Vlinders in je buik

Niet lang geleden bezochten wij als gezin de eerste open dag voor een middelbare school voor onze zoon. Hij zit momenteel in groep 8 en mag komend schooljaar naar de brugklas. We mochten een gastles bijwonen en zoonlief gaf aan wel interesse te hebben in de biologieles. Het bleek over regenwormen te gaan en de leraar die overigens enorm enthousiast was, liet op een gegeven moment op het plaatje zien waar de geslachtsorganen waren van de regenworm. Hij noemde het gewoon bij de naam dus meneer vertelde: hier ligt de anus, de penis of de vagina.

Ik had verwacht dat er gelachen zou worden in de klas maar het viel mij enorm mee. Dus zette mij dit aan het denken. Was het zo stil omdat deze kinderen gewoonweg niet (meer) lachen om deze woorden? Of lag het aan het feit dat deze kinderen weinig wisten over de geslachtsorganen? En had ik wel genoeg gesproken met mijn zoon over dit onderwerp?

Sinds enkele maanden mag ik deel uitmaken van de werkgroep Seksualiteit bij de GGD waar ik werk. Als stafpedagoog houd ik mij voornamelijk bezig met de opvoeding en seksuele opvoeding is hier uiteraard een belangrijk onderdeel van. Daarnaast geef ik ook vrij vaak opvoedcursussen aan onder andere ouders van peuters en de laatste tijd komt de seksuele opvoeding vrij vaak ter sprake. De ouders die mij kennen van een cursus weten dat ik gemakkelijk praat over seksualiteit. Los van het feit dat mijn ouders er niet geheimzinnig over deden, werk ik bij een GGD. Werken bij een GGD betekent dat je erg open-minded moet zijn. Inmiddels zijn wij zover dat mijn zoon zo goed als alles weet over de aankomende puberteit. Ook onze dochter (9) namen wij mee in het gesprek want zij heeft klasgenootjes en vriendinnetjes die al borsten beginnen te krijgen. Maar hoe ga je het gesprek aan met je kind? En wat is een goede leeftijd om te starten? En hoeveel moet je vertellen? In deze blog een aantal tips.

  • Seksuele opvoeding begint al bij de geboorte. Op een gegeven moment zullen jongetjes zodra het ze even lukt en de luier uit is, direct grijpen naar hun penis. Het beste is om je er niet druk om te maken en je te verplaatsen in je kind. Je kan er als kind namelijk niet om heen dat er wat hangt tussen je benen dus grijpen maar! Het komt zelden voor dat kindjes te hard trekken dus echt pijn doen ze zichzelf niet.
  • Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Aangezien de seksuele opvoeding al op hele jonge leeftijd begint, is het ook goed om alle vragen van je kinderen te beantwoorden. Neem je kind ook mee als je gaat douchen of naar de wc gaat. Gaan ze vragen stellen? Zeker weten! Maar kinderen zijn ook tevreden als ze een antwoord krijgen en zullen hun ervaringen niet delen op social media, dus dat scheelt. Daarnaast ben je niet de enige ouder wiens kind lacht bij het zien van je borsten, schaamhaar, vagina of penis. Iedereen heeft ze dus het is een mooie start om uit te leggen dat dit bij het lijf hoort.
  • Lees boeken met je kinderen. Er zijn veel (prenten)boeken in de bibliotheek te leen en Rutgers heeft hele leuke en gratis down te loaden folders over de seksuele ontwikkeling.
  • Seksuele opvoeding heeft niet alleen te maken met de geslachtsorganen maar ook met het aanleren van grenzen bij kinderen. Het is belangrijk dat kinderen weten waar de grenzen liggen en niet alles mag of wenselijk is. Als ouders kunnen jullie je kinderen hier goed bij begeleiden.
  • Kunnen jonge kinderen masturberen? Dit is een vraag die ik regelmatig te horen krijg. Het komt voor dat jonge kinderen, soms wel 2 of 3 jaar, het een prettig gevoel vinden om met hun kussen of knuffel te wrijven tegen hun geslachtsdeel of in de boodschappenwagen van een supermarkt erg zitten te zwaaien met hun beentjes. Kinderen kunnen hier bijvoorbeeld rode wangen van krijgen. Wat moet je er als ouders mee? In ieder geval niet verbieden. Je kan je kind wel vertellen dat het prettig is om dit in de eigen slaapkamer te doen en niet waar anderen bij zijn. Dit hoort bij de seksuele ontwikkeling en normaliter houdt het vanzelf op als kinderen naar de basisschool gaan.
  • Rond de leeftijd van 9/10 jaar is het fijn om te beginnen te praten over de komende puberteit. Het ene kind stapt er later in dan het ander kind maar meisjes van 9 kunnen al borsten beginnen te krijgen en als ze 10 zijn kunnen ze al ongesteld worden. Daarnaast is het zo dat kinderen in groep 7 vaak door de jeugdverpleegkundige van de GGD worden gezien waarbij ze ook vaak een pubergids meekrijgen en gesproken wordt over de puberteit. Het is dan altijd fijn als ze niets nieuws te horen krijgen van een vreemde GGD-er en het gesprek al heeft plaatsgevonden met de ouders. Vind je het moeilijk om over dit soort zaken te praten? Dat is begrijpelijk. Rugters heeft een aantal folders over de puberteit en in de bibliotheek zijn ook goede boeken te vinden. Geef aan je kind aan dat hij of zij mag aangeven of hij het fijn vindt om met je erover te praten en geef ook aan dat je het boek in zijn/haar kamer zal laten zodat ze er zelf in kunnen bladeren als ze willen. Probeer er niet geheimzinnig over te doen anders krijgen ze het gevoel er niet over te kunnen praten met jullie.
  • Tijdens de puberteit gebeurt er van alles met je kind. De hormonen gieren door het lijf en het kan een verwarrende tijd voor de jongeren zijn. Zo kunnen ze zich opeens heel verdrietig voelen, kunnen ze erg moe zijn en veel willen slapen of kunnen ze opeens twijfelen aan hun seksuele geaardheid. Sta open voor gesprekken en stap ook in de belevingswereld van je kind. Neem hun zorgen serieus en vraag hoe je kan helpen/steunen.
  • Is je kind mogelijk al toe aan zijn of haar eerste seksuele ervaring? Als ouder kan het lastig zijn om hierover na te denken maar seks is natuurlijk en ooit zullen onze pubers ook hun eerste seksuele ervaring hebben. Je hoeft als ouder uiteraard niet in details te treden maar het is fijn als je kind weet dat hij/zij altijd bij je terecht kan en met jou kan praten over veilige seks. Er zijn veel websites voor jongeren waar ze vragen kunnen stellen over seks, seksualiteit of andere onderwerpen, wellicht kan je samen zoeken naar welke mogelijkheden er zijn zodat je puber weet waar je vragen kunt stellen. De website van Sense geeft betrouwbare informatie.

De puberteit en praten over de seksuele opvoeding kan ook leuk zijn. Dat het spannend is voor sommige ouders is begrijpelijk, vooral als je zelf niet zo opgevoed bent. Maar ook dit is onderdeel van de opvoeding en als ouders hebben wij een hele belangrijke rol en zien onze kinderen ons als voorbeeld.

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl. Op de Parenthing Facebook pagina  worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.  

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen, maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Minimaal 3 keer per maand plaats ik een nieuwe blog op mijn site http://ikbenouder.nl  of op de Facebookpagina opvoedblogsikbenouder.  

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie