Kinderen en huiswerk

Inmiddels zijn de scholen (in Noord-Holland) alweer bijna een maand geleden begonnen en is onze zoon gestart in de brugklas. Intussen blijkt dat het voor mij als moeder spannender was dan voor hem want hij is een ‘go with the flow’ kind. En daarmee bedoel ik dat hij zich weinig zorgen maakt om veel zaken. Weinig zorgen om het feit dat hij naar een compleet nieuwe school ging met heel veel onbekende kinderen en weinig zorgen om het feit dat hij veel meer moet gaan doen als voorheen.

En daar ligt het ‘pijnpunt’ nu precies. Want zoonlief krijgt huiswerk mee en de ene week wat meer dan de ander. Ik volg dankzij een moderne app wat hij allemaal mee moet krijgen en schrik soms van de hoeveelheid huiswerk op één dag of in een week tijd. Toch lijkt het alsof alleen ik schrik en hij minder.

Hoe motiveer je je kind om zijn/haar schoolwerk serieuzer te nemen? In de blog enkele tips.

  • Betrokkenheid bij de school van je kind is een eerste stap. Dit kan op diverse manieren: zorg dat jij en/of je partner naar informatie-avonden gaat van de school van je kind. Zelfs als het gaat om iets waarvan jij denkt dat het minder interessant is. Als er een activiteit op school georganiseerd wordt en ze vragen ouders, geef je een keer op om te helpen. We hebben het allemaal druk, maar voor de school en vooral je kind is het erg fijn om te zien dat je je betrokken voelt.
  • Vraag je kind hoe hij/zij het op school heeft gehad. En ja, ik weet het, pubers kunnen het wellicht wel irritant gaan vinden dat je het wéér vraagt. Er zijn echter leuke alternatieve manieren om te vragen aan je kind hoe het op school is geweest. Huffpost bedacht 25 alternatieve manieren om aan je kind te vragen hoe de schooldag is ervaren. Het kan ook helpen om het niet direct te vragen als je kind de deur binnen komt wandelen en om het te vragen als jullie samen met een activiteit bezig zijn. Wees op oprecht nieuwsgierig en luister ook echt naar je kind.
  • Praktisch alle scholen volgen de schoolresultaten van kinderen met een digitaal leerling systeem. Ouders krijgen de mogelijkheid om deze ook te volgen met een app/website, zoals Magister. Kijk hier samen met je kind naar en vraag je kind om hulp als je iets niet snapt. Kinderen begrijpen meestal meer van het systeem dan wij en ze vinden het leuk om er samen met je naar te kijken.
  • Realiseer je dat veel brugklassers nog moeten leren plannen. Verwacht daarom niet dat je net begonnen brugklasser al goed kan plannen de eerste maand. Help je kind hierbij en vind samen een vorm die goed bij je kind past. Een prikbord in de kamer van je kind met hierop een planning van het huiswerk per week is een mogelijkheid, of een schriftje die op 1 vaste plek staat; er is niet één manier maar vind de manier die het beste bij je kind past. Complimenteer je kind als het zijn/haar best doet.
  • Maak tijd vrij om je kind te helpen waar mogelijk. Het is niet altijd gemakkelijk omdat we het druk hebben maar het geeft je direct ook de mogelijkheid om samen iets met je kind te doen: quality time doorbrengen met je kind is altijd gewenst en dit is één van de mogelijkheden.

Een nieuwe schoolfase betekent niet alleen voor je kind maar ook voor jou, wennen aan een nieuwe periode. Neem hier zeker de tijd voor en ga samen door deze nieuwe fase. Dit geeft een saamhorigheidsgevoel en versterkt de band tussen ouder en kind. Geniet ook van iedere nieuwe fase: het blijft spannend- zeker als het je eerste kind betreft die naar de middelbare school gaat- maar het is ook erg leuk om te zien hoe je kind langzaamaan een nieuwe fase instapt.

Heb je behoefte aan opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl. Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen, maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Minimaal 3 keer per maand plaats ik een nieuwe blog op de site http://ikbenouder.nl  of op de Facebookpagina opvoedblogsikbenouder.