Het gevaar van gist!

Candida, schimmel of gistinfectie, is een van de meest ingrijpende verstoringen van ons immuunsysteem. Vrouwen lijden hier vaker aan dan mannen. Dat komt omdat het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron de groei van gistbacteriёn stimuleert.

In onze darmen huist een grote kolonie bacteriёn. Deze bacteriёn zijn de bewoners van onze darmen en helpen o.a. bij de spijsvertering en bij het aanmaken van de B-vitaminen. Zij houden onze darmen gezond. 80% van deze bacteriёn zijn goedaardig. 20% zijn gistbacteriёn.

Gist is een interessante stof en is verwant aan schimmels, die niet dierlijk noch plantaardig zijn. Het zit in de slijmvliezen die ons maag-darmkanaal bekleden en in grote getale in onze dikke darm. Het grijpt elke kans aan om zich voort te planten. Het wordt door de goedaardige bacteriёn in ons darmkanaal en door een gezond immuunsysteem binnen de perken gehouden. Wanneer deze factoren worden verstoord kan de gist zich ongehinderd uitbreiden.

 

Waarom medicijnen tegen schimmels niet werken

De meeste medicijnen doen hun werk doordat ze de celwand van een bacterie aanvallen. Gist is vrijwel onverwoestbaar. Het is uniek doordat het in staat is te overleven zonder celwand. Zo zijn ze immuun voor de werking van medicijnen tegen schimmel.

 

Wat is een gistinfectie?

Alles wat de goedaardige bacteriёn in onze dikke darm verstoort zal de gistbacteriёn de kans geven om te groeien. Vooral bij lage weerstand, slechte voedingswijze (gemaksvoedsel) en intensief gebruik van antibiotica.

Gist die zich voortplant produceert zo’n tachtig verschillende gifstoffen. Als er teveel gist in de darmen aanwezig is dringt het door de wanden van de darmslijmvlies. Zo kunnen gifstoffen direct in de bloedbaan terechtkomen. Tekenen van een gistinfectie zijn o.a. moeheidssyndroom (chronische vermoeidheid), candida, blaasontsteking, chronische huidklachten, verhoogde bloedsuikergehalte.

 

De gevaren van het tegenwoordig brood!

Gist gedijt goed op suiker en gisthoudend voedsel als brood. Zo groeien de gistbacteriёn onbelemmerd voort. Vroeger werd brooddeeg ‘savonds gemaakt en de ochtend erna werd het brood gebakken. Het deeg had dus de hele nacht om te kunnen rijzen. Nu is er snelwerkend gist die binnen twee uur gerezen is.

Ons brood zit vol met snelwerkende, levende gist, die er klaar voor is om zich te vermenigvuldigen in je darmen. Doordat we gisthoudend brood eten dat niet lang genoeg is doorbakken om de gist te doden, krijgen we nog meer gist in ons lichaam. Dit bevordert de groei van gistbacteriёn en daarmee gistinfectie of candida. Kun je toch niet zonder brood dan is zuurdesembrood een betere keuze. Het deeg krijgt twaalf uur de tijd om te rijzen zonder het gebruik van actieve gist of bakpoeder.

 

Hoe behandel je een gistinfectie?

Hier zijn drie gulden regels voor:

  • Let op je (di)eet
    • Gebruik zoveel mogelijk gistvrij voedsel, o.a. gistvrij brood en vermijd voedsel waar suikers in verwerkt zijn.
  • Ondersteun je immuunsysteem
    • Vitamine B-complex, vitamine C, vitamine E en zink kunnen ertoe bijdragen het probleem te verhelpen.
  • Schep een gunstig klimaat voor je darmen
    • Knoflook is een sterk antiseptisch werkend middel. Het is goed tegen schimmels en maakt de gist het leven moeilijk. Knoflook tabletten zijn een zeer effectief middel tegen candida.
    • Gefermenteerde producten z.a. zuurkool, yoghurt ondersteunen de darmen.
    • Goede bacteriёn, z.a. probiotica versterken de darmen.

 

Essential Lifestyle
Felicia Mau-Asam
Orthomoleculair Voedings- & Detox Coach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie