Opvoedvoornemens

Het is alweer het einde van het jaar en bijna het begin van het nieuwe jaar. En dat betekent dat velen van ons druk zijn met het nadenken over goede voornemens voor 2018. Ook ik heb een hoop voornemens maar welke opvoedvoornemens hebben jullie?

Als ouders maken wij voldoende mee als het gaat om onze kinderen en de opvoeding. De ene dag loopt het lekkerder dan de ander. Van ouders hoor ik regelmatig dat zij het als lastig ervaren dat zij de hele dag politieagent moeten spelen, dat zij het zo vervelend vinden dat zij hun stem moeten verheffen, dat zij zich schamen en spijt hebben dat zij hun kinderen een tik hebben gegeven omdat dat niet is wat zij willen doen. En dat niet de ouder is die zij willen zijn. De opvoeding loopt niet altijd van een leien dakje. En dat is okay want that’s life!

Als ouders is het belangrijk om terug te kijken en te evalueren hoe de dag, week of maand gegaan is. Zijn er zaken die anders hadden kunnen gaan? Zijn er dingen die je als prettig hebt ervaren of je juist helemaal niet fijn bij voelt? Het mooie van het leven is dat iedere dag een nieuwe dag is en daardoor ook weer een nieuwe kans. Kinderen zijn flexibel en waaien met de wind mee, en wij als ouders moeten daarom ook flexibel zijn. Als iets niet lekker is gegaan, deel dit ook met je kind. Kinderen vinden het fijn om te horen dat jij als ouder het de volgende keer anders wilt en zal doen.

Wat ik graag aan ouders meegeef is om realistische verwachtingen te hebben. We moeten al zoveel van onszelf maar is het allemaal écht nodig? Is het écht nodig om én het huis netjes op orde te hebben én onze kinderen iedere dag gezond eten te geven én om ons werk 100% te doen én om leuke dingen met onze kinderen te doen? Het klinkt veel maar is dit niet waar wij naar streven als opvoeder? Niet alles hoeft en het komt altijd wel goed. Een keer niet koken, een keer niet je huis opruimen, een keer niet stofzuigen, een keer je kinderen niet douchen: het scheelt weer een stress moment en ook hier: het komt wel goed met onze kinderen. We are often so hard on ourselves en gunnen onszelf té weinig! Wees dus realistisch en wees af en toe kritisch in je eigen verwachtingen: moeten ze bijgesteld worden? Gaat het allemaal eigenlijk best wel lekker?

Wat ik tot slot ook graag wil meegeven aan ouders is om regelmatig stil te zijn bij hoe goed wij het eigenlijk wel niet doen. Wij vervullen als ouder veel rollen tegelijk en willen het allemaal zo goed mogelijk doen. Wij mogen best wel vaker trots op onszelf zijn en dat mag gezegd worden. Dus beste ouders die deze blog lezen: ik ben trots op jullie! Jullie doen het fantastisch and keep up the good work!

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl

Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig artikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie