Endometriose: als de pijn je ervan weerhoud te worden wie je echt zou kunnen zijn

7 jaar. Dat is hoe lang het voor de meeste vrouwen duurt om de diagnose endometriose te krijgen. Dit zijn 7 hele lange jaren, met familie en vrienden die je niet begrijpen, werkgevers die niet naar je luisteren en dokters die je niet verder helpen.

 

Als er een plek is waar vrouwen niet serieus genomen worden dan is dat wel de in medische wereld. Menstruatie is lange tijd in onze westerse wereld een groot taboe geweest. Klachten die daarmee te maken hebben worden afgedaan als normaal, neem maar een paracetamol. Maar wat als dan blijkt dat de klachten komen door een medische aandoening?

 

Zelf heb ik geluk gehad, het heeft mij één jaar geduurd om de diagnose te krijgen. Na een maanden klagen bij de dokters en een aantal echo’s bleek door middel van een MRI-scan dat ik endometriose had. Helaas gaat het voor de meeste vrouwen veel langzamer en moeizamer, wat apart is aangezien endometriose bij 1 op de 10 vrouwen voorkomt.

 

WAT IS ENDOMETRIOSE?

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies op andere plekken in het lichaam gaat groeien. Bijvoorbeeld in de darmwand, maar ook in de eierstokken. Het gaat hier groeien en veroorzaakt een ontsteking wat tot veel klachten kan leiden.

 

WAT DOET HET MET JE?

Het gaat bij endometriose om veel meer dan alleen een beetje pijn. Bij veel vrouwen komt het ook bij de darmwand voor waardoor de ontlasting zeer pijnlijk kan zijn, maar er kunnen ook klachten optreden tijdens de seks. Een paracetamol helpt niet tegen deze pijn, zelf slik ik naproxen maar er zijn momenten waar zelfs dat niet genoeg is. Sommige vrouwen gebruiken zelfs morfine. Daarnaast zorgt de pijn er ook voor dat vrouwen minder goed presteren, oververmoeid raken, niet kunnen werken of hun dagelijkse bezigheden niet meer kunnen doen. Ze verdwijnen als het waren en lijden in stilte. Zeker mentaal is dit zwaar, dierbaren en familieleden begrijpen vaak niet hoe het is.

 

In veel gevallen van onvruchtbaarheid blijkt dat endometriose de boosdoener is maar omdat een diagnose zo lang duurt, wordt dit vaak niet begrepen. Endometriose is niet te genezen, dokters weten nog helemaal niet eens wat de oorzaak ervan is. Via een operatie kan het weg worden gehaald, maar het komt in veel gevallen gewoon weer terug.

 

Er zijn naast het slikken van pijnstillers gelukkig nog genoeg alternatieve manieren om de pijn te verminderen. Reiki en Acupunctuur kunnen voor verlichting zorgen maar ook voeding kan een grote rol spelen. Zelf heb ik ondervonden dat het vermijden van soja, zuivel, gluten en toxische stoffen uit bijvoorbeeld plastic, echt van belang is. Hierdoor voel ik mij veel minder vermoeid en is de pijn ook vermindert.

 

LUISTEREN NAAR JOUW LICHAAM

Menstruatieklachten worden vaak gezien als iets wat hoort, wat normaal is en waar je je maar doorheen moet vechten. Dat is een mentaliteit die zo diepgeworteld zit dat wij vrouwen vaak niet goed luisteren naar ons eigen lichaam. Gewoon doorzetten denken we dan. Maar het lichaam heeft ons juist iets te vertellen en daar moeten we goed naar luisteren! Het is zó belangrijk om lichamelijke problemen serieus te nemen en opzoek te gaan naar een verklaring. Ook als dit betekent dat we geconfronteerd worden met een aandoening die niet te genezen is.

 

WAT KUN JIJ DOEN?

Er is veel te weinig bekendheid over deze aandoening. Zelfs dokters weten er vaak niets vanaf. Het is iets wat op hele jonge leeftijd kan voorkomen en voor veel problemen kan zorgen. Afgelopen maand was het ‘endomarch’, de maand van Endometriose. Maar het zou niet moeten ophouden bij maart! Het zou normaal moeten zijn dat vrouwen praten over de menstruatie en signaleren wanneer iets niet normaal is. Het is niet normaal als pijn je ervan weerhoud te worden wie je echt zou kunnen zijn. Dat is voor mij ook de reden waarom ik hierover schrijf op mijn blog, om andere vrouwen te helpen en te informeren.

 

Wil je meer weten over Endometriose? De stichting Endometriose heeft een website met duidelijke informatie. Wil je weten wat je naast pijnstillers kunt doen, dan kun je een kijkje nemen op mijn website over hoe voeding een invloed kan hebben op chronische ziektes.

 

Website: https://papapaleo.nl/

Facebook: https://www.facebook.com/papapaleo.nl/

Instagram: https://www.instagram.com/papapaleo/

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie