De “boks”op wereldreis

Zo zen als ik net op mijn yogamatje de laatste 10 minuten mediteerde, zo lichtelijk in paniek raak ik nu. Na afloop van de les is er een borrel waarbij ik verschillende mensen uit zeer uiteenlopende culturen ga ontmoeten. Ik beschouw mezelf niet als een sociaal onhandig persoon. Zet me in een groep onbekenden en ik klets met zowel de oma als de hippe transgender neef van de bruid gezellig een eindje weg. Ik weet wanneer  ik een formele hand moet geven (nieuwe collega op werk of de beetje vreemde oudtante van m’n moeder), een kus op de wang of mond (bij een goede vriendin ofwel m’n lekkere vent) of drie zoenen (alles en iedereen ertussenin). 

Een universeel welkom, iedereen snapt de knuffel

In Nederland is deze etiquette voor begroetingen me duidelijk en, merk ik nu ik op Bali zit, ook mijn houvast. Een Fransman kust weer op een totaal andere manier dan iemand uit Spanje knuffelt.  Ah, de knuffel. Een universeel welkom, iedereen snapt de knuffel. Als er iemand op je af loopt met z’n armen wijd, hoef je alleen maar je eigen armen ook te spreiden en je over te geven aan dit warme gebaar. Gelukkig is de knuffel iets wat door veel wereldreizigers gebruikt wordt, geen probleem.

Dan de kus. Om te beginnen wederom in Nederland geen moeilijkheden: drie kussen worden uitgedeeld, iedere partij begint voor de kijkers thuis aan de linkerkant. Over de grens heen neemt de gecompliceerdheid al ietwat toe. Zijn het één, twee of drie zoenen? En opletten! Welke kant beginnen we, want anders geven we elkaar onbedoeld een pakkerd op de mond terwijl mijn vriend naast me staat, denkend “ jaja, daar gaan we weer”.  Maar ach, hij is wel wat klunzige acties van mijn kant gewend.

Het wordt pas echt lastig als de “boks”  om de hoek komt kijken. Hier gaat het vaak mis. De boks is namelijk op erg veel manieren in te zetten. Van redelijk eenvoudig – de boks/ high-five combinatie lukt iedereen wel – naar erg complex. Denk aan: boks – shake – twist – waterballon – sssss – what’s up bro – highfive. Meestal komen mannelijke reizigers hier vrij ongeschonden uit de strijd door het vele oefenen in hun jeugd en een natuurlijk aanpassingsvermogen aan elkaar.

Maar dan de vrouw… De vrouw bokst niet met haar vriendinnen. Oprah en Michelle Obama fist-bumben niet. Geen ervaring dus. Dit zorgt voor veelvuldige ongemakkelijke situaties. Handen die onaangeraakt in de lucht blijven hangen, de boks die met high-five beantwoord wordt of het vervallen in elkaar gewoon onnozel aanstaren. Dit laatste is vaak het geval als het twee vrouwen betreft. Mijn lieve yoga juf en ik hebben elkaar al regelmatig misgebokst. Zie je dus een vrouw op Bali die bij de begroeting wat ongemakkelijk om zich heen kijkt? Maak het voor iedereen makkelijk en geef haar een dikke knuffel!

Elke Hofmans

www.reisbloggers.com

insta:@reisbloggers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie