Slecht nieuws

De laatste tijd hoef je de tv maar aan te doen of de krant open te slaan en zie je vrijwel alleen slecht nieuws die betrekking heeft op kinderen. Jonge meisjes die vermist zijn, cold cases die na 20 jaar opgelost lijken, jonge kinderen die uit Nederland gezet worden. Wij als ouders willen het liefst onze kinderen beschermen tegen het slechte nieuws maar dat is niet hoe het tegenwoordig werkt. Onze kinderen worden namelijk wel geconfronteerd met het nieuws: als het niet via het Jeugdjournaal is dan is het wel via de sociale media. Als orthopedagoog krijg ik vaak de vraag: moet ik met mijn kinderen praten over dit soort nieuwsberichten en hoe?

Mijn antwoord is: afhankelijk van de leeftijd is het wél goed om met onze kinderen te praten over het nieuws. Op school kijken kinderen al vaak naar het Jeugdjournaal in de klas maar sommige scholen houden geen rekening met het feit dat het Jeugdjournaal bedoeld is voor kinderen van de bovenbouw en kijken al met de jongere kinderen naar het nieuws. Kinderen kunnen er angstig van worden omdat ze de context vaak nog niet begrijpen.

Belangrijk is om met onze kinderen in gesprek te blijven. Is er iets op het nieuws wat betrekking heeft op kinderen en waar veel over gesproken wordt? Pak de kans om er met je kinderen over te praten. Maak er niet een al te beladen gesprek van maar als je bijvoorbeeld aan de eettafel zit, kun je er al met de kinderen op een ontspannen manier over praten. Vraag je kinderen wat zij ervan weten, wat zij er over hebben gehoord en wat zij ervan vinden. Vraag ook aan je kinderen of zij er vragen over hebben. En geef als allerbelangrijkste boodschap mee dat jullie kinderen altijd bij jullie terecht kunnen als zij ergens vragen over hebben of iets willen delen.

Voor ons als ouders zijn dit soort nieuwsberichten beangstigend. Wij hebben 1 belangrijke taak en dat is het beschermen van onze kinderen. Gelukkig gaat dat dagelijks wel goed maar we kunnen niet voorkomen dat er nare dingen gebeuren in de wereld. We kunnen niet voorkomen dat het altijd goed gaat en onze kinderen iedere dag, 24 uur per dag genieten van onze bescherming. Wat kunnen we als ouders dan wél doen? Zorgen dat we in contact blijven met onze kinderen. Weten waar onze kinderen mee bezig zijn en waar zij naar kijken op hun mobiele telefoons en tablets. En goed letten op gedragsverandering bij onze kinderen. In de puberteit veranderen onze kinderen sowieso en gaan zij zich opeens heel anders gedragen maar dan nog zijn wij de experts als het gaat om onze eigen kinderen en zullen wij merken als onze kinderen zich anders gedragen dan normaal. Durf als ouder dan ook het gesprek aan te gaan met je kind.

Slecht nieuws waar kinderen bij betrokken zijn, zal helaas niet voorbij gaan. Het is jammer dat onze kinderen ermee geconfronteerd worden maar het is wel de realiteit. Daarom blijft het van belang om met onze kinderen in gesprek en contact te blijven. Je zult het waarderen en onze kinderen ook!

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl. Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

 

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen, maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Minimaal 3 keer per maand plaats ik een nieuwe blog op mijn site http://ikbenouder.nl  of op de Facebookpagina opvoedblogsikbenouder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie