Word-maar-snel-beter thee

Ik hou van thee, het liefst drink ik zo een pot leeg. Maar niet van die zakjes hoor, die zijn vaak zo ‘muffig’ van smaak. Ik hou van losse thee en dan het liefst verveine. Naast de heerlijke smaak die je krijgt van deze blaadjes, is het nog goed voor je ook. En dat bevalt mij wel.

 

Hoe het recept ontstond

Een aantal jaren geleden begon ik mij te verdiepen in de werking van kruiden. Vooral omdat ik een hekel heb aan medicijnen slikken en ook omdat ik liever zelf bepaal wat er wel of niet in mijn lijf komt.

Ik was verbaasd over de kracht die sommige plantjes hebben en besloot daar iets mee te willen doen in de vorm van een recept. Omdat ik op dat moment wat ziekjes was en een beetje last van mijn keel had, wilde ik iets maken om mij van mijn klachten af te helpen. Ik zocht de ingrediënten die functioneel waren. Met die lange lijst kon ik nog geen geschikte thee maken natuurlijk. Ik wilde ook van de thee kunnen genieten en daarvoor moesten de ingrediënten bij elkaar passen en moest het ook voor mij lekker smaken. Erg lang duurde het niet om de geschikte kandidaten uit de lange lijst te vissen, omdat de meeste kruiden wel de gewenste werking hebben.

En dan moet er natuurlijk getest worden. De eerste pot werd gemaakt en na de pot leeg te hebben gedronken (niet in een keer natuurlijk, maar verspreid over de middag), merkte ik absoluut verschil; mijn keel voelde lang niet zo vervelend. Die avond zette ik weer een pot ik die heerlijk leeg gedronken heb, zodat ik lekker kon slapen zonder de hele tijd te moeten hoesten. De  volgende dag was de irritatie al een heel stuk afgenomen en voelde ik mij weer een beetje fitter. Kwam het door de thee? Ik geloof graag van wel, want dat geeft mij een goed excuus om weer een pot te zetten. Maar ook andere keren hielp het mij om deze thee te drinken.

Een paar jaar later werd ik zwanger en kon ik niet zomaar meer alles eten en drinken. Daar baalde ik best van, want ik mocht ook bepaalde kruiden ineens niet meer. Toen moest ik mijn recept dus wat aanpassen. Met die aanpassing is de thee ook geschikt geworden voor baby’s en dat bleek later weer erg handig toen de kleine meid zwaar verkouden werd. Ook bij haar heeft het toen geholpen; ze huilde minder en had gewoon zichtbaar minder last. Daarom staat er in dit recept precies hoe je in één keer thee voor alle gezinsleden kunt maken (voor het zwangere deel van het gezin is het dus wijs het deel te nemen wat geschikt is voor baby’s en het met mate te drinken).

 

Recept

Ingrediënten (voor een grote pot thee):

heet water **

een zakje groene thee**

een stuk of tien blaadjes verveine**

drie blaadjes salie**

tien kardemompitten**

vijf kruidnagels**

een stuk of drie plakjes verse gember**

sap van een limoen of citroen**

een theelepel venkelzaad*

een kaneelstokje*

een steranijs*

een flinke scheut honing*

tien peperkorrels

een gedroogd chilipepertje

 

Bereiding:

Doe alles met ** in de theepot en laat het minimaal 10 minuten trekken. (ik heb zo’n theepot met ingebouwde zeef die je er ook weer uit kunt halen…van de Ikea, ideaal)

Als je de thee voor een baby maakt is dit alles wat je nodig hebt. Maak je de thee ook nog voor een ouder kind, dan haal je er een beetje uit voor de baby en bouw je de thee verder op door alles met * toe te voegen. Laat de thee weer 10 minuten trekken. (je mag trouwens best nog wat heet water toevoegen tot de pot vol is)

Als je de thee ook voor jezelf maakt, haal je er weer wat uit voor je kind en b(r)ouw je verder met de rest van de ingrediënten. Ook dit laat je weer 10 minuten trekken. (ook hierbij mag je de pot thee nog weer met heet water aanvullen) Haal wel alle kruiden en dergelijke weer uit de pot, zodat alleen de thee over blijft. Anders wordt het veel te scherp door de peperkorrels en de chilipeper.

Zo, nu heeft iedereen thee om weer een beetje extra weerstand te krijgen.

 

Welke werking heeft elk ingrediënt?

Hieronder staat nog even (op alfabetische volgorde) welke werking elk ingrediënt heeft:

 • Chili – voorkomt bijholteontsteking, houdt je luchtwegen open en werkt antibacterieel.
 • Citroen – helpt tegen koorts.
 • Gember – laat je sneller zweten, helpt je spijsvertering en kalmeert de maag.
 • Groene thee – goed tegen vele ziektes vanwege zijn antioxidanten, het werkt dus vooral zuiverend.
 • Honing – helpt tegen luchtweginfecties en verzacht. (baby’s mogen dit nog niet nuttigen, er zitten stofjes die dodelijk kunnen zijn voor baby’s)
 • Kaneel – helpt tegen misselijkheid en verkoudheid, werkt antibacterieel en je wordt er warm van. (jonge baby’s mogen dit nog niet nuttigen, er zitten stofjes in waar ze nog niet tegen kunnen)
 • Kardemompitten – is goed voor je spijsvertering, zit vol ijzer.
 • Kruidnagel – helpt tegen ontstekingen en verdoofd.
 • Laurier – werkt antibacterieel en helpt tegen diarree.
 • Limoen- versterkt het immuunsysteem en helpt tegen griep.
 • Peperkorrels – stimuleert de spijsvertering en centrale zenuwstelsel.
 • Salie – helpt tegen ontstekingen, infecties en darmkrampen, verhoogt je weerstand.
 • Steranijs – is antiviraal, antibacterieel en helpt tegen schimmels, verder is het een goede antioxidant. (jonge baby’s mogen dit nog niet nuttigen, er zitten stofjes in waar ze nog niet tegen kunnen)
 • Venkelzaad – helpt tegen kramp, ontstekingen en kolieken, het bevorderd de moedermelk en zit vol antioxidanten. (jonge baby’s mogen dit nog niet nuttigen, er zitten stofjes in waar ze nog niet tegen kunnen)
 • Verveine (citroenverbena) – werkt rustgevend en helpt tegen maagklachten en darmkrampen, ook helpt het je spijsvertering en heeft het nog veel meer nuttige werkingen.

 

NB: De thee moet je voor baby’s niet zo sterk maken, omdat ze wat gevoelig zijn voor kruiden.

 

Natascha Santes
Mijn mama momenten

Recept: Word-maar-snel-beter-thee

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie