Review: D-mannose bij en tegen blaasontsteking

Review: D-mannose bij en tegen blaasontsteking

Door: Marjolein Aindrou van Bio-youtifull

D-Mannose is een ontdekking die ik afgelopen periode heb gedaan die voor mij behoorlijk verschil maakt. Als ziekte van Crohn patiënt had ik in het verleden erg vaak last van blaasontstekingen waarvoor altijd antibiotica werd ingezet. In principe kan een lichaam een blaasontsteking zelf opruimen, maar een blaasontsteking is erg pijnlijk en wanneer het imuumsysteem zwak is kan het geruime tijd duren voordat de blaasontsteking uit het lichaam is.

Blaasontsteking kan uiteindelijk nierbekontsteking veroorzaken met ernstige schade aan de nieren tot gevolg. Ik ben hier altijd voor gewaarschuwd, dus nam ik altijd het zekere voor het onzekere en gebruikte antibiotica. Antibiotica maakte mijn lichaam eigenlijk altijd zieker dan beter en van antibiotica werd ik dan ook nooit echt blij. Maar ja, wat moet je dan?

De laatste jaren is mijn ziekte met goede voeding en supplementen onder controle en vanaf december 2017 gebruik ik geen medicatie meer tegen de ziekte van Crohn. Helaas had ik de afgelopen maand een blaasontsteking door de E-coli bacterie. Tijdens mijn opleiding tot Orthomoleculair voeding-en suppletieadviseur had ik geleerd over D-Mannose. Voor mij nu een mogelijkheid om het geleerde in praktijk te brengen en zelf de werking van D-Mannose te ervaren. Maar wat is D-Mannose nu precies?

Wat is D-Mannose?

D-Mannose is een lichaamseigen stof, een essentieel suiker. D-Mannose komt voor in de natuur, en wordt zelf door ons lichaam gemaakt. Vaak is er een klein beetje D-Mannose aanwezig in vruchten zoals ananas en cranberry en andere bessen. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom er wordt gesproken over het eten en drinken van cranberry bij blaasontsteking. In een supplement is de D-Mannose echter hoog geconcentreerd en daardoor veel sterker werkzaam. D-mannose wordt verkregen uit een extract van natuurlijke materialen zoals beuken- en berkenhout. Het is een enkelvoudige suiker (monosacharide) in witte poedervorm.

D-mannose wordt onder andere gebruikt voor urineweginfecties oftewel, bij blaasontstekingen. Simpel gezegd hebben E-coli bacteriën kleine haartjes, fimbriae, waarmee ze zich kunnen hechten aan de urinewegen. Door een ophoping hiervan ontstaat een blaasontsteking. Deze haartjes bevatten ook een bindingsstof dat specifiek aan D-mannose hecht. Het nemen van D-Mannose kan de bacteriën binden en de aanhechting op vagina en urineweg leider tegengaan. Onderzoek laat zien dat D-Mannose geheel of gedeeltelijk de E-coli bacteriën stammen remmen.

D-Mannose heeft het voordeel dat het direct na inname wordt geabsorbeerd in het bovenste deel van het maagdarmkanaal waarbij het in de lever niet wordt omgezet, maar direct in de bloedstroom komt. Vervolgens wordt het via de nieren en de urinewegen uitgescheiden. De E-coli bacterie wordt hierdoor samen met de D-Mannose uitgeplast.

D-Mannose heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel en kan daardoor bij diabetes zonder problemen genomen worden. Een ander groot voordeel van D-Mannose ten opzichte van gebruik van antibiotica is dat de bacterie niet resistent kan worden en dat het immuunsysteem en de darmflora gespaard blijven. D-Mannose wordt ingezet als therapeutisch middel tegen blaasontstekingen veroorzaakt door de E-coli bacterie. In 90% van de blaasontstekingen is dit het geval.

Mijn ervaring met D-Mannose en het gebruik

Ik heb D-Mannose van Vitakruid gebruikt. Tijdens mijn voeding- en suppletieadviezen maak ik veelvuldig gebruik van de supplementen van Vitakruid. Mijn gezin en ikzelf gebruiken deze supplementen ook zelf dagelijks. De verpakking en het informatiemateriaal wat bij het D-Mannose supplement wordt geleverd gaf aan gedurende de eerste 4 dagen een dubbele dosering (normale dosering 1 tot 3 daags 1 capsule van 500 mg) te gebruiken of elke 3 uur 2 capsules van 500 mg in te nemen. Ik heb dit laatste gedaan. Ik nam elke 3 uur 2 capsules met water in.

In de informatie werd aangegeven dat het ongeveer een uur duurt voordat de D-Mannose de blaas bereikt en dan direct zijn werk zal gaan doen. Hier hoopte ik natuurlijk op. Indien er na 24 uur geen verbetering optreedt met het correcte gebruik van D-Mannose is het waarschijnlijk dat de infectie door een andere bacterie is veroorzaakt dan de E-coli bacterie en dan zal een behandeling met antibiotica wellicht nodig zijn.

Eigenlijk voelde ik al na een aantal uren minder pijn of in ieder geval verlichting. Na 24 uur had ik totaal geen klachten meer. Ik had nooit verwacht dat het supplement zo snel zou werken, maar het was een verademing. Geen klachten meer, maar ook geen vervelende bijwerkingen zoals de antibiotica altijd gaf. Ideaal en aan iedereen aan te raden. Ikzelf ben bijzonder blij dat ik deze stof in een supplement heb gevonden. Om een blaasontsteking te voorkomen neem ik nu 1 keer per dag een capsule van 500 mg.

D-Mannose is verder volkomen veilig te gebruiken, hier zijn ook wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Bij zwangerschap is te weinig onderzoek gedaan om de veiligheid vast te stellen, maar het lijkt erop dat het veilig gebruikt kan worden aangezien het een lichaamseigen stof is. Interacties met medicijnen of kruiden zijn niet bekend.

 

 

Meer informatie?

Wil je zelf D-Mannose gebruiken? Mijn bedrijf Bio-youtifull is verkooppunt van de supplementen van Vitakruid, dus alle supplementen zijn bij mij verkrijgbaar. Mocht je meer informatie willen ontvangen of een voeding- en suppletie-advies willen dan kun je hiervoor ook bij mij terecht. Neem contact op via email, app of telefoon. Email: sante-de-aloe@outlook.com. Telefoon: 06-14828995

Wil je meer weten over D-Mannose of over de wetenschappelijke werking van D-Mannose? Lees dan de informatie en de wetenschappelijke onderzoeken uit de bronnen hieronder.

Bronnen:

  1. Ortho Health Foundation
  2. Wikipedia
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie