Ik mag niet ziek zijn, want ik ben onmisbaar!

Iedere vrouw heeft weleens dat gevoel: “Ik mag niet ziek worden. Want daar heb ik geen tijd voor.” Is het een taboe om dit luidop te zeggen? Vandaag geef ik het toe: Ik heb geen tijd om ziek te zijn of pijn te hebben!
Ik ben er zeker van dat veel vrouwen dit zullen gaan herkennen. Hier enkele situaties die voor veel vrouwen herkenbaar kunnen zijn:

 

Zelfstandig:

Je beheert een eigen zaak, een vereniging, een project waar jij als hoofdrolspeler alles doet draaien. Andere mensen in het bestuur die een positie onder jou hebben luisteren naar jouw opdrachten en bevelen. Je bent onmisbaar. En dan kan het je niet riskeren om (langdurig) ziek te vallen. Want jouw bureau heeft jouw leiderschap en aanvoering nodig.

 

Het moederschap:

Of je nu een job hebt of fulltime huismoeder bent. Of je nu alleenstaande bent of vast hangt aan een andere halve trouwboek… Het huishouden en de opvoeding van je kinderen heeft je nodig!

Denk maar aan die eerste maanden waar je kersverse baby’tje borstvoeding of flesvoeding nodig heeft… Of de troostende mama’s liefde wanneer kindlief huilt om een enge droom… Samen huiswerk maken, of de tiener gaan ophalen na zijn eerste schoolfuif…

Er zijn zoveel situaties waarin een mama figuur echt onmisbaar is.

In het huishouden ben je niet alleen nodig om de vuile sokken van onder het bed op te rapen. Maar je staat bv in voor de gezonde eetgewoontes van je kind. Je leert ze daarnaast ook beleefdheid en respect voor anderen bij…

 

Werkzaam in een team:

Als je een job hebt ben je lid van een team, een organisatie. Ook daar ben je onmisbaar. Want met je contract te tekenen ben je een werknemer geworden die taken uitoefent in zijn functie. Val je ziek dan moeten anderen je vervangen, dan gaan andere teamleden je werk overnemen en draaien zij extra uren. Als er niet genoeg collega’s zijn om jouw uren op te vangen door jouw ziekte… Dan kan je je daar schuldig om voelen. Maar je gezondheid gaat voor.

Ook daar kan je denken: ik mag nu niet ziek vallen!

 

Onmisbaar?

Welke omstandigheid dan ook, je kan echt als zelfstandige, als mama en als vrouw het gevoel krijgen dat je onmisbaar bent. Ziek vallen past dan echt niet in de tijdlijn. Maar soms moet je jouw gezondheid op de eerste plaats zetten! Je mag jezelf niet achteruitschuiven, want op den duur ga je eraan onderdoor en ben je helemaal kapot. Doorgaan op je laatste reserves geeft op het einde van de rit een nog dieper dal om uit te klimmen. Wacht niet totdat je depressief bent of medicatie moet nemen, maar neem af en toe de tijd om rust voor jezelf in de lassen. Rust voor je lichaam, maar ook rust voor je hoofd!

Ziek zijn is geen schande, het kan iedereen overkomen! Je mag het gevoel hebben dat je onmisbaar bent, maar weet dat je er niet alleen voor staat! Er staan mensen om je heen die hulp kunnen aanbieden en je mag die echt wel aanvaarden! Je collega, je man of je grootmoeder. Het is geen schandaal om ziek te zijn en om hulp te schreeuwen. Het is niet erg om jezelf even op de eerste plaats te zetten.

Lieve vrouwen, zelfstandigen en mama’s: je mag ziek zijn!

 

Silvy

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie