1 op 1 aandacht

Nu ik ‘groot’ ben en dus volwassen merk ik dat wij volwassenen steeds minder complimenten krijgen. Op mijn werk, in persoonlijke sfeer, het lijkt af te nemen als je volwassen wordt. Als we daarentegen kijken naar onze kinderen merken wij dat kinderen het heel fijn vinden om aandacht oftewel complimenten te krijgen en er zelfs om gaan vragen! Gelukkig maar want kinderen groeien door het krijgen van aandacht en complimenten.

Wat ik in mijn werk, maar ook met mijn eigen kinderen vaak meemaak is de strijd om aandacht. Met name als er meer kinderen in een gezin zijn. Het kan vervelend overkomen voor ouders maar als je erbij stilstaat is het eigenlijk erg logisch: aandacht geven aan het gedrag wat je bij je kind wilt stimuleren zorgt ervoor dat ze dit gedrag vaker zullen laten zien. Daarnaast hebben kinderen aandacht en complimenten nodig dus vragen ze er ook om. Dat het niet altijd uitkomt, of je je kinderen wilt leren om op hun beurt wilt wachten, dat is een ander verhaal.

Wat ik graag als tip meegeef aan ouders is om kinderen 1 op 1 aandacht te geven. Het werkt het beste en minst afleidend als je met 1 kind ook echt weg gaat. Kinderen vinden het ontzettend fijn als je alleen met ze op pad gaat; dit kan een wandeling zijn maar ook een bezoek aan het zwembad of strand. Het kan samen koekjes bakken zijn of gezamenlijk een puzzel maken. Het kan naast je kind zitten zijn terwijl hij of zij aan het gamen is of samen naar een museum gaan. De mogelijkheden zijn grenzeloos, het effect is hetzelfde: onze kinderen vinden het heerlijk om deze 1 op 1 aandacht te krijgen én je komt dichter bij elkaar. Je staat stil bij waar je kind aan denkt, waar je kind mee bezig is, je stelt als ouder andere vragen en je hoort verhalen van je kind die je anders niet zou horen. Jullie komen opgeladen naar huis én staan toch weer éven anders in het ‘opvoed’ leven.

Het is een aanrader om deze ‘alleen momentjes’ regelmatig in te boeken, voor je het weet zakt het namelijk weer weg en duurt het een jaar voor het volgende uitje is geboekt. Deze uitjes zijn goed te doen met kinderen van alle leeftijden. Ook in de puberteit hebben onze kinderen onze aandacht nodig. Misschien wel iets meer dan de andere leeftijden. De puberteit is namelijk een verwarrende fase, voor zowel de ouders als de pubers. Het is moeilijker om contact te krijgen en behouden met onze kinderen. En het leuke van het ouder worden van onze kinderen is dat wij ze ook om ideeën kunnen vragen wat ze zouden willen doen.

Ik ben benieuwd of jullie ook weleens 1 op 1 momenten hebben met jullie kinderen en wat jullie dan voor activiteiten samen doen. Het is in ieder geval enorm leuk om op een andere manier met onze kinderen bezig te zijn. Opvoeden kan weleens lastig zijn maar ook enorm leuk!

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl

Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig artikelen geplaatst en sinds januari wordt om de week op het YouTube kanaal van Pure Parenthing opvoedvideo’s gepresenteerd. Deze zijn ook terug te zien op de Facebook pagina van Pure Parenthing.

 

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

1 antwoord
  1. Sylvia
    Sylvia zegt:

    Zeker!
    Dagelijks quality time met onze dochter van 12. Ze kruipt om 5u als m’n man uit bed gaat bij mij in bed, dan samen wakker worden en ontbijten en evt huiswerk overhoren. Soms na school samen de hond uitlaten of samen tv kijken. En ik probeer 1x per maand samen weg te gaan. Wandelen, shoppen of lunchen.
    Heerlijk!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie