Hoe bewust ben jij van jouw vrouw zijn

Ik ben de vrouw met waarde! 

Ik ben de vrouw met macht!

Ik ben de vrouw met kracht!

Ik ben de vrouw die creëert! 

Ik ben de vrouw die vertrouwt!

Ik ben de vrouw die verslindt!

Ik ben de vrouw van liefde! 

Ik ben de vrouw die kiest! 

Ik ben de vrouw die vergeeft!

Ik ben de vrouw op de barricade!

Ik ben de vrouw die hoort! 

Ik ben de vrouw die spreekt!

Ik ben de vrouw met grenzen!

Ik ben de vrouw voor omarming!

Ik ben de vrouw in naam moeder!

Ik ben de vrouw ……..

 

Ik ben de vrouw die haar vrouw-zijn ziet, in meer dan ooit omschreven kan worden, een vrouw die haar waarde altijd vergroot en deze waarde nooit verliest. Ik ben de vrouw, als een diamant geslepen, snijdend door het hardste metaal, doch met zachtheid omgeven. Ik ben de vrouw, in wie ook mannelijkheid zit verscholen, in mijn schoot van kracht en in mijn schoonheid stralend in pracht. Ik ben de vrouw verscholen, in sluiers gehuld, bescherm ik daarin mijn zijn en waardigheid? Ik ben de vrouw, onder allerlei invloeden bedolven blijf ik staan in kracht, ik ben de vrouw, die de gevaren op haar pad ziet en ervoor kiest, dat deze haar niet kunnen ondermijnen. Ik ben de vrouw, gezegend vanaf de schoot in mij de kracht en pracht van vele vrouwen voor mij. Ik ben de vrouw, die deze macht leert te bundelen in een oneindig web van veerkracht, ik ben die vrouw. Hoe anderen mij benaderen bepaal ik, want ik heb de macht in mij, omdat ik ben de vrouw, die in de dagen van weleer de pijlen op mijn boog had gespannen, deze mag en kan ik nu zelfs afvuren met precisie en zekerheid. Ik ben de vrouw, omgeven door woede in aanvaring met denkbeelden die mij klein willen krijgen en mij, mijn kracht op alle mogelijke manieren wil ontnemen en beperken. 

 

Ik ben de vrouw die wil staan in mijn kracht, met al mijn begrenzingen, ben ik de hulp die laat ontspruiten, groeien en bloeien. Ik ben de vrouw, van velen markten thuis, zelfs binnen, opgesloten in huizen en paleizen, heb ik macht, ik ben die vrouw, die geneest, ik ben die vrouw die heelt, mijn aanzien is van onschatbare waarde zonder mij is er geen leven, zonder mij is er geen zijn ik ben vrouw. She is Her, She is Me Ik ben die vrouw.

 

Hoe word ik mij bewust van mijn waarde als vrouw?

In onze opvoeding worden wij niet gezien als vrouwen van waarde en kracht. Wij worden of zijn door vrouwen grootgebracht die hun plaats dienden te kennen, in een maatschappij die hen normen en waarden oplegden, waar zij niet bewust voor kozen. Nog steeds worden normen en waarden opgelegd die pas van waarde worden geacht bij vrouwen, wanneer deze deugdzaam, zachtheid, rust en nederigheid ten toon spreiden bij meisjes, want in het oog van de maatschappij moeten wij die rustige, lieve, zachtaardige en deugdzame meisjes blijven voor altijd.

Mijn waarde als vrouw en mijn bewustwording, dat ik macht en kracht bezat was toen ik besefte dat al de opgelegde deugden er waren en zijn om mij, mijn kracht te ontnemen. Ik stond op en zei nee. Ik ben geen meisje, niet meer onschuldig en lief zonder macht, zonder kracht.

 VROUW ben ik met kracht, ik kan en mag bepalen wie ik wil zijn. Ik vrouw bepaal wat mijn WAARDE is en ik vrouw bepaal wanneer ik sta in mijn ZACHTHEID, ik bepaal wanneer ik DEUGDZAAM wil zijn, ik bepaal wanneer ik LIEF, AARDIG en RUSTIG ben, ik vrouw bepaal mijn eigen KRACHT in het opstellen van mijn waarden en normen, in het aangeven van mijn GRENZEN, in het maken van KEUZES, in het nemen van mijn VERANTWOORDELIJKHEID, om de vrouw te zijn, die ik wil zijn. Ik ben de vrouw, die mij accepteert in mijn zijn en mij omarmt, ik zie MIJ. 

 

Strofe 1, gedicht Ode aan de vrouw

Altijd ben ik vrouw van geboorte af aan, vanaf dag één van mijn ontstaan ben ik de vrouw, met in mij verborgen het geheel van mijn volk, strijdvaardige mannen en vrouwen zitten verscholen in mijn schoot, daarom ben ik vrouw. Komend uit een geslacht van sterke vrouwen, waarin IK VROUW, stil verborgen lag vanaf het begin der tijden.

 

Wanneer de waarde en kracht van vrouwen wordt ontnomen, ontaard een volk in onheil en onwaardigheid.

 

Henna Charry