Zoet maakt Zuur en Zuur maakt Ziek

Smaak speelt een belangrijke rol bij het lekker vinden van bepaalde voedingsmiddelen. Het zorgt ervoor dat we plezier ervaren tijdens het drinken en eten.

Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet. Dat gebeurt al bij de moedermelk, die zoet van smaak is. Zoet verhoogt het plezier van eten. Zoet compenseert zuur, bitter en pikant.

Gemiddeld nemen we per persoon per dag 122 gram suiker. Aan toegevoegde suikers, zoals frisdrank, koekjes, cake, chocolade, snoep, gebak, zuivelproducten, brood enz. gemiddeld 71 gram per dag.

Suikers kunnen laagdradige ontstekingen veroorzaken in het lichaam. Die laagdradige ontstekingen zitten overal in het lichaam en kunnen zelfs uiteindelijk in je hersenen terechtkomen.

Suiker kan je lichaam enorm verzuren en verstoort de darmflora. Naast een verstoorde darmflora kan een zuuroverschot meer gezondheidsproblemen tot gevolg hebben die op de lange termijn tot ernstige kwalen kunnen leiden, z.a.:

          Spier- en gewrichtsklachten

          Reuma, fibryomalgie, artrose, artritis, jicht

          Slaapstoornissen, vermoeidheid (CVS)

          Spijsverteringsklachten, obstipatie, diarree

          Maagklachten, maagzuur, PDS

          Huidklachten en infectiegevoeligheid

          Allergieën

          Candida

Als het lichaam te zuur is, is het niet goed in staat te ontgiften. De organen die afvalstoffen uit ons lichaam verwijderen krijgen het daarbij zwaar, z.a. de lever, nieren en darmen.

Om gezondheidsklachten te voorkomen is het belangrijk dat het zuur-base balans van het lichaam in evenwicht is.

Een goede zuurgraad is één van de meest kritieke factoren voor een goede gezondheid. Tijdens de stofwisseling worden voortdurend zure eindproducten gevormd. Kleine schommelingen in de pH-waarde van het bloed en de cellen kunnen drastische veranderingen in de cellen tot gevolg hebben en zo storingen veroorzaken.

Onderzoeken in de Verenigde Staten en Engeland, waaruit blijkt dat virussen pH-gevoelig zijn. Virussen en bacteriën die bronchitis en verkoudheid veroorzaken, gedijen goed in een zure omgeving. Amerikaanse onderzoekers hebben zwakke plekken gevonden in het pantser van het virus, waarin de pH-waarde in het lichaam een rol speelt.

 

In deze tijd van verplicht binnenblijven hebben we de neiging om meer te snacken als troost voor de onzekere situatie die er op het moment heerst.

Anderzijds is het ook een goed moment om stil te staan bij de verandering die we nu kunnen inzetten.

Door simpele basis ingrediënten te gebruiken kun je je fundering stevig houden en daarmee de kans op ontstekingen en virussen te verkleinen, z.a.:

  • Gebruik gezonde oliën en vetten. Dat zijn kokosolie en olijfolie
  • Ondersteun je darmen met een goede probiotica, met minimaal 7 bacteriestammen
  • Gebruik meer ontzurende voedingsmiddelen, z.a. groente, fruit, noten, zaden en kruiden
  • Gebruik meer onverzadigde vetzuren z.a. omega-3

Dat onze gezondheid ons meest kostbare goed is, is nu wel duidelijk met dit virus. Garanties zul je nooit krijgen om virusvrij te worden, maar met simpele basisingrediёnten verhoog je wel de kans dat je gezonder blijft en daarmee het risico op gezondheidsklachten vermindert.

Felicia Mau-Asam
Orthomoleculair Voeding- & Suppletie Coach
www.essentiallifestyle.nl