Wat is het belang van budgetteren?

Money will buy a pretty good dog, but it won’t buy the wag of his tail
Josh Billings.
Budgetteren gaat niet alleen om geld, cijfers, optellen en aftrekken , maar ook om inzicht krijgen, bewustwording, plannen maken en vooral om keuzes maken. Misschien vreemd om te lezen maar daar draait het om bij geld zaken. Weet jij wat er maandelijks in en uit gaat? Hoe hoog je salaris is tot op de cent? Hoeveel je exact maandelijks uitgeef? Wat zijn je precieze inkomsten en uitgaven, je jaarlijkse vaste lasten?. Over het algemeen weet jij wel ongeveer wat je maandelijkse vaste lasten zijn maar nu de rest nog. Wat gaat er in de “Black Box”? Waar geef jíj je geld aan uit?. Gaat het op aan kleding, uitgaan, hobby’s, kinderen, boodschappen, cadeautjes, huishouden, scholing ect ect.

Waarom is het belangrijk om dit te weten? Je banksaldo geeft wel of niet een disbalans aan. Als dat zo is, hoe ga je om met deze realiteit? Negeer je het of ga je aan de slag. Vaak denkt men pas aan budgetteren op het moment dat het fout gaat, op het moment als er geen overzicht is of men geen uitweg heeft. In het uiterste geval pas op het moment dat men door omstandigheden gedwongen wordt in actie te komen. Wat doe je op het moment dat je disbalans groter en groter wordt? Spreek jij je spaargeld aan of het spaargeld van de kinderen? Of heb je misschien niet eens spaargeld? Wat heb je nodig om in actie te komen? Het is belangrijk om daar achter te komen om jouw in staat te stellen deze disbalans te neutraliseren.

Budgetteren betekent eerst je inkomsten en uitgaven in balans te hebben. En dan kan je vervolgens het overschot voor andere doeleinden aanwenden. Alles wat niet in balans is geeft frictie, dat geldt dus ook voor je budget. Om er achter te komen waar je geld aan uitgeeft is het belangrijk om je geldstroom in kaart te brengen. Hoe je dat doet is voor ieder verschillend. Zoek uit wat welke methode bij jouw past, de uitkomst kan confronterend of heel verrassend zijn. Wat belangrijk is dat je alles, tot op de cent in de kaart brengt. Vervolgens besluit je bij elke post wat je er mee wilt of kan doen. Een goed budgetplan maken kost tijd, dat heb je niet in één keer gedaan. Een goed plan vraagt maandelijks aandacht omdat er elke keer verschuivingen ontstaan. Een goed plan verschaft je altijd de benodigde overzicht van je financiën .

Dat overzicht heb je nodig om je toekomst te kunnen plannen. Hoeveel financiële ruimte heb ik om deze plannen te realiseren? Daarom is het essentieel om naast een goed budgetplan ook doelen te hebben. Korte, middellang en lange termijn doelen zodat jij jouw vorderingen kan meten. Doelen zijn niet statisch dus als een doel niet aan je verwachting voldoet kan je het altijd bijstellen. Met dit inzicht heb je de mogelijkheid en keuze om het anders te doen. Het besluit om dingen te veranderen is opzicht de grootste stap die je kan maken. Vergeet niet dat jíj de gene bent die bepaald wat én hoe welke zaken je wilt veranderen. Dus dames pak pen en papier en ga ontdekken. Ontdek wat voor moois je budgetplan jouw te bieden heeft. En wellicht is het de beste besluit ”ever” en ga voortaan je maandelijks met plezier aan de slag!

Enthousiast geworden en wil je ook mijn budget workshop volgen? Bezoek eens mijn website www.reniamers.com
Tot volgende maand.
Warme groet en Sweet Steps,
Renia Mers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie