Mijn kind op de tablet

Het is een onderwerp die niet meer weg te denken is in onze opvoeding. Tablets, smartphones, laptops. De jeugd zit er steeds vaker achter en het is geen uitzondering om een baby van een jaar te zien swipen. Zijn er risico’s? En hoe lang is té lang om erachter te zitten? In deze blog enkele aandachtspunten en tips.

Allereerst, beeldschermgebruik is niet persé fout. Sterker nog, het kan nuttig én educatief zijn. Maar we zien wel dat kinderen steeds langer naar een scherm staren en dat is wel zorgelijk. Uit onderzoek blijkt dat jongeren van 10 tot 18 jaar gemiddeld 5 tot 7 uur per dag een tablet, smartphone of computer gebruiken. Dat is wel heel lang. Steeds meer basisscholen zijn ook begonnen met het aanbieden van opdrachten via tablets of chromebooks. En die uren achter een tablet of laptop tellen óók mee. Houd hier rekening mee en vraag of de (voor)school van je kind een social media protocol heeft.

Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de basisschoolleerlingen wel eens actief op sociale media is, waarvan meer dan 40% dagelijks. Als ouder is het belangrijk om te weten waar je kind naar kijkt en met wie je kind chat of een online spel speelt. Veel spellen zien er heel onschuldig uit maar ook op online spelletjes als Hello Kitty zijn er minder onschuldige mensen die op zoek zijn om een gesprek aan te knopen met deze kwetsbare doelgroep. Dit geldt zeker ook voor pubers. Het voelt als inbreuk op de privacy van onze kinderen maar leg duidelijk uit wat je van plan bent, waarom en geef ook aan waar je grenzen liggen.

Veel jongeren gamen. Ook kinderen op de basisschool en ze worden steeds jonger. Het valt op dat er spellen gespeeld worden die helemaal niet geschikt zijn voor kinderen van die leeftijd. Wist je dat op alle spellen staan vanaf welke leeftijd deze geschikt zijn? Dit is een handige richtlijn. Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders. Weet wat je kind speelt en wees je bewust dat er goed nagedacht is over de leeftijdsgrens.

Jeugdigen spelen steeds minder buiten en zitten vaker binnen achter een scherm. Zorg voor voldoende afwisseling en let op de houding van je kind als hij of zij achter een scherm zit. Geadviseerd wordt dat kinderen steeds van houding veranderen als ze gebruik maken van beeldschermen. Daarnaast wordt het liggen op de buik als kinderen achter een scherm zitten ook geadviseerd.

Veel van de vragen die ik van ouders krijg als orthopedagoog gaan over het slaapgedrag van hun kind. Alhoewel er diverse oorzaken zijn hiervoor, is het opvallend dat veel van de kinderen die moeilijk in slaap komen, voor het naar bed gaan naar de tv of tablet kijken. Het licht van een beeldscherm zorgt er namelijk voor dat kinderen moeilijker in slaap kunnen vallen. Maak daarom afspraken met je kind en probeer minimaal een uur voor ze naar bed gaan, geen tv aan te hebben, kinderen geen mobiele telefoons, een tablet of laptop te laten gebruiken. Met pubers kan de afspraak gemaakt worden om hun telefoons beneden achter de laten als ze naar bed gaan.

Het is altijd goed om goede afspraken te maken met je kind. Spreek een moment af wanneer het klaar is op de tablet, telefoon of laptop. Voor de jongere kinderen is het moeilijk om én op de klok én op hun tablet te kijken maar kookwekkertjes werken heel goed. Voor de oudere kinderen en pubers is het goed om zelf een herinnering te hebben om je kind eraan te herinneren.

Scherm je WI-FI voor bepaalde websites. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen juist op een bepaalde site gaan rondsnuffelen als ze bijvoorbeeld iets opgevangen hebben op school. Sommige sites zijn écht niet voor kinderen en als ouders zijn wij er om deze maatregelen te nemen en om onze kinderen te beschermen!

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem een kijkje op sites als www.mediaopvoeding.nl en www.mediawijsheid.nl.

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl

Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie