Ik worstel en kom boven; jezelf mogen zijn

Jezelf mogen zijn

Ze was 16, bijna 17, en over een paar weken begon haar HAVO eindexamen.
Ze wilde secretaresse worden, omdat haar ouders dat een mooi beroep voor haar vonden. En ze was een gemakkelijke puber, dus werd dat haar richting. Werken bij de Verenigde Naties leek haar wel wat. Daarvoor moest ze een opleiding tot Europees secretaresse van Schoevers volgen. Helaas bestond er in die tijd geen studiekostentoelage voor een Schoevers-opleiding. En helaas hadden haar ouders niet het geld om zelf de opleiding te bekostigen. Een droom was om zeep geholpen.

 

IJskoude douche

Ze was niet voor één gat te vangen en ging op zoek naar alternatieven. Een internationaal bedrijf dat fier langs de weg prijkte als je vanuit het noorden Eindhoven binnenreed, bleek een interne secretaresse-opleiding mét baangarantie te geven. Tegenwoordig noemen we dat incorporate, maar toen had niemand nog van die term gehoord.
Ze schreef een sollicitatiebrief en werd uitgenodigd voor een gesprek. Haar vader bracht haar met de auto en wachtte op de gang van het immens grote kantoorgebouw. Ze werd ontvangen door een typische directiesecretaresse uit die tijd: roze twinset, grijze plooirok, parelketting, dito oorbellen en het haar keurig in een Grace Kelly rol. Het was een aangenaam gesprek……..tot de typische directiesecretaresse haar vroeg waarom ze dacht dat ze met haar uiterlijk secretaresse kon worden? Je zult het maar te horen krijgen als je nog 17 moet worden.
Ze weet niet meer hoe ze de kamer is uitgekomen. Ze vertelde niets tegen haar vader, omdat ze bang was dat die dat mens achter haar bureau vandaan zou sleuren. En ondanks dat ze zo’n gemakkelijke puber was, had ze zich doodgeschaamd als het tot dat soort commotie was gekomen.

 

Veerkracht

Dat meisje was ik. Ik heb een aangeboren ander gezicht (naevus flammeus). Die vraag van die vrouw heeft heel wat met mij als 16- bijna 17-jarige gedaan. Ik kreeg er gratis levensgrote blokkerende overtuigingen van: Ik ben niet mooi……………….Ik mag er niet zijn………
Hoe ben ik daar mee omgegaan? Allereerst ben ik een poos van slag geweest. En ergens in die tijd heb ik de overtuiging dat ik niet mooi was en er niet mocht zijn naar binnen geduwd, ingeslikt en afgedekt. Ik dacht het daarmee onder controle te hebben, maar het tegendeel is waar. Ik heb er een minderwaardigheidscomplex van heb ik jou daar aan overgehouden; dat heb ik me veel later gerealiseerd
Ik heb in die periode ook een keuze gemaakt. Ik was al een doorzetter, en ik heb besloten om me niet klein te laten krijgen. Heb certificaten gehaald voor een aantal secretaressevaardigheden. Gesolliciteerd heb ik niet meer. Ik heb banen gezocht en gekregen via uitzendbureaus. Dan beviel ik telkens zo goed, dat ik al snel een vaste baan aangeboden kreeg.  Want ik heb er voor gezorgd dat er niets op mijn werk aan te merken was; sterker nog, ik leverde inhoudelijk veel meer dan gevraagd of nodig was voor een functie.

 

Altijd een keuze

Waar het om gaat, is dat je een keuze hebt. Toegegeven, ik heb mezelf tientallen jaren onbewust gesaboteerd met  ‘ik ben niet mooi’ en ‘ik doe er niet toe’.
Maar ondanks de ontluisterende ervaring in Eindhoven heb ik me er niet onder laten krijgen. ‘Ik worstel en kom boven’ is mijn credo geworden en heeft ervoor gezorgd dat ik barrières -ook die van mezelf- doorbroken heb. Al jaren sta ik regelmatig op een podium, bijvoorbeeld als presentator, spreker of entertainer. En ik vind  het heerlijk!
Met een aangeboren ander gezicht is dat een zeldzame combinatie. Tenzij jij 10 mensen op kunt noemen met een vergelijkbaar uiterlijk die hetzelfde doen….

 

Jezelf mogen zijn

Ik weet inmiddels gelukkig hoe het is om mezelf te mogen zijn en te doen wat ik het liefste doe. Daarom help ik vrouwen daarmee. Want ook jij hebt een verhaal, dat je remt om authentieker te mogen zijn. Terwijl je dan pas echt ruimte kunt maken voor je eigen dromen en idealen. Die je sterker, wijzer en gelukkiger maken. Zodat het kritische stemmetje vanbinnen steeds minder te doen krijgt. Het is aan jou! Want alleen jij kunt verandering aanbrengen in jouw leven. Om meer jezelf te mogen zijn. Met waardering voor wat je al hebt. Zodat ook jij je als een vis in het water voelt en gelukkiger wordt. Persoonlijk. Op werkgebied. Zakelijk.

Op de heldin in jou!

Wilma van Dartel

Motiverende Spreker | EnterTrainer | Personal Trainer | Omdat je meer in je hebt dan je nu mag laten zien

Wilma van Dartel

Foto Clicking Images

Voor meer informatie
www.wilmavandartel.nl
Facebook
LinkedIn
Twitter
Instagram

1 antwoord
 1. Silvy
  Silvy zegt:

  Wat een kracht straal je uit! Wat een sterk artikel!
  Spijtig dat je in der tijd zo een nare reactie gekregen hebt… Want ik vind jou echt wel een mooie vrouw! 🙂
  Dapper hoe jij je strijd al gestreden hebt. Ik vind jou echt heel heel inspirerend!
  Ik ben ook dol op jouw visie. Ik zeg het zo vaak: “Iedereen is uniek en mooi op zijn eigen manier!”
  Liefs, Silvy
  meerdaneenmamasilvy.wordpress.com

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord