Elke dag kan een beetje vakantie zijn.

Elke dag kan een beetje vakantie zijn

I haven’t travelled for over twenty-five years to go on a holiday, but I’ve been on vacation often, for just a little while. The past five years I have been on a holiday every single day, in my mind, to the most beautiful places in my mind and I’ve been to Paris several times …

Weg uit de sleur van alledag

Wanneer het vakantietijd is, verheugd bijna iedereen zich erop om deze periode weg te zijn, weg uit de sleur, het hoofd rust te geven, weggaan om weg te zijn van de problemen van alledag, het liefst in een andere omgeving om helder te kunnen denken, het gevoel van vrijheid te hebben, niet onder druk te staan, het kunnen ademhalen van frisse lucht, samenzijn met geliefden. Weggaan om bij familie en vrienden te zijn om eindelijk die leuke dingen te doen, die we al het hele jaar hebben gepland en uitgesteld, het is eindelijk tijd om een echte “break” te nemen. 

Een gevoel opluchting is het om je koffers te kunnen pakken na alweer een jaar van drukte en zoveel stress door allerlei gebeurtenissen die je niet blij maakten. Het is tijd om alles achter je te laten en eindelijk tijd te hebben voor jezelf, om dat speciale boek te lezen. Echt tijd aan je kinderen en geliefden te besteden alles dat je het afgelopen jaar had uitgesteld, vooruitgeschoven of had beloofd, te proppen in die paar weken.

 Vakantietijd is de beste tijd

De voorpret van het zoeken naar de juiste bestemming om jouw droomvakantie te vieren, de voorwaarden waaraan de plek of plaats moet voldoen, de voorbereidingen die je moet maken wanneer je gaat kamperen, weggaat met de camper, de vele beslissingen die genomen moeten worden wanneer gaan we, hoever gaan we, wie wil er waarheen en deze vraag komt ieder jaar voorbij, waarom blijven we niet in eigen land? Gaan we vliegen of met de auto, blijven we dichtbij huis in Europa of gaan we naar het echte buitenland. De kinderen willen dit jaar alleen weg samen met vrienden, ze hebben wel al de leeftijd om er zelf op uit te gaan, de zorgen slaan je om het hart, zijn wij hier al aan toe om ze los te laten, het zijn nu toch andere tijden, zullen wij erop vertrouwen of wachten we liever nog een jaartje. 

Wanneer het besluit genomen is en alle neuzen dezelfde kant op staan, of misschien ook niet, vertrekken we naar Marokko, Suriname, Aruba, Curaçao of naar een ander ver land omdat de vakantie ook gebruikt moet worden om familie te bezoeken, of zullen we toch maar weer naar Frankrijk gaan, want dat zijn we nu eenmaal zo gewend en we komen er al meer dan twintig jaar. Is toch altijd wel weer gezellig op de camping. Ik hoop niet dat die ene, “je weet wel” familie er dan ook is want daar kunnen wij niet zo goed mee overweg. Ach ja zal allemaal best wel meevallen en laten we het vooral leuk en gezellig houden, het is “after all wel onze holiday”. Eindelijk heerlijk lui zijn om bij te komen van alle “normale” dagelijkse stress.

Niet voor iedereen is het zo’n feest

Vakantie is echter niet voor iedereen mogelijk of zo vanzelfsprekend, omdat niet iedereen de koffers kan oppakken en weggaan uit de sleur van een chronische aandoening of zittend in een depressie of zelfs misschien wel te kampen heeft met een levensbedreigende ziekte. Voor al deze mensen is er geen paar weken “stressvrij” leven om gezellig op een andere plek te zijn en de welverdiende rust te pakken zoals dat zo gemoedelijk heet “er even tussenuit”.

Denk jij daar weleens aan? Aan de duizenden gezinnen, vaak met kinderen, die jaren niet de financiële middelen hebben, door ieder welke omstandigheid dan ook, om uit hun sleur van alledag weg te zijn. Denk jij weleens aan alle mensen die snakken naar weggaan, het niet kunnen en in een depressie raken, omdat voor hun gevoel iedereen weggaat naar verre oorden van zonovergoten witte stranden aan prachtige blauwe zeeën, waar palmbomen voor je buigen en schaterlachende mooie vrouwen in felgekleurde omslagdoeken, zippend aan hun mixdrankjes met parasolletjes, sjansen met mooi gespierde bruin getinte mannen met ontbloot bovenlijf en strakke speedo’s. 

Het vakantiebeeld dat ons wordt voorgeschoteld door de snelle reclamejongens, hier moet je heen want alleen hier is het echt fantastisch, lang leve “Ibiza”, “Playa del Sol”, een Grieks eiland, de prachtige Turkse kust of de paradijselijke stranden aan Zuid-Amerikaanse of aan de Afrikaanse kust, waar prachtige mannen paraat staan en er voor ieder wat wils is.  

 

Vakantie en haar valkuilen

Aan de andere kant zijn er talloze valkuilen die wij tijdens ons zo welverdiende vakantie kunnen tegenkomen getuige de vele programma’s, die op de buis verschijnen, die wij vooraf en vooral na de vakantieperiode massaal bekijken. Was het wel zo gezellig op de camping, in het appartement of aan dat strand, dat op de foto’s op het internet er zo prachtig en verwelkomend uitzagen of het tegenwoordig zo hypermoderne airbnb vakantiehuis, waar alles op en top leek. Hoe was je vakantie? Na die vraag volgt een zucht en het antwoord laat zich al raden; “het was niet echt vakantie eigenlijk, een van de kinderen werd ziek, wat een ellende is dat en dan ook nog in het buitenland”.

“Wij waren op familiebezoek, kun je ook niet echt vakantie noemen, wanneer je gaat om te zorgen voor je ouders die al aardig op leeftijd zijn”. “Nou, nee het leek er op het eerste gezicht geweldig en toen hadden we een lekkage, echt vreselijk”.

De vakantieperiode is denk ik de meest stressvolle periode van het jaar en niemand durft dat eigenlijk hardop te zeggen want het moet vooral gezellig blijven, in de file staan op zwarte zaterdag, op verstopte luchthavens zitten met alle vertragingen die zich kunnen voordoen. Van de twee of drie weken dat men weggaat om vrij te zijn en volop te genieten, blijken wanneer je eerlijk terugkijkt, heb je net een paar dagen van “echte ontspanning” gehad en dat boek dat je meenam komt weer ongelezen terug. 

 Wat is vakantie zonder heling

Vakantie of Holiday, deze “Heilige Dagen”, zijn mijns inziens die dagen en weken van het jaar, niet om weg te rennen of weg te gaan, maar juist om weer dichter bij jezelf te komen om vernieuwd te worden om weer verbinding te maken met je omgeving, jezelf en je relaties. De tijd om echt rustig even de tijd voor jezelf te nemen, om te bezinnen wat te doen, wat heb jij echt nodig, wat heeft jouw gezin en familie nu echt nodig, wat is het gemis door al het harde werken en het jachtige stressvolle leven van alledag nodig om echt tot rust te komen. Daarvoor hoef je niet naar verre oorden te reizen. Het is gebleken dat zelfs wanneer we met vakantie zijn, we aan het jagen en stressen slaan, omdat dat hetgeen is dat in ons “systeem van mindset” zit verweven.

Door mijn ziekbed, immobiliteit en veel andere ongemakken heb ik jaren niet kunnen en ook niet willen reizen. Het leverde te veel gedoe en organisatie op, dus vakantie vieren zat er voor mij niet in, om hierbij het financiële aspect even buiten beschouwing te laten. Ik ben dankbaar voor mijn ziekbed omdat ik in die periode heb geleerd wat en hoe je “mindset” om kunt zetten en jouw mind kan laten werken op een manier dat je kunt ontspannen zonder te jagen en zonder weg te rennen van de sleur, en vaak ook pijn, van alledag. Door de training van mijn Mindset ga ik nu zonder stress door het leven, ondanks de uitdagingen die ik nog steeds op mijn pad tegenkom.

Vakantie is mogelijk zonder stress

Hoe zou het anders kunnen? Om niet alles te proppen in die paar weken die wij vakantie noemen maar om alle 365 dagen van het jaar een vakantiegevoel kunnen ervaren, zonder stress, zonder opgejaagd te worden, zonder te haasten en vooral zonder gedoe. Het gevoel van rust hebben is dat ook een echte werkelijkheid in die paar weken of is dat alleen maar een gevoel dat een mindf*ck blijkt te zijn, want na terugkomst van die heilige dagen slaat meteen de stress weer toe, die eigenlijk niet echt met vakantie was. 

 Wanneer je de tools vindt om je gemoedstoestand, je geluk, je gevoel van rust en echte ontspanning zonder stress van binnenuit voor je kunt laten werken is het hollen en jagen om met vakantie, “on holiday”, te gaan niet meer het verwachtingspatroon of iets waar je het hele jaar naar uitkijkt en dat soms door omstandigheden er niet eens van kan komen, dat weer heel veel stress oplevert. Dat hebben we onlangs met zijn allen ervaren en meegemaakt.

 Er is een manier om elke dag een klein beetje vakantie te vieren en op “holiday” te zijn zonder alle rompslomp van plannen, inpakken en afreizen om te komen tot de echte stress loze innerlijk rust om in ontspanning te kunnen genieten van iedere dag in het hier en nu. Om tot rust te komen na een lange dag van hard werken en om tijd vrij te maken wat zo mooi heet “quality time” te hebben samen met anderen.

 Altijd een vakantiegevoel

Oefening baart kunst; ik keek elke dag vijf minuten naar deze foto, totdat ik zonder naar de foto te kijken, ik mij waande zittend op de steiger, het geluid van lachende kinderen op het strand, iemand die mij een koel drankje kwam brengen sloffend over de steiger met een prachtig ontbloot gespierd bovenlijf, nee niet in een speedo, al zippend aan mijn drankje kijk ik over de horizon en zie bootjes voorbij varen en droom ik weg, in mijn gedachten ben ik daar, voelend de zachte zonnestralen op mijn huid. 

 

Ik ga iedere dag vijf minuten op Vakantie en zo nodig vaker “on holiday” in mijn gedachten, in mijn mindset, het is een meditatie van je spirit set, waarin jij jezelf op vakantie, (kunt wanen), inbeelden met een mooi woord “envisioning” om jezelf de rust te gunnen om je stress te verlagen en om te ontspannen in je body set. Iedere dag even weg alsof je op vakantie bent en je alle stress van je laat afglijden, als een smooth zoetig drankje dat afglijdt naar je keel en je de warmte ervaart van jou zijn.

 Het vakantiegevoel kun je creëren

 Ik wens iedereen een fijne terugkomst en voordat je de koffers uit pakt, neem even de tijd om adem te halen, vijf minuten te zitten en waan je nog even op een plek waar het geluk je tegemoet stroomt, adem in en adem uit welkom in vakantieland heel dicht bij huis. Door envisioning kun je dwalen door bossen en weiden, wandelend over stranden en langs wateren in een natuur van groen dat overgaat in blauwachtige luchten, die van rood naar geel en fel oranje kleurt, terwijl de ondergaande zon een heerlijke nieuwe vakantiedag inluidt en dat driehonderdvijfenzestig dagen per jaar.

 Vijf minuten op vakantie per dag is een methode waarin jij jouw mind, je geest en je lichaam kunt ontdoen van giftige stoffen die zich opbouwen in ons lichaam door stress, het is een manier om ons lichaam haar eigen chemicaliën te laten aanwenden, wanneer wij ons in ons denken “in onze mind” ons richten op die heerlijke ontspanningsmomenten die ons rust en geluk laten ervaren, zonder enige bemoeienis van buitenaf. 

Have a great holiday today and each day to become stressless, restful and have peace of mind set, in spirit set and body set. 

 

CumbaH Meditatie Training

De vijf minuten “on holiday” is een meditatietraining dat stress verlagend werkt, die is samengesteld door CumbaH International, een jong bedrijf dat met haar programma’s mensen met voornamelijk een chronische aandoening, (en anderen), op weg helpt weer in contact te komen met zichzelf in lichaam, ziel en geest. Mindset is such a wonderful thing when you find the tools how to let your state of mind works for you not only in your mind but also in your spirit and in your body to have a wonderful and happy life with or without going on vacation.

Upturn Uptune Your Lifestyle

Creative Mindset Coach