Hoe troost je een vriendin die een miskraam heeft gehad?

Als je hoort dat je vriendin een miskraam heeft gehad en jij er zelf geen ervaring mee hebt kan het lastig zijn om de goede dingen te doen of te zeggen.
Je wist misschien niet eens dat ze een kinderwens heeft en het is toch een intiem onderwerp waar je niet makkelijk over praat…
Je wil haar wel troosten en opbeuren, maar hoe doe je dat? Ik geef je graag een paar tips.

1. Probeer haar verdriet niet weg te nemen

Wanneer we iemand verdrietig zien willen we dat verdriet vaak wegnemen en hebben we de neiging om goedbedoelde opmerkingen te maken als: ‘Het komt goed’, ‘Je bent nog jong’, ‘Je kunt er nog genoeg krijgen’ of ‘Het was nog maar pril’. Je zegt daarmee eigenlijk dat ze niet verdrietig moet zijn en dát helpt niet.
Het was haar kindje dat in haar groeide en nu is het er niet meer en daar heeft ze verdriet van.
Je hoeft niet per sé iets te zeggen om haar te troosten. En je mag ook gerust zeggen dat je niet weet wat je zeggen moet, of dat je daar stil van wordt. Een arm om haar heen en een warme knuffel zegt veel meer dan woorden.

2. Er staat geen tijd voor wanneer het weer over moet zijn

Wanneer je zwangerschap is misgelopen rouw je om het verlies van het kindje dat je verwachtte. En hoe lang je daar voor nodig hebt en hoe je dat ervaart is voor iedereen anders. Ga er maar vanuit dat je vriendin haar best doet, maar vul alsjeblieft niet voor haar in wanneer het over zou moeten zijn. Een misgelopen zwangerschap raakt je diep, het is een ervaring die je nooit vergeet.
En soms steekt het verdriet juist na een tijdje weer de kop op. Bijvoorbeeld als iemand in haar omgeving een zwangerschap aankondigt of als bij haarzelf een nieuwe zwangerschap uitblijft. Maar ook als haar uitgerekende datum dichterbij komt daar kan ze weer verdrietig om zijn. Het confronteert haar weer met wat had kunnen zijn en dat kan pijn doen.
Denk ook niet dat een nieuwe zwangerschap het verdriet om de miskraam kan doen vergeten. Een nieuwe zwangerschap is vaak juist extra spannend als het al eens is misgegaan.

3. Vraag je vriendin er na een tijdje gerust nog eens naar

We hebben vaak de neiging om beladen onderwerpen te vermijden. Om voor elkaar in te vullen wat de ander zal denken.
Zo denk jij misschien dat je er maar beter niet meer over kunt beginnen als het weer goed met haar lijkt te gaan.
En vraagt zij zich af of iedereen het alweer vergeten is omdat niemand het er meer over heeft…

Het is niet raar als je na een tijdje nog eens vraagt hoe het nu echt met haar gaat. En als ze dan moet huilen: bedenk dan dat jij haar niet verdrietig maakt. Het verdriet is er soms, je geeft haar de ruimte om het eruit te laten en dat kan haar juist lucht geven. Want delen is helen.

En wil je haar praktische tips geven om haar te ondersteunen?
Op www.praktijkjanna.nl kan ze allerlei artikelen lezen en het e-boek “Een miskraam, en nu? 7 Inzichten die je verder helpen” aanvragen.
Heb jij wel eens met een vriendin te maken gehad die een miskraam heeft gehad? En hoe zijn jullie daarmee omgegaan?

Irene Otto

Ik ben Irene Otto en ik help vrouwen die een miskraam (of meerdere) hebben gehad of die hebben moeten kiezen om een zwangerschap af te breken, om die ervaring te helen.
Zodat je ervaart dat je er niet alleen voor staat, dat je weet hoe je kunt omgaan met alle emoties, met je omgeving en hoe je weer sterker door het leven kunt, zónder weg te hoeven stoppen wat je is overkomen en hoe het je raakt.

Website: www.praktijkjanna.nl
FB pagina: https://www.facebook.com/PraktijkJanna/
Twitter: https://twitter.com/Janna_PSB

Lees ook het artikel Een miskraam is niet niks van Irene

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord