Nieuw jaar, nieuwe kansen

PMM-en; mijn goede voornemen voor 2017

Allereerst een gezond, liefdevol en succesvol 2017 gewenst!

Terugkijkend op 2016 kan ik zeggen dat ik een mooi jaar heb gehad. Zowel op professioneel vlak als voor mij persoonlijk. Dankbaar en gemotiveerd voor 2017 heb ik mijn jaar 2016 geëvalueerd: Ik heb mijn team uitgebouwd, nieuwe teamleden gecoacht en opgeleid. Ik heb geleerd mijn doelen en grenzen te stellen zowel privé als zakelijk, meer overzicht te scheppen door beter te plannen. Ik heb veel trainingen gevolgd, heb netwerkbijeenkomsten bijgewoond, blogs geschreven en aan evenementen deelgenomen om meer zichtbaarheid te krijgen. Ook heb ik presentaties gegeven en workshops over onze producten én zijn wij internationaal gaan werken. Een mooie lijst, voor een mooi jaar.

Wat ik echter voor mijn gevoel te weinig heb gedaan in 2016, wil ik gaan aanpakken in 2017. In de netwerk marketing business, maar eigenlijk voor elke ondernemer is PMM-en erg belangrijk. Maar wat is dat nu eigenlijk dat PMM-en?

PMM staat voor Praten Met Mensen, erg simpel eigenlijk. Maar is PMM-en wel zo simpel als het lijkt? Denken we er niet te makkelijk of juist te moeilijk over en waar moet je rekening mee houden wanneer je gaat Praten Met Mensen? Waarom is PMM-en zo belangrijk?

Elke ondernemer dient te zorgen dat zijn bedrijf, of dit nu groot of klein is, zichtbaar wordt voor anderen. Deze anderen kunnen potentiële klanten worden of voor jouw bedrijf een functie hebben in de vorm van mond tot mond reclame. Het is dus belangrijk dat anderen weten dat jij bestaat, maar zeker ook wat je precies met jouw onderneming doet of waar je voor staat. Dit kan natuurlijk via social media, maar in de netwerk marketing business is mond tot mond reclame het sterkste middel om een business te bouwen. Hiervoor dien je onder andere te PMM-en.

Ook wanneer je geen onderneming hebt, maar wel een probleem waarvoor je een oplossing zoekt is PMM-en een manier. Ik had hier, zeker in het begin, moeite mee en soms nog. Ik was wat angstig om te PMM-en. Best vreemd eigenlijk dat ik angstig was, want gewoon een praatje maken over koetjes en kalfjes deed ik eigenlijk zonder dat ik er erg in had. Wanneer ik moest gaan praten over mijn onderneming dan hing er iets vanaf en dat maakte mij angstig…..Wat zeg ik? Hoe begin ik over mijn bedrijf? En wat als ik een nee te horen krijg? Ik ben dit stap voor stap gaan aanpakken en wanneer ik weer even angstig wordt pak ik de onderstaande stappen weer op om mijzelf over de drempel te trekken.

Hieronder enkele tips om PMM-en te leren en wat houvast te krijgen:

  • Start met het maken van een praatje en geef een compliment. Wanneer je het moeilijk vind om te PMM-en over je onderneming, train jezelf dan eerst op het PMM-en in het algemeen. Spreek bijvoorbeeld de cassiëre in de supermarkt aan en geef haar een compliment, omdat ze je goed heeft geholpen of aardig of behulpzaam was. Spreek iemand aan in de sportschool tijdens het sporten of op het schoolplein terwijl je op de kinderen staat te wachten. Iemand die je nog niet eerder hebt gesproken. Het klinkt misschien gek, maar door een praatje te maken met een vreemde raak je over je angst heen om te PMM-en.

 

  • Maak een namenlijst. Maak een lijst met namen van iedereen die je kent en zou willen vertellen over jouw onderneming. Dit kunnen mensen zijn in je naaste omgeving, familie en vrienden, maar ook mensen van de sportschool, school van de kinderen of mensen waar je in het verleden contact mee had. Schrijf gewoon iedereen die je kent op. Met deze mensen heb je al een band opgebouwd. Hierdoor is het makkelijker om met hen over jouw onderneming te praten.
  • Leer in het kort te vertellen wat je doet. Dit is een soort elevator pitch. Een elevator pitch is in een minuut vertellen wat je doet en wat het voor een ander kan betekenen. Oefen je elevator pitch met anderen in jouw business of met naasten, zodat het niet meer zo spannend is wanneer je deze elevator pitch doet voor een potentiële klant of geïnteresseerde. Er staan verschillende elevator pitches op Youtube. Neem jezelf eventueel op, zodat je kunt zien hoe je overkomt en of je nog iets aan je pitch kunt veranderen.
  • Bel of contacteer de mensen van je namenlijst. Nu je in het kort kunt vertellen wat je doet kun je mensen contacteren. Bel of spreek de mensen op je namenlijst. Vertel hen wat je doet en vraag hen of zij mensen kennen die geïnteresseerd kunnen zijn in jouw onderneming of dat zij dat zelf eventueel zijn. Zorg dat je altijd een aanknopingspunt hebt tussen wat je weet van deze persoon en wat jij aanbiedt met jouw onderneming.
  • Leer om niet alleen over jezelf te vertellen, maar luister naar de ander. Pas wanneer je luistert om te begrijpen in plaats van luisteren om te reageren, krijg je goed contact met de ander. Dat is wat je uiteindelijk wilt. Mensen gaan pas met jou of jouw onderneming in zee wanneer ze zich op hun gemak en begrepen voelen bij jou. Het is dus niet daadwerkelijk het product wat ze afnemen wat belangrijk is, maar bij wie. Wanneer je naar iemand luistert, kun je belangrijke informatie die zij noemen noteren als aanknopingspunten om op in te gaan, wanneer je een volgend contactmoment hebt. Zo voelen mensen zich begrepen en kun jij jouw gesprek inhoud geven en niet vergeten wat de ander bezig houdt. Hierdoor wordt je meer zeker van jezelf wat betreft het PMM-en en overwin je jouw eventuele angst.

 

  • Wees enthousiast en vertel jouw eigen verhaal. Wees trots en enthousiast over wat je doet, maar vertel vooral jouw eigen verhaal, jouw ervaring uit jouw hart. Wees jezelf en doe niemand na. Be the best you can be!! Don’t copy!! Be yourself!!

goedevoornemens2

Veel succes met PMM-en!! Voor ons staan mooie plannen, naast het PMM-en, te gebeuren in 2017. Meer daarover in 1 van mijn volgende blogs!!

Wil je meer weten over PMM-en, over onze netwerk marketing business of heb je interesse om onderdeel uit te gaan maken van ons team en door ons gecoacht te worden? Neem dan contact op via email: sante-de-aloe@outlook.com of bel/app/sms via 0614828995. Wil je een kijkje nemen op onze website? www.sante-de-aloe.flp.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie