‘Ik sliep tussen slangen en schorpioenen’ Suriya belandt als 10-jarige jongen in moderne slavernij.

Maandenlang moet Suriya zich in de wildernis zien te redden met 200 geiten onder zijn hoede. Hij doorstaat kou en honger. Tot een vreemdeling met hem in gesprek raakt. Hij is geschokt door Suriya’s verhaal en slaat alarm.

Eind 2018 is Suriya nog een vrolijke jongen. Hij geniet van school en spelen met zijn vrienden in het Zuid-Aziatische dorp waar hij woont. Maar in de loop van een paar maanden verandert zijn leven compleet. Hij is nog maar tien jaar oud als zijn vader op tragische wijze om het leven komt. Zijn moeder kan de ziekenhuiskosten en de begrafenis, zo’n 450 euro in totaal, niet betalen. Een rijke boer biedt aan de rekening te betalen, mits Suriya voor hem gaat werken. Nadat de familie hun vader en echtgenoot heeft begraven, begint het leven van Suriya in slavernij. Elke dag moet hij keihard werken. Hij wordt mishandeld, uitgehongerd en mag niet naar school of zijn familie.

Dagelijks moet hij voor zonsopgang opstaan. Dan moet hij de 200 geiten in zijn eentje naar de open vlaktes drijven om ze daar te laten grazen. In zijn dunne kleding, die nauwelijks bescherming biedt tegen wind en kou, moet hij enorme afstanden afleggen om groene weiden te vinden. ‘s Nachts moet Suriya een hok bouwen met palen en touwen, dan alle geiten bijeendrijven en ze allemaal binnen vastbinden. Zelf slaapt hij ook tussen de geiten, te midden van vele slangen, schorpioenen en insecten die rondkruipen op de open velden. Hij vertelt over die angstige nachten: “Vaak was ik bang, omdat ik niet wist welke kant ik op moest, welk dier me beet of wat ik moest doen als ik honger had.”

Suriya’s leven neemt een onverwachte wending als hij op één van de eenzame paden die hij aflegt een man tegenkomt. Die vreemdeling begint hem allerlei vragen te stellen. Deze man is een medewerker van SHED, een partnerorganisatie die door International Justice Mission (IJM) wordt gefinancierd, opgeleid en begeleid om reddingswerk uit te voeren. Korte tijd later bevrijdt een team van SHED samen met de lokale autoriteiten Suriya. Zijn ‘eigenaar’ wordt gearresteerd en komt voor de rechter. Suriya krijgt de zorg die hij nodig heeft en gaat weer naar school. Hij krijgt weer zelfvertrouwen en ziet er naar uit om zijn grote droom waar te maken: piloot worden. 

Suriya zat vast in een situatie van bonded labor, dit is een vorm van moderne slavernij waarbij het slachtoffer een rekening heeft die hij niet kan betalen en een lening krijgt om deze rekening te vereffenen. Omdat de schuldeisers enorme woekerrentes rekenen, zijn de slachtoffers nooit in staat hun lening af te betalen en blijven ze ‘eigendom’ van hun schuldeiser. 

Kinderen worden makkelijk het slachtoffer van bonded labor. Ze worden bijvoorbeeld ingezet om geiten te hoeden, te werken in steengroeven of gevaarlijk werk te doen in andere industrieën. IJM strijdt om deze kinderen te bevrijden. Ze ontvangen traumazorg en hulp die ze nodig hebben om een zelfstandig leven te kunnen leiden. Samen met lokale overheden maakt IJM zich sterk dat daders ook berecht worden en hun straf niet ontlopen. 

Wilt u de strijd tegen moderne slavernij steunen? Ontdek meer op: www.ijmnl.org/suriya.