Weleens van vliegende jicht gehoord?

De meeste mensen kennen jicht in de voet, teen of hiel maar jicht kan zich voordoen in allerlei gewrichten zoals enkels, knieën, vingers, polsen, ellebogen en zelfs in de oren.

Als jichtaanvallen afwisselend in verschillende gewrichten voorkomen spreken we van vliegende jicht. De jicht “vliegt” als het ware van het ene gewricht naar het andere. In feite slaan de urinezuren afwisselend neer in de verschillende gewrichten.

Wat is jicht?
Jicht valt onder reumatische aandoeningen. Het is een ontstekingsreactie door opeenhoping van urinezuurkristallen in de gewrichten. Urinezuur is een giftig afvalzuur dat wordt gevormd bij de stofwisseling van purines. En purines zijn stoffen die vrijkomen bij de afbraak van cellen in het lichaam. Purines komen ook voor in zuurvormende voedingsmiddelen.

Als iemand een hogere kans heeft op het krijgen van jicht, dan zijn er bepaalde factoren die de urinezuurproductie in het bloed kunnen verhogen, wat een jichtaanval kan uitlokken. Verhoogd urinezuur in het bloed kan ontstaan door:

  • Een verhoogde purine-afbraak door stress, chronisch alcoholgebruik of door cytostatica.
  • Een verhoogde celafbraak in het lichaam door bijvoorbeeld tumoren, psoriasis en zwaarlijvigheid.
  • Purinerijke voeding die bestaat uit orgaanvlees, bepaalde vissoorten zoals ansjovis, sardines, mosselen en kreeft, gevogelte en wild en peulvruchten.

 

Hoe wordt urinezuur uit het lichaam afgevoerd?
Urinezuren die na de afbraak in het bloed ontstaan moeten door het lichaam uit het bloed worden verwijderd omdat anders de zuurgraad van het bloed te hoog wordt.

De zuurgraad van het bloed moet altijd op een constant niveau worden gehouden. Een te hoge zuurgraad van het bloed of een veel te lage zuurgraad kan levensbedreigend zijn. Urinezuren worden via de nieren uitgescheiden en een klein deel via de ontlasting.

Als er zich teveel urinezuur in het lichaam ophoopt zet het lichaam de zuren om in kristallen en dumpt het in het lichaam. Als de kristallen dan in de gewrichten terechtkomen kunnen ze ontstoken raken en dan spreken we van jicht.

Symptomen van een jichtaanval:

  • rode, gevoelige, warme en gezwollen gewrichten;
  • stekende pijn;
  • lichte koorts;

Jicht-aanvallen kunnen o.a. worden uitgelokt of versterkt door:

  • kleine verwondingen;
  • overmatig alcohol gebruik;
  • eiwitrijk voedsel, m.n. dierlijk voedsel;
  • suikerhoudende voedingsmiddelen
  • bepaalde medicijnen;
  • vermoeidheid;
  • emotionele spanningen;

Voorkomen is beter dan behandelen:
Probeer altijd meer basen dan zuren binnen te krijgen, dus meer ontzurende voedingsmiddelen en minder zuurvormende producten.

Een essentiële zuurbuffer van ons lichaam is natriumbicarbonaat. Het is een lichaamseigen stof dat bestaat uit de mineralen natrium en kalium wat voldoende aanwezig moet zijn in het lichaam om de zuurbalans in evenwicht te houden. Het zorgt ervoor dat zure afvalstoffen worden geneutraliseerd waardoor ons bloed licht basisch blijft.

Na het 40e levensjaar verzuurt het lichaam in toenemende mate waardoor urinezuren minder goed uit het bloed worden afgevoerd.

Vanaf het 40e levensjaar neemt n.l. natriumbicarbonaat in het lichaam af en ontstaat meer ophoping van zure afvalstoffen.
Door een dagelijkse aanvulling van natriumbicarbonaat aan bijv. water of thee gaat het lichaam zich ontdoen van opgehoopte zuurresten. Hoe meer ontzuurd, dus hoe schoner het lichaam is, des te beter het lichaam kan functioneren en gezondheidsklachten verminderd of voorkomen kunnen worden.

Wil je meer informatie over natriumbicarbonaat (basische druppels)? Kijk dan hier.

Heb je vragen hierover? Of heb je een andere gezondheidsvraag? Mail me dan.

Felicia Mau-Asam
Orthomoleculair Voeding- & Suppletie Coach
www.essentiallifestyle.nl