Vergelijk jij jezelf altijd met anderen? 5 tips om hiermee te stoppen!

Zolang ik me herinner vergelijk ik mezelf met anderen. En ik kom er nooit gunstig vanaf. De ander kan beter leren, is leuker gekleed, kan beter muziek maken, is aardiger, is slanker, heeft meer succes, heeft een groter huis, kan beter in het openbaar spreken, en heeft meer cliënten dan ik. Ik voelde me altijd de mindere en voelde me heel klein.

En altijd zocht ik naar een minpuntje bij de ander zodat ik mezelf weer beter zou voelen. Ik was mezelf niet meer en straalde dit ook uit. Ik had dan ook een enorme bewijsdrang. Ik wilde bewijzen dat ik ook kon leren, leuk gekleed was, slanker was, succesvol kon zijn etc. Maar wat kost dat een energie! Na mijn burn-out ben ik dan ook gestopt met mezelf te bewijzen voor de ander.

Ego-stemmen

Deze vergelijkingen met anderen wordt gemaakt door je ego-stemmen in je hoofd. Deze ego-stemmen, zoals ik ze noem, ook wel interne criticus genoemd, zijn er niet om jou gelukkig te maken. Ze zijn er om jou weg te trekken van jouw geluk, je liefde en het leven vanuit je gevoel. Wanneer je dit weet, weet je ook dat je niet meer naar deze stemmetjes hoeft te luisteren.

Lekker in je vel

Het heeft ook te maken met hoe jij in je vel zit. Zit je lekker in je vel, zul je minder ego-stemmen horen. Zit je niet lekker in je vel, dan vallen ze je aan.

Hoe gaat het nu?

Nu ik weet dat deze ego-stemmen er zijn om mij van het geluk weg te trekken, luister ik er niet meer naar. Hoe minder ik er naar luister, hoe beter ik me voel. Hoe minder ik deze stemmen hoor. Ik kan mezelf zijn met alles erop en eraan. Ik sta in mijn kracht en hoef mezelf niet te vergelijken met de ander.

Wanneer ik me bewust word dat ik mezelf vergelijk met de ander, want dat gebeurt soms toch nog wel eens stiekem, kan ik mijn gedachten hierover meteen ombuigen. Ik luister niet naar de ego-stem maar zeg tegen mezelf: “Iedereen is gelijk”. Dat helpt mij enorm.

Jij bent gelijk aan de ander

Wat kun je doen wanneer jij jezelf vergelijkt met anderen?

Allereerst: ben je bewust van je ego-stemmen. Daarnaast kun je nog andere tips toepassen.

 1. Affirmatie

Maak een mooie affirmatie die bij jou past en herhaal deze regelmatig. Bijvoorbeeld: “Ik ben goed zoals ik ben” of “Ik mag er zijn met al mijn mooie en mijn minder mooie dingen”.

 

2.   Hier en nu

Blijf in het hier en nu. Ga niet mee in de emotie die erna vaak ontstaat. Hiermee bedoel ik dat het verhaal in je hoofd steeds negatiever wordt naarmate je hier over nadenkt. Wanneer je in het hier en nu blijft en je concentreert op wat je op dit moment aan het doen bent, bedenk je geen scenario’s waarin jij er het slechts afbrengt.

 

 1. Is dit 100% waar?

Jij kunt jezelf afvragen of de overtuiging die je hebt ‘dat jij de mindere bent’ klopt. Je stelt jezelf de vraag of deze overtuiging 100% waar is. Heel vaak is deze overtuiging onwaar. Draai je overtuiging om door er een positieve overtuiging van te maken.

 

 1. Kijk naar wat je wel hebt

Op het moment dat je jezelf de mindere voelt, kun je kijken naar de dingen die je wel hebt. Begin bij iets simpels zoals: een dak boven mijn hoofd, kinderen, een partner, (schoon)ouders, familie, vrienden, werk, collega’s, een vangnet, een netwerk, een fiets, een auto, een ov-chipkaart etc. Maak het steeds breder.

 

 1. Kijk hiernaar met liefde

Kijk naar de dingen die je wel hebt en kijk ernaar met liefde. Kijk ook naar jezelf met liefde.

Jij bent jij,

Jij bent uniek,

Jij bent een prachtmens!

 

Inspiratiebronnen:

Byron Katie – Vier vragen die je leven veranderen

Gabrielle Bernstein – Verwacht wonderen

Lisa Portengen & Koos Janson – Het regent geluk

 

Ik ben Edith Helwegen, 43 jaar, woon samen met Eric in Midden Limburg. 7,5 jaar
geleden heb ik Serenity Coaching opgericht. Ik ben super blij dat ik deze stap naar
het ondernemerschap heb genomen. Ik ben intuïtieve ondernemerscoach. Mijn visie is
dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven en dat je je eigen leven
(inclusief je onderneming)  kunt creëren zoals jij dat heel graag wilt. Mijn missie
is om startende professionals op te leiden tot ondernemer zodat ze rust en
vertrouwen hebben in het ondernemerschap en hun droomonderneming kunnen creëren.
Professionals zijn heel erg goed in hun vak maar missen kennis over het
ondernemerschap. Ik help hen om deze vaardigheden te ontwikkelen en tegelijkertijd
alle blokkades te helen die op hun pad komen.

2 antwoorden
 1. Amanda Tamara
  Amanda Tamara zegt:

  Super artikel! Hoewel ik mezelf steeds minder vergelijk met anderen. Ben ik zeer kritisch naar mezelf. Elk jaar merk ik hoe veel ik gegroeid ben en dat ik steeds minder streng ben voor mezelf. Het is echt bevrijdend.

 2. Edith
  Edith zegt:

  Amanda,
  dank je wel voor je reactie. Fijn om te horen dat je steeds minder streng bent voor jezelf en dat is inderdaad heel bevrijdend 🙂

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie