BESPAARTIPS

Ben je terug van vakantie en heb je toch meer geld uitgegeven dan je van plan was?

Dan is het een goed moment om kritisch naar je vaste lasten te kijken. Als je je vaste lasten zo laag mogelijk houdt, houd je meer geld over voor andere (leuke) dingen.

 

Breng je vaste lasten in kaart en bespaar waar mogelijk

Helaas hebben veel consumenten nog steeds onnodig hoge woonlasten. Maar omdat we de tijd er niet voor nemen om dingen goed uit te zoeken zijn we vaak een dief van de eigen portemonnee. Hoe zorg je ervoor dat je inzicht krijgt in je vaste lasten en actief kunt besparen? Het begint bij het in kaart brengen van je maandelijkse kosten. Pak je rekeningoverzicht erbij en kijk naar de kosten en bedragen die worden afgeschreven.

 

Neem verzekeringen onder de loep en bundel je verzekeringen

Veel consumenten zijn onnodig verzekerd, of zelfs dubbel verzekerd. Heb je verzekeringen bij verschillende maatschappijen lopen? Het kan voordeliger zijn om ze bij één verzekeringsmaatschappij onder te brengen. Sommige verzekeraars geven korting wanneer je meerdere verzekeringen bij hen onderbrengt.

 

Zeg je overbodige abonnementen en lidmaatschappen op

Heb je tijdschriften of kranten die je eigenlijk niet leest? Ben je ‘ongewenst’ donateur van een organisatie? Heb je een sportschool abonnement waar je geen gebruik van maak of doe je mee aan loterijen? Zeg je overbodige diensten op.

 Vraag ontheffing voor gemeentelijke belastingen

Mensen met een laag inkomen kunnen bij hun gemeente ontheffing aanvragen voor de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting. Doorgaans zit het benodigde aanvraagformulier bij de aanslag. Wie voor de ontheffing in aanmerking komt, bespaart een paar honderd euro.

 

 

Koop en verkoop tweedehands

Bijna iedereen heeft wel ongebruikte spullen in huis die weg kunnen. Loop je huis na op spullen waar je heel goed zonder kunt en zet ze te koop op internet (bijvoorbeeld op bol.com of marktplaats) of hang een briefje op in de supermarkt.

Het kan allemaal nog goedkoper, door tweedehands spullen aan te schaffen. Op aanbiedingssites als marktplaats.nl of 2e hands.nl staan duizenden gebruikte koelkasten, wasmachines, ovens, magnetrons, bedden, keukenspullen, muziekinstrumenten, cd’s, boeken en andere dingen te koop.

 

 

Goedkoop boodschappen doen

Doe 1 keer per week de grote boodschappen bij een goedkope supermarkt en bekijk welke aanbiedingen andere supermarkten hebben. Maak vooraf een lijstje met wat je nodig hebt en laat je niet verleiden tot impulsaankopen. Aanbiedingen uit folders vind je op   voordeelmuis.nl. Je kunt zoeken op woord, merk, winkel of categorie.

 

 

Koop groot in

Basisartikelen zoals shampoo, koffie, make-up, wasmiddelen en toiletpapier gaan vaak weg voor stuntprijzen. Veel supermarkten en drogisterijen bieden hoge kortingen tot wel 50%. Via hun sites en folders kun je in de gaten houden welke aanbiedingen actueel zijn of binnenkort gaan komen. Sla deze producten groot in, dan hoef je hier vrijwel nooit meer de volle prijs voor te betalen.

 

 

Leef niet op krediet

Houd je aan het principe dat je nooit rood staat op je betaalrekening, niet koopt op afbetaling of geld leent. Geld lenen door rood te staan op je betaalrekening is duur. Je betaalt hoge rentes, soms nog meer als rood staan niet is toegestaan. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen.

Rekeningen te laat betalen kan ook duur zijn, als je dan rente- of incassokosten moet betalen. Schulden aflossen is ook een vorm van besparen.

 

 

Haal de top van de tophypotheek

Is je huis in de loop der jaren in waarde gestegen? Heb je al een flink deel van je hypotheek afgelost? Of kun je een hogere waarde aantonen met een taxatierapport of een WOZ-beschikking? Veel hypotheekverstrekkers laten de renteopslag voor een tophypotheek op de renteherzieningsdatum vervallen. Trek aan de bel bij je hypotheekverstrekker.

 

 

Zoek naar toeslagen

Krijg je wel alle toeslagen waar je recht op hebt? Misschien heb je wel recht op huur- of zorgtoeslag. Check dit met de proefberekening op toeslagen.nl.

 

Veel succes!

 

www.budgetcoachvoorjou.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord