Hoe je met lezen en schrijven je verdriet om je miskraam kunt helen

Een miskraam komt vaker voor dan je denkt.
Wist je dat 1 op de 4 vrouwen in haar leven te maken krijgt met een miskraam (of soms meerdere)? En toch weten we het vaak niet van elkaar. Eerder schreef ik er al een blog over Met wie kun je praten over je miskraam?

Toen het mij overkwam heb ik me heel eenzaam gevoeld in mijn verdriet. Inmiddels ben ik jaren verder en kan ik zeggen dat ik erdoor gegroeid ben en nu help ik anderen die dit meemaken om hun verlies te helen.

Iedere situatie is anders

Een miskraam overkomt vrouwen in allerlei situaties.
Misschien was je makkelijk zwanger, misschien heb je lang moeten wachten of zelfs vruchtbaarheidsbehandelingen moeten ondergaan. Misschien is het je 1 keer overkomen, misschien vaker.
Je kunt je voorstellen dat er verschil is in hoe diep het je raakt.

Sommige vrouwen worden na een miskraam weer snel en makkelijk zwanger, sommigen niet. Sommigen krijgen daarna alsnog een kind, sommigen niet.
Ook dat maakt uit in de impact die het op je heeft.
Ik zeg niet dat het erger is of minder erg in bepaalde situaties, het is anders.
Ieder verlies is anders en iedereen beleeft het anders.

Het heeft geen zin om verdriet te vergelijken of te wegen. Jouw verdriet is jouw verdriet en hoe jij het beleeft dat mag er zijn.
En dat zoveel vrouwen ermee te maken krijgen is ook geen troost op zich. Dat is niet meer dan een feit en hoe een ander het beleeft of heeft beleefd zegt niets over hoe verdrietig [of niet] jij erom mag zijn.

De verhalen van andere vrouwen

Het kan wel helpen om te horen of te lezen hoe anderen ermee zijn omgegaan. Het verhaal van iemand wiens kinderwens alsnog in vervulling is gegaan kan jou hoop geven en dat is natuurlijk fijn. Maar ook lezen over iemand die haar kinderwens heeft moeten loslaten kan jou helpen, omdat het een voorbeeld kan zijn dat het ook mogelijk is om een zinvol leven te leiden zonder kinderen of met ‘maar’ 1 kind.
Je voelt je vaak ook minder eenzaam door de verhalen van anderen, en lezen hoe andere vrouwen ermee zijn omgegaan kan jou weer op ideeën brengen.

Gastblogserie 1 op de 4

Omdat het fijn is om de verhalen van anderen te lezen en omdat ik het belangrijk vind dat er begrip is voor de impact van miskramen, ben ik in 2016 begonnen met de gastblog serie 1 op de 4.
En het mooie is dat het schrijven en delen van je verhaal ook nog een mooie meerwaarde heeft. Voor de meeste vrouwen die hun verhaal al hebben gedeeld is het een bijzondere stap in het helen van hun verlies geweest, soms zelfs nog jaren later.

Zou jij ook je verhaal willen delen? Stuur me een mail op info@praktijkjanna.nl of een berichtje via de Facebook pagina.
Wil je de verhalen lezen? Hier vind je ze allemaal bij elkaar op de website van Praktijk Janna.

Irene Otto

 

Ik ben Irene Otto en ik help vrouwen die een miskraam (of meerdere) hebben gehad of die hebben moeten kiezen om een zwangerschap af te breken, om die ervaring te helen.
Zodat je ervaart dat je er niet alleen voor staat, dat je weet hoe je kunt omgaan met alle emoties, met je omgeving en hoe je weer sterker door het leven kunt, zónder weg te hoeven stoppen wat je is overkomen en hoe het je raakt.

Website: www.praktijkjanna.nl
FB pagina: https://www.facebook.com/PraktijkJanna/
Twitter: https://twitter.com/Janna_PSB
Instagram: https://www.instagram.com/irene.otto/

Lees ook het artikel Hoe troost je een vriendin die een miskraam heeft gehad? van Irene

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie