Ondernemerschap

What doesn’t kill you, makes you richer.

 

Als jong meisje wilde ik altijd al mijn eigen onderneming hebben. Waarom weet ik eigenlijk niet. Het zat gewoon in me, denk ik. Ik droomde vroeger altijd over die grote ovale tafels in een glazen ruimte. Je weet wel, die van de films. Daar zat ik dan, strak in pak, aan het puntje van de tafel omringd, door mijn werknemers. Ik gaf een hele belangrijke speech over cijfers en verbeterpunten etc. Aan het eind applaudisseerde iedereen en ging vervolgens weer aan het werk. Een beetje zoiets als Jessica Pearson van de serie Suits. Nu denk ik er wel anders over hoor.

Hoe ouder ik werd, hoe duidelijker het werd waarom ik een eigen onderneming wilde hebben. Ik had een droom en ik wilde deze droom verwezenlijken. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ja, ik kon leidinggevende ergens worden, of een manager maar dat was voor mij niet voldoende. Ik wilde verantwoordelijk zijn voor iets groters, iets dat van mijzelf was. Ik wilde van niets, iets maken. Ik had een visie en een missie en ik wilde dat mensen zich daarbij aansloten, niet andersom. Ik wilde het om mijn manier doen, me eigen beslissingen nemen. Over grotere zaken, zoals financiële zaken en bedrijfsprocessen, maar ook de wat kleinere zaken, bijvoorbeeld over de kledingstijl op de werkvloer of het bedrijfscultuur.

Maar daarnaast wilde ik geld verdienen. Geld dat niet afhankelijk was van een uurloon, maar hoeveel bloed, zweet en tranen ik erin stopte. Ik geloof zo sterk in mezelf en ik geloofde dat ik uit mijn onderneming meer geld zou maken dan dat ik ooit in loondienst zou verdienen.

 

Ik zal nooit kwaadspreken over mensen die in loondienst willen blijven werken. Ondernemerschap is ook niet voor iedereen en dat is oké. God heeft iedereen anders geschapen. En dat is maar goed ook! Vanaf het moment dat ik mocht werken, heb ik in loondienst gewerkt. In loondienst werken is veilig en veilig is altijd goed. In loondienst werken was voor mij echter nooit voldoende. Ik deed er altijd wel wat naast om extra geld te verdienen. Bijles geven, oude kleding verkopen, dieetsupplementen verkopen via zo’n piramidespel… Ik heb van alles en nog wat gedaan. Met vijf heren heb ik op een gegeven moment Consilio B opgericht. We zijn maandenlang, wekelijks bijeengekomen om nieuwe ideeën te bespreken voor een onderneming om geld te verdienen. We hadden zoveel leuke ideeën maar uiteindelijk is niets wat geworden.

 

Wat ging er mis?

  • Er waren teveel verschillende persoonlijkheden zonder hiërarchie of iemand die uiteindelijk de knoop doorhakte.
  • Niet iedereen had evenveel passie.
  • Consilio B stond niet op nummer 1. We waren werkende studenten, dus Consilio Bkwam altijd op de laatste plaats.
  • We waren niet consistent. Wij begonnen ergens aan maar maakte het niet af.
  • Ik weet eerlijk gezegd niet of we er ook echt in geloofde. (In je droom geloven is heel belangrijk!)
  • We hadden heel veel goede ideeën maar niet echt een stappenplan waardoor elk idee meer op een fantasie leek.

 

Ook had ik een online webshop waar ik kleding verkocht. Outfit of the Elite (O.O.T.E.) heette het. Een vriend van mij (ex-lid van Consilio B) was fotograaf en kon daarnaast ook websites maken. Ik had hem benaderd en hij maakte de website voor me. Ik heb er bijna niets voor betaald. Ik weet nog dat ik voor 500 euro allemaal kledingstukken vanuit China had besteld, deze zou ik doorverkopen. Via een site heb ik beginnende modellen benaderd voor een fotoshoot. Voor de modellen heb ik niets betaald. De modellen konden door middel van de shoot hun portfolio uitbreiden. Het was dus een win-win situatie. De fotoshoot vond plaats in de zaal waar ik destijds bijles gaf, ik kon namelijk gratis gebruik maken van die ruimte. Dus wederom heb ik kosten kunnen besparen. Na de shoot zijn de foto’s geplaatst op de website en ging de site online. Maar daar bleef het bij…

 

Wat ging er hier mis?

  • Ik schaamde me, ik durfde de webshop niet te promoten omdat ik niet wilde dat iedereen wist dat ik nu een webshop was begonnen.
  • Het was geen prioriteit. Ik deed duizenden andere dingen daarnaast.
  • Geen passie. Deed ik het alleen voor het geld of vond ik het echt leuk? Het eerste.
  • Ik deed maar wat. Ik had niet echt plan van aanpak. 
  • Ik deed alles gehaast omdat ik alles NU wilde hebben. Rome is niet in een dag gebouwd. Geduld, consistentie, hard werken en zorgvuldigheid zijn sleutels tot een succesvolle onderneming.

 

Gelukkig heb ik niet echt verlies gedraaid, de kledingstukken heb ik namelijk tijdens Koninginnedag weten te verkopen.

 

Tip 1: Laat schaamte je niet weerhouden van je doe

Schaamte is subjectief, vaak ook gebaseerd op onwerkelijkheden. Als je op social media ziet dat een kennis een nieuw bedrijf is gestart. Denk jij dan bij jezelf: “Ach, hij/zij moet zich schamen!” Nee toch? Vaak denk je positief. Waarom zou jij je dan wel moeten schamen. Of kijk nou eens naar nu-miljardair-Rihanna. Hoeveel lingerie bedrijven waren er wel niet voor haar? Jij bent niet minder dan een Rihanna omdat je minder geld hebt of geen popster bent. 

Stel nou dat jouw bedrijf binnen een paar jaar tonnen genereert, schaam je je dan ook? 

Je zal er nooit komen als je niet begint. De beste manier om over je schaamte te komen is om een stap vooruit te nemen. Als je daarna achterom kijkt, snap je vaak niet eens meer waarom je je schaamde.

 

Tip 2: Omring je met mensen die ook een onderneming hebben

 Als je een onderneming wilt starten, is het handig dat je je omringt met anderen die ook een onderneming hebben. Zij zijn al begonnen. Zij kunnen je motiveren en inspireren en nog belangrijker omdat zij al gestart zijn, lijkt het voor hun niet onmogelijk. Je past in het groepje.

Voor anderen die geen onderneming, lijkt het misschien onmogelijk en kijken zij gauw naar de nadelen of moeilijkheden. Dit kan je demotiveren en het voelt dan alsof je een buitenbeentje bent. Voor sommigen is het juist een motivatie om de rest het tegendeel te bewijzen maar voor anderen kan het hen ervan weerhouden om te starten. (De vraag is dan; Zit het ondernemen dan echt in je?)

 

Tip 3: Als je passie voor het hetgeen dat je doet, houd je het makkelijk er langer vol.

Geld is leuk, geld is veel maar geld is niet alles. Als je hetgeen wat je onderneemt niet leuk of interessant vindt, zal het meer moeite kosten om er wat van te maken. Bij tegenslagen geef je eerder op. Je vindt het immers niet zo leuk. Als je onderneming direct veel geld opbrengt, ja dan wordt dat wel je motivatie. Maar ik heb maar van weinig gevallen gehoord dat dit het geval is. Het is ook handig om een beetje kennis te hebben over je product of diensten anders ben je geheel afhankelijk van een ander. Diegene kan je van alles wijsmaken en langzamerhand verlies je de regie.

 

Tip 4: Focus op 1 ding (max 2) en niet 10 dingen tegelijkertijd. 

Tuurlijk kun je uiteindelijk zeven ondernemingen hebben. Ik wil later ook minstens zes verschillende geldstromen hebben. Maar een onderneming heeft jouw tijd en energie nodig om te groeien. Wanneer het eenmaal is gegroeid, kun je mensen instellen die de boel een beetje kunnen runnen. Zo kun jij je focus weer op wat anders vestigen. Als mens is het heel moeilijk om vijf dingen tegelijkertijd 100% te geven. Je hebt ook nog een privéleven (heel belangrijk! I found out the hard way…). Als je vijf dingen 20% geeft, zal het niets worden. Als je één ding 100% geeft, wordt het gegarandeerd wat. En van het ene komt het andere (misschien zelfs makkelijker doordat je nu ervaring hebt opgebouwd en wellicht kapitaal uit je eerste onderneming kunt gebruiken).

 

Omdat ik met zoveel dingen tegelijkertijd bezig was (en eerst niet wist wat ik wilde doen), liep ik een studievertraging op. Op zich niet zo heel erg want ik heb een leuke (studenten) tijd gehad. Maar zoals iedereen had ik bepaalde dingen wel anders gedaan als het kon. 

Ik was 28 nog bezig met mij studie rechten en ik werd ongeduldig. Na zo lang niet weten wat ik wilde, wist ik het nu eindelijk wel. Het voelde ineens als een roeping. Al mijn ervaringen met gefaalde ondernemingen en werkervaring hebben me voorbereid en geleid naar een punt waarbij ik daadwerkelijk voelde dat ik er klaar was om een succesvolle onderneming te starten. Ik wilde mijn eigen juridisch bureau. Maar.. ik had geen geld voor onderneming. Hoe moest ik voor een pand betalen? Hoe moest ik überhaupt beginnen. Waar zou ik mijn cliënten vandaan moeten halen? Ik kon me niet meer veroorloven om te falen en ik had mijn passie gevonden. Ik denk dat ik daarom aan het overdenken was.

 

Ik zat in de auto met mijn toenmalige vriend en ik begon erover dat ik wilde starten. Ik begon te praten over alle obstakels. Ineens zei hij: “Waarom start je niet gewoon?” Het gesprek ging vervolgens zo:

Ik: “Hoe dan?” 

Hij: “Nou gewoon… Je hebt een laptop toch?

Ik: “Ja…”

Hij: “Koop een tweedehands toestel erbij en Tadaa! Je begint sowieso met een of twee cliënten en niet direct met honderden. Je kan nu toch gewoon op afstand werken? Het is de perfecte nu met corona enzo. Wanneer je onderneming groeit, ga je op zoek naar een pand.”

 

Waarom leek het allemaal veel moeilijker in me hoofd?

De volgende dag heb ik direct een tweedehands toestel besteld met een simkaart.

Ik heb een naam bedacht. Ik kwam best snel op de naam Dependable, het was een soort ingeving.

 

Tip 5: Denk niet te moeilijk

Onbewust denken we soms toch te moeilijk. Soms moeten we gewoon starten en dan zien waar het schip strandt. Maar wacht, zorg er in zo’n geval wel voor dat je een plan B bent.

Begin bijvoorbeeld in het weekend als je fulltime werkt of begin wanneer je in de ww zit of spaar een flink bedrag, waar je een aantal maanden van kunt leven. Geef jezelf een deadline.  Zorg er in ieder geval dat je genoeg hebt om van te leven en je rekeningen kunt betalen. Je maakt namelijk niet altijd direct winst tijdens de eerste maanden van je onderneming.

 

Nu stap 2. 

Wie was mijn doelgroep en hoe kon ik ze bereiken?

Mijn moeder had vroeger een drukkerij, hierdoor had nog ze wat contacten over bij wie ik voor een mooi bedrag flyers kon laten drukken. De eerste keer heb ik 500 flyers laten drukken weet ik nog. Met mijn toenmalige vriend samen met een vriend van hem, hebben we in de buurt geflyerd. Via WhatsApp heb ik de digitale flyer ook gedeeld en ik liet mijn kring het ook delen.

Ik maakte tevens een facebook en Instagram page aan.

Vanwege alle beschikbare  social media kanalen, hoef je tegenwoordig niet altijd een website te maken voor je onderneming. Voor dit vak ik vond het wel belangrijk om een website te hebben. Men kon dan altijd alle belangrijke informatie teruglezen, dit komt betrouwbaarder en professioneler over. Via een goede vriendin werd ik doorverwezen naar een vriendin van haar die marketing had gestudeerd en daarnaast de website voor mij kon maken. Uiteraard tegen betaling, maar omdat we elkaar ook kenden en zij mij zo graag wilde helpen, heeft zij meer gedaan dan dat ik op dat moment ooit zou kunnen betalen of durven vragen. Voor dat ben ik haar eeuwig dankbaar.

 

Tip 6: Brainstormen

Brainstorm met alles en iedereen. Dat klinkt misschien een beetje overdreven. Maar het punt is dat je je ideeën bespreekt met anderen. Ik dacht het allemaal te weten en mijn plan was naar mijn mening al perfect, totdat ik er met anderen over begon te praten. Eerst wilde ik het niet. Ik hoefde geen meningen van anderen omdat deze niet altijd positief waren. Ook kan ik best koppig en beschermend zijn over mijn ideeën. Hoe dan ook bij dat meisje, die de website maakte, moest ik mijn ideeën wel delen. En ik kreeg er zoveel nieuwe ideeën, mogelijkheden en suggesties bij! Dingen waar ik nooit alleen op was gekomen. 

Je hoeft natuurlijk niet alles aan te nemen, je kiest zelf wat je wel of niet gebruikt. 

Een mooi gezegde is: If you want to go fast, go alone. If you want to go far, together. Kortom, alleen zul je nooit even ver komen als met de hulp van anderen. Hulp komt in verschillende vormen en maten. Het kan een idee zijn, advies, steun, financieel en ga zo maar door.

 

Tip 7: Gebruik de middelen die je al hebt

Maak gebruik van je netwerk. 

De een heeft een wat groter netwerk dan de ander. Er is vast iemand die wat voor je kan betekenen. Dat bespaart de ene keer wat centjes en de andere keer een kans om je diensten of producten te promoten. Voor de mensen met een klein netwerk, ga netwerken! Dat is heel belangrijk. Het is natuurlijk eng, vooral als je een introvert bent, maar gewoon doen! Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vond het in het begin ook heel erg moeilijk. Niet perse het praten met onbekenden, want ik ben best extravert. Ik had moeite om mezelf te verkopen. Ik praat niet graag over mezelf. Nog steeds vind ik het in bepaalde settings niet even fijn, maar ik heb een doel voor ogen, dus ik doe het gewoon. Achteraf heb ik een hele afkraaksessie in me hoofd over dingen die ik ben vergeten te zeggen en de stomme dingen die ik wel gezegd heb. Hoe dan ook, het gaat steeds beter. Als je echt moeite met netwerken hebt, zijn er genoeg mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Via google kun je genoeg cursussen, coaching, of trainingen hiervoor vinden.

 

Een paar weken na dat ene gesprek met mijn toenmalige vriend, op 2 juni, liet ik mij inschrijven bij de KvK. Ik was officieel begonnen! Gewoon vanuit huis, achter mijn laptop. 

De blijdschap toen ik mijn eerste telefoontje kreeg. Je wilt niet weten.

“Ik heb een cliënt!” “Ik heb een cliënt!” Natuurlijk ben je voorzichtig en wil je direct alles goed doen en zeggen.

Het verliep allemaal prima. Langzamerhand belde steeds meer mensen en kreeg ik steeds meer cliënten erbij. Tuurlijk was het de ene week druk en de andere week rustig. Maar goed dat is nu nog steeds en vrij normaal.

 

Zo is Dependable dus ontstaan.

Inmiddels zitten we in een mooi pand in Amsterdam en heb ik vier werknemers in loondienst. Er komen geregeld studenten stage lopen of hun afstudeeropdracht bij ons doen. Tevens zijn er drie advocaten en een mediator met wij samenwerken.

Als ik terugkijk, mag ik eigenlijk wel een beetje trots zijn op mezelf maar ik ben nog steeds niet waar ik wil zijn. Ik heb grote plannen voor Dependable.

Ik was laatst met een werknemer aan de telefoon. Tijdens dat gesprek riep haar moeder wat vanuit een andere kamer waarop zij reageerde: “Mama, ik kan nu even niet komen, ik ben met mijn baas aan de telefoon!

Mijn baas… Ik vond dat zo raar om te horen. En nu nog, als ik met anderen praat over mijn werknemers, zeg ik vaak mijn collega’s. Ik weet niet waarom.

 

Ik ben de type baas die weet dat de onderneming zonder haar werknemers niet zal komen waar het moet. Ik vind het dus belangrijk dat me werknemers het leuk vinden om voor mij te werken. Omdat de meeste werknemers nog een beetje onervaren zijn, voel ik me soms zelfs een beetje een moeder. Dit gaat misschien te ver en is ook niet echt goed. Het wordt dan moeilijker om zakelijke beslissingen te nemen met betrekking tot hen. Hoe dan ook, ik wil niet dat er een te grote kloof ontstaat tussen mij en me werknemers maar ik behoud zeker te allen tijde zakelijkheid en professionaliteit.

 

Ondernemerschap is vallen en opstaan en elke keer sta je sterker op.

Ik heb zoveel fouten gemaakt, maar ook zoveel geleerd. En ik leer nog steeds. Doordat ik voor zoveel verschillende werkgevers had gewerkt, heb ik zoveel manieren gezien om een bedrijf wel (of niet) te runnen. Ik heb mijn ervaring meegenomen en dat wat voor mijn bedrijf van belang is, toegepast.

 

Ik heb tijdens mijn ondernemerschap ook meer geleerd over mezelf.

Ik vind het heel moeilijk om dingen uit handen te geven.

Dit heeft geleid tot een burn-out.

Als je er nooit mee te maken hebt gehad, zul je het moeilijk geloven. Ik heb er zelfs om gelachen als ik eerlijk mag zijn, want hoe kun je nou een burn-out krijgen? 

 

Nou zo…

Ik wilde het zo graag maken. Het werd drukker bij Dependable en ik had op dat moment 3 medewerkers. Ik had geen vaste werktijden. Ja, Dependable is tussen 9.00-17.30 open maar ik werkte soms door tot in de nacht door. Ik had drie medewerkers maar nadat zij hun werk hadden gedaan, keek ik alles na en deed ik het soms opnieuw. Niet omdat hun werk zo slecht was maar omdat ik alles op mijn manier wilde hebben. Ik wilde geen ontevreden cliënten en ik was zo bang voor een slechte review. Want alles dat misging, of ik het nou wel had gedaan of niet, zou terugvallen op mij.

Dependable groeide maar ik bleef alles zelf maar doen. Ik deed de marketing, accounting, mijn eigen dossiers, dossier van alle medewerkers, het debiteurenbeheer, personeelszaken, klantenservice etc. Alle inkomende telefoontjes kwamen eerst bij mij binnen en ik reageerde op alle mailtjes. Daarnaast deed ik opdrachten voor de Gemeente, waar ik een flinke achterstand had opgelopen. Voor mijn studie probeerde ik ook het een en ander af te ronden.

Daarnaast ging slecht in me relatie, onder andere omdat ik volgens mijn vriend te weinig aandacht aan hem schonk en teveel bezig was met werken.

Ik kon niet meer.

Op een gegeven moment werd ik elke dag gespannen wakker en vermoeid. Ik snapte het maar niet. Natuurlijk leefde ik in een ontkenning. Ik dacht dat het voorbij zou gaan als ik gezonder ging eten en op tijd naar bed ging. Ik had zelfs vitaminepillen gekocht. Maar het hielp allemaal niet. Het werd zelfs zo erg dat ik hartkloppingen kreeg. Het liefst wilde ik ook me bed niet meer uit maar ik moest wel en ik ging maar door. Zo ben ik opgevoed, het maakt niet uit hoe je je voelt, je gaat door. Ik waardeer mijn opvoeding, echter heb ik door de jaren heen gerealiseerd dat het oké is om even een pauze te nemen. 

Er kwam een punt waarbij ik geïrriteerd en bijna verdrietig werd als de telefoon overging. Wat raar was. Als iemand belt, betekent dat toch geld? Geld is toch goed? Klopt, maar ik kon het gewoon niet meer opbrengen

Een dossier wat me een uur kostte, koste me nu een dag. Ik was totaal niet productief. Me werknemers hadden ook constant vragen. Ik bleef wel altijd vriendelijk (hoop ik) maar het liefst schreeuwde ik: “Ik weet het niet, het boeit me niet, zoek het zelf uit!” Omdat ik altijd aan het micro-managen was, had ik ze ook een beetje afhankelijk gemaakt.

Er moest iets veranderen, en snel. 

 

Ik heb direct een accountant aangenomen en een werknemer tot leidinggevende aangesteld.

Daarnaast had ik een stagiaire aangenomen die zich bezighield met de klantenservice en debiteurenbeheer. Ik keek niet meer alles na, ik liet het los. Dat was super moeilijk in het begin. 

Ik regelde nu dingen op achtergrond en ik kreeg wekelijks een rapportage van mijn leidinggevende. Nadat ik iedereen had ingewerkt, ging ik drie weken met vakantie. Ik heb twee weken lang letterlijk niets gedaan, alleen de dingen waar ik echt van genoot. Een nieuw land verkennen, eilandhoppen, series kijken, elke dag uiteten en cocktails drinken. Geweldig was het. Ik ben ook gelovig. De afgelopen tijd voelde ik me zo ver verwijderd van God. Dit was voor mij ook de kans om te bidden en mijn band met Hem te herstellen. Dit is gelukt en het gaf mij zoveel rust. Ik was weer gemotiveerd en ik kon er weer tegenaan. Gelukkig was ik er op tijd bij…

 

Tip 8: Neem een mentor

Een ding waar ik zeker de waarde van inzie is een mentor. Ik had er zelf geen, maar met de kennis van nu had ik er zeker een genomen in het begin.

Een mentor in hetzelfde vakgebied en een waarmee het klikt. Als beginnende ondernemer ben je een leek. Het zal zeker veel kunnen betekenen als je bij iemand terecht kunt voor al je vragen of met wie je je zorgen kunt delen. Iemand die je direct begrijpt omdat hij/zij een gelijksoortige pad heeft bewandeld en voor wie je je niet hoeft te schamen om open en eerlijk te zijn. Bij adviserende beroepen krijg je met zoveel verschillende casussen te maken. Je kan het gewoon niet allemaal weten, in sommige gevallen is ervaring echt vereist. Daarnaast moet je continu op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen in het vak. Ook gaat het vaak om gevoelige en specifieke materie dat je niet zomaar met iedereen kunt delen. 

Nou, dit was mijn verhaal. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen motiveren en heb kunnen behoeden van eventuele valkuilen. Het ondernemerschap is niet makkelijk, iedereen zal zijn eigen verhaal hebben, maar het is het zeker wel waard. Werk hard en geloof in jezelf. Ik zeg altijd; Koekjes kun je delen, dromen niet. Niet iedereen zal je droom begrijpen of erin geloven. Soms zul je er zelfs alleen voor komen te staan. Ik heb dagenlang alleen geflyerd in de kou, achter mensen aangezeten om me content te delen, alleen op zoek gegaan naar mogelijkheden om mijn onderneming te laten groeien etc. Toen het even niet goed ging, zei mijn toenmalige vriend zelfs een keer tegen me dat het misschien beter was om ermee te stoppen! Dat heb ik niet gedaan en kijk nu. Kortom; Wees consistent, geef niet op en het zal je lukken!

 

Voor meer informatie klik hier.