Bevrijd uit een zombie bestaan

Tja, wat weet je ervan?
Ik denk het vaak als ik verhalen lees over moderne slavernij.
Het is zo’n totaal andere wereld. Niet mijn wereld. Want kijk mij hier nou. In de trein, met een laptop voor me, een beker thee van de kiosk en achter me twee vrolijk lachende studenten. Leven als slaaf – wat weet je ervan?

En toch. Soms lijkt het of ik er ineens iets meer van begrijp. Of dan ineens doordringt dat die wereld van slavernij niet een andere wereld is, maar dezelfde wereld ik waar ik nu met de trein doorheen zoef. 

Laatst gebeurde het toen ik las over Thaiyamma, een jonge moeder die als slaaf op een houthakkers bedrijf in Zuid-Azië moest werken. Het was of ik ineens een klein stukje voelde van hoe diepdonker haar wereld was. 

De eigenaar van het houthakbedrijf waar Thaiyamma werkte, stond bekend als ‘het beest’. Vrouwen randde hij vaak aan, mannen sloeg hij geregeld in elkaar. Thaiyamma vertelde: “Dromen had ik niet meer. Omdat ik gewoon niet meer kon dromen. In de jaren dat wij vastzaten als slaaf, leefden wij als zombies. We waren als dode mensen die nergens meer aan konden denken. Aan de toekomst denk je niet. Het leven dat je leidt, is niet meer van jezelf.”

Je eigen hart, wat weet je ervan?
Waarom blijft het de ene keer zo hard, zo koud, zo ongevoelig voor leed van anderen?
En waarom kan het een andere keer ineens opengaan, meevoelen, bewogen zijn…? 

Ik begrijp er niks van. Maar ik weet wel dat als er harten geraakt worden, er grootse dingen kunnen gebeuren. Dat een hart dat hier bewogen raakt, elders kan leiden tot een immense verandering. Van een zombie bestaan naar vrijheid. 

Thaiyamma werd bevrijd, omdat er hier in Nederland mensen waren die geraakt waren door haar leed. Wat begrepen zij nou écht van het diepe leed dat Thaiyamma doormaakte? Genoeg om bewogen te raken.

Meer ontdekken over het leven van Thaiyamma? Bekijk hier een video over haar: http://go.ijmnl.org.pages.services/thaiyamma/?ts=1542797704645

Gertjan de Jong werkt als storyteller bij IJM Nederland, zie ook www.ijmnl.org.