Self Love, Where Art Thou?

Ik mediteer bijna elke avond met mijn twee oudste meisjes. En tijdens het mediteren zeggen wij verschillende affirmaties op. Een voorbeeld hiervan is “ik houd van mezelf”.
Ik wil ze vooral laten inzien dat ze ten alle tijden van zichzelf moeten houden en nooit zichzelf te min moeten zien of voordoen.
Voor hun vind ik dat erg belangrijk, maar ik merk dat ik  mezelf op dit vlak vaak wegcijfer.

De laatste tijd zijn de mensen om mij heen erg bezig met zelf liefde. Door de meeste kennis die wordt opgedaan zijn zij er van bewust dat life begint bij jezelf. Wat jij denkt, hoe je je voelt en welke keuzes je maakt hebben allemaal betrekking tot wie je bent als persoon.
Zelf liefde maak je het leven niet alleen makkelijker, maar je bouwt een fundament op om de liefde door te geven aan een ander. Dat kan in een relatie zijn, gewoon als vriendschap of familieband.

Wat ik bij mezelf heb gemerkt is dat ik liefde zag als een vorm van geven. De liefde/ waardering die ik ervoor terug kreeg, zag ik als vorm van liefde. En ik zeg het dan ook maar eerlijk; een hele lange tijd geloofde ik oprecht in deze so called “waarheid”. Het was zelfs zo erg dat wanneer ik alleen maar de term “selflove” hoorde dat ik zo iets had van ja whatever, hoe moet dat dan? Ik wist oprecht niet wat je ervoor moest doen en hoe dat te werk ging. (side note; still working on it though, bare with me)
Maar het feit dat ik drie kinderen opvoed en ze het beste wil geven van life, is het ook mijn plicht om meer van mezelf te gaan houden. Want hoe kan ik mijn liefde anders aan hun kunnen geven?

To Fall In Love With Yourself Is The First Secret To Happiness

Zelf liefde staat gelijk aan jezelf waarderen, with flaws and all. Zelf liefde is een bron van energie en groeit mee in jouw spirituele, mentale en fysieke groei. Je gaat jezelf op alle vlakken anders zien en je leert jezelf ook te accepteren voor wie je bent. Alleen dan met meer liefde 🙂
Wat ik bij mezelf vooral heb opgemerkt, is dat ik erg streng kan zijn voor mezelf en dat ik bij elke “fout” die ik maak mezelf echt mentaal wilde straffen.
Door het lezen van diverse boeken en offcourse het luisteren naar de mensen om mij heen, zijn er veel tips die ik heb meegekregen om hieraan te werken:

  • Stop met het vergelijken van jezelf
  • Accepteer je flaws en vergeef jezelf
  • Zorg goed voor je lichaam, zowel van binnen als van buiten
  • Doe meer dingen die je leuk vindt
  • Luister meer naar je gevoel
  • Durf nee te zeggen
  • Stel je grenzen
  • Wees eerlijk tegen jezelf

Hoe ik dit lijstje typ, krijg ik een gevoel van dankbaarheid dat ik deze richtlijnen heb. Stap voor stap (oké, soms babysteps) werk ik aan een liefhebbende ik en leer ik mezelf op verschillende vlakken steeds meer kennen.
Natuurlijk is zelfliefde een innerlijke groei en het hoeft niet altijd meteen easy te zijn. Voor de mensen die zichzelf  hierin kunnen vinden en ook bezig zijn met het houden van jezelf, wil ik persoonlijk het volgende kwijt. Wees niet te hard voor jezelf, maar doe wel je best om de beste versie van jou te zijn. Want de wereld kan, vooral in deze tijd, wel wat liefde gebruiken. En het geven van liefde begint bij het houden van jezelf.

 

So don’t worry, be happy en weet dat er altijd iemand is die van jou houdt, namelijk jij! Is ook een friendly reminder voor mezelf natuurlijk, but I/We got this!

P.S. For what it’s worth; ik houd ook stiekem van jou.

 

Liefs,

 

Gabrielle