verschillen van de tijden in Nederland. Laat je hier goed over informeren zodat je niet voor een dichte deur staat en zorg dat je ruim voor de la siësta tijd aanwezig bent om zaken nog geregeld te krijgen. Wij zijn zelf een aantal dagen verloren omdat wij zaken niet konden afronden. Vooral in Marokko is la siësta heel belangrijk. Mensen gaan tussen 12.00-14.30 uur naar huis om te eten en om te rusten. Ook zijn niet overal kinderen welkom. In Nederland is er overal wel een speelplek voor kinderen, maar dat is niet overal zo.

 

  • Zoek van te voren uit van welke social media er gebruik wordt gemaakt. In Nederland gebruiken wij veelvuldig social media zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Whatsapp en Skype. Niet in elk land is deze social media voor handen. Wij zijn gewend om veelvuldig contact te hebben via Skype bijvoorbeeld. Zo zou ik ook gewoon vanuit Marokko mee hebben kunnen doen met Skypemeetings in Nederland. Echter, Skype was niet beschikbaar door regels van het land en de internetverbinding was op sommige momenten en plaatsen erg slecht. Houd hier rekening mee voordat je afspraken maakt om contact te houden via social media. De app IMO was wel in Marokko beschikbaar en hebben wij gebruikt als alternatief.

 

 

  • Verdiep je in de cultuur en mentaliteit van het land. Ook al komt mijn echtgenoot uit Marokko en heeft hij daar tot zijn 21e jaar gewoond, hij is inmiddels langer in Nederland en is de gewoonten en gebruiken van hier gewend. Ook hij (en ik) moeten hier weer erg aan wennen wanneer we in Marokko zijn. Dit zowel positief als negatief. Wij moeten in het begin weer erg wennen aan het meer relaxte leven daar. Hier in Nederland gaat alles zo snel en stresserig en dat kan zo heerlijk zijn in Marokko. Mits je jezelf hierop instelt natuurlijk. Ook zijn mensen veel gastvrijer in Marokko en bereid voor jou dingen te doen en te laten. Wat minder fijn is….komt het vandaag niet, dan komt het morgen wel. Voordat je het weet ben je eenpaar dagen verder en is hetgeen je wilde regelen nog niet rond. Ook zijn mensen niet zo direct zoals in Nederland en daar dien je gewoon rekening mee te houden. Zo heeft elk land natuurlijk zijn gebruiken en gewoonten. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl) kun je veel landen-informatie vinden. Maak hier gebruik van. Verder zijn er in veel landen plaatsen of culturele instanties voor Nederlanders waar je veel informatie kunt verkrijgen. In Marokko is dat bijvoorbeeld NIMAR (Nederlands Instituut Marokko).

 

  • Neem de tijd om jezelf informatie eigen te maken. Vergeet niet dat jij bent wie je bent en de ander dit kan waarderen of juist niet. Zolang je de tijd neemt om je te verdiepen in het land waar je een business wilt opzetten en je inleest in de gebruiken van de mensen zullen deuren voor je open gaan en zullen mensen je altijd willen hebben. Probeer mensen op een respectvolle manier te benaderen en je zult respect terug ontvangen.

     

    En last but not least….Vergeet nooit dat je niet in Nederland bent!! In Nederland zijn wij verwend met alle digitale mogelijkheden. Niet elk land is al zover en veel zaken dienen persoonlijk bij een loket of instantie geregeld te worden. Trek hier voldoende tijd voor uit en reken er op dat je zaken niet in 1 dag geregeld hebt. Houd je hier van tevoren rekening mee dan kan dit je veel irritaties en frustratie schelen. Neem dat maar van mij aan….

Wil je meer weten over onze ervaring in het buitenland of meer weten over de mogelijkheden van onze business? Neem dan (vrijblijvend) contact met ons op via email: sante-de-aloe@outlook.com, website: www.sante-de-aloe.flp.com of bel ons op: 06-14828995

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie