Hoe vul je dat gevoel van leegte na een miskraam?

Als je zwangerschap misloopt ben je niet alleen verdrietig, je voelt je vaak ook heel erg leeg. Als jij dat zo voelt, weet dan dat je niet de enige bent: 3 van de 4 vrouwen die een miskraam hebben gehad hebben hier (veel) last van.
En het is ook niet gek dat je dat voelt: je kindje wás ook nog een deel van jezelf. Ook al was het nog onzichtbaar, je droeg het onder je hart en je hield er al van. En nu het er ineens niet meer is laat dat een leegte achter. In je lijf en in je hart.

De meesten van ons denken dat die leegte wel wordt opgevuld wanneer je alsnog een kind in je armen kunt sluiten. Ze willen dan ook snel weer zwanger worden en proberen er maar niet meer aan te denken in de hoop dat het vanzelf weer beter zal gaan.
Maar weet je, zo werkt het niet. Verdriet dat er niet mag zijn kan later alsnog je aandacht vragen. En die leegte kan blijven knagen, ook als je later een kind in je armen kunt sluiten.

Natuurlijk verzacht een volgend kindje wel je pijn, het brengt veel liefde en plezier in je leven. Maar als je herinnering aan die moeilijke tijd wordt aangeraakt is het vaak toch weer even slikken… Het geluk om je nieuwe kind neemt de pijn niet weg, het bestaat naast elkaar. Het leven is geen sprookjesboek of tv-reclame… er is nu eenmaal ook verdriet en schaduw.

Je bent geraakt in je vrouw-zijn

Je lichaam is erop ingericht om het leven door te geven. Als dan je zwangerschap misloopt raakt je dat diep in je vrouw-zijn.
En wanneer je je pijn en verdriet probeert weg te stoppen snijd je jezelf nog meer af van je vrouwelijke energie. Je gaat meer in je hoofd zitten en gaat ingehouden leven. Het voelt alsof overal een grijs laagje overheen ligt.

Van leegte naar verbinding

Wegstoppen en de leegte weer op willen vullen met een kindje is dus niet de oplossing. Wat wel werkt is je vrouwelijkheid versterken, je energie weer laten stromen en de verbinding weer aangaan. De verbinding met je lichaam, met het leven en met de mensen om je heen. Want waar verbinding is, is niet langer leegte.

En… ik ga iets tofs doen om jou daarbij te helpen: de Week van de Verbinding.
Van 9 t/m 15 oktober krijg je elke dag een inspirerende mail met een korte video. Met een kleine tip of een fijne opdracht. Zo komt er stap voor stap weer meer verbinding, met jezelf, met je omgeving én met je ongekende kindje(s).
En het leuke is: we doen dit met een groep tegelijk, waardoor je ook de kracht van samen gaat ervaren!

Ga naar www.weekvandeverbinding.nl en schrijf je in. Leuk als je meedoet!

Irene Otto

 

Ik ben Irene Otto en ik help vrouwen die een miskraam (of meerdere) hebben gehad of die hebben moeten kiezen om een zwangerschap af te breken, om die ervaring te helen.
Zodat je ervaart dat je er niet alleen voor staat, dat je weet hoe je kunt omgaan met alle emoties, met je omgeving en hoe je weer sterker door het leven kunt, zónder weg te hoeven stoppen wat je is overkomen en hoe het je raakt.

Website: www.praktijkjanna.nl
FB pagina: https://www.facebook.com/PraktijkJanna/
Twitter: https://twitter.com/Janna_PSB

Lees ook het artikel Met wie kun je praten over je miskraam? van Irene

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie