Huidverzorging – waarom is dit zo belangrijk?

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Ja, waarschijnlijk heb je nu een ‘oh ja’ omdat je dit ooit hebt gehoord of ‘echt waar?’ momentje. Begrijpelijk dat we dit vergeten, want wanneer we aan organen denken, denken we in eerste instantie natuurlijk niet aan onze huid, maar waarschijnlijk aan ons hart, nieren of je longen. Afijn, de huid is dus het grootste orgaan en daarom is een goede huidverzorging belangrijk. Daarbij is het vooral van belang om schadelijke invloeden, zoals roken en overmatig zonlicht te vermijden. En helaas… huidveroudering kan niet worden gestopt, maar kan wel met een goede verzorging worden vertraagd. In deze blog ga ik het hebben over de gezichtsverzorging van de vrouw.

De huid

Wat is de huid nou eigenlijk?

Het grootste orgaan van het menselijk lichaam en omhult ons hele lichaam. Bij de volwassene is het oppervlak van de huid 1.5 – 2.0 m2. Het gewicht van de huid, inclusief het onderhuids bindweefsel is ongeveer 15-20 kg. De huid beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf en bestaat uit drie lagen;

1e laag;

wordt gevormd door de opperhuid, oftewel de epidermis, hier worden de huidcellen aangemaakt. Daarnaast heeft de opperhuid een zure beschermlaag, die beschermt tegen invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld zonnestraling).

2e laag;

ook wel de middelste laag, heet de lederhuid oftewel de dermis. Deze bevat onder meer spiervezels, bloedvaten, zweetklieren en talgklieren. Deze laag maakt de huid weer soepel en geeft stevigheid.

3e laag;

oftewel de onderste laag, is het onderhuidse bindweefsel oftewel de subcutis. De laag die net onder de huid is gelegen. De subcutis bestaat voornamelijk uit vetweefsel. Ook zijn bloedvaten en zenuwen aanwezig.

 

huid * google

 

Welke functies heeft de huid

De huid heeft een aantal belangrijke functies:

  • beschermen; de huid beschermt ons lichaam tegen ziektekiemen.
  • voelen; via de huid wordt overtollig vocht afgescheiden.
  • regelen; door de bloedvaatjes in de lederhuid wordt de lichaamstemperatuur gereguleerd.
  • maakt vitamine D aan door het zonlicht.

 

Het reinigen van de huid

De basis van een goede huidverzorging is het goed reinigen van de huid. Het goed schoonmaken van je gezicht is ontzettend belangrijk. Het lijkt een makkelijk klusje, maar kan alsnog ‘vies’ tegenvallen. Het belangrijkste is allereerst ‘het vinden van het juiste product’ om jouw gezicht mee te reinigen. Het middel dat je gebruikt om je gezicht mee schoon te maken, moet een goede match zijn met jouw type huid. Dermatologen raden aan om de huid van het gezicht te reinigen met een mild product. Gebruik een reinigingsmelk of -lotion voor de gevoelige huid. Dan weet je zeker dat er geen agressieve stoffen inzitten.

 

De gezichtshuid verzorgen met dagcrème en nachtcrème

Een dagcrème beschermt de huid tegen allerlei invloeden van buitenaf én het werkt verzorgend. Een goede dagcrème is onmisbaar in de dagelijkse huidverzorging. Iedere huid is anders en gelukkig zijn er diverse merken op de markt met crèmes voor elke huidtype. Van low budget tot high end. Wat de beste dagcrème is, verschilt per persoon. Eerlijk is eerlijk, wat voor jouw huid wel werkt hoeft bij mij niet te werken. Er zijn meerdere factoren die meespelen bij het aankopen van een dagcrème, en deze zijn voor iedereen ook weer anders. In veel dagcrèmes zitten helaas wel allerlei ingrediënten die irriterend of schadelijk kunnen zijn voor je huid en mogelijk zelfs voor je gezondheid. Ik gebruik zelf graag de producten van Dermalogica. Voor meer informatie over Dermalogica klik hier

Een nachtcrème bevat stoffen die de huid stimuleren en herstellen. Als je een vette huid hebt, kun je beter geen nachtcrème gebruiken omdat de huid hierdoor nog vetter wordt. Gebruik liever ook geen zeep en ontvettende producten bij een vette huid, omdat hierdoor de aanmaak van talg juist wordt gestimuleerd. Zeep kan een behoorlijke boosdoener zijn, de zuurgraad van de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

 

De huid in de zomer en winter

De zomer is voor velen onder ons de mooiste tijd van het jaar. Maar de hoge temperaturen en de zon zijn een echte uitdaging voor onze huid. Door de hogere temperatuur bij warm weer transpireren we meer. Zweet- en talgklieren werken dan dus harder. Zorg dus voor een goede bescherming tegen de zon. Zonbescherming met veel hydratatie en verkoeling zijn ook erg belangrijk. En drink vooral veel.

In de winter zijn de zweet- en talgklieren minder actief. Bescherm de huid goed, ook omdat deze door de koude buitenlucht sneller uitdroogt. Ook een droge lucht in huis (bijvoorbeeld door centrale verwarming), en het dik aankleden in de winter bevorderen het uitdrogen van de huid. Hierdoor kun je last krijgen van een schrale of geïrriteerde huid, ruwe plekjes, jeuk, en kloofjes. Vet je huid daarom op tijd en goed in.

 

Wist je dat heel veel huidklachten uiteindelijk vooral het gevolg zijn van verkeerde, of verkeerd gebruik van cosmetische producten?

Dit was het voor nu even over de huidverzorging. Ik hoop dat jullie wat aan mijn blog hebben, veel leesplezier en tot de volgende keer.

Liefs,

Aartie

 

bronnen:

https://www.dr-jetskeultee.nl/dr-jetske-ultee

* https://www.huidhandenvoeten.nl/behandelingen/huidverzorging

Volg je me nog niet of wil je meer weten over mijn visagie? klik dan hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie