Verandering maakt druk

 

Zeer binnenkort ga ik op sabbatical. Het klinkt heerlijk en dat is het ook. Los van dat het heel veel werk is om alles te regelen, is het zeker iets om naar uit te kijken. Ik heb nooit het idee gehad om een sabbatical op te nemen maar mijn vader zei altijd dat toeval niet bestaat. Eind vorig jaar moest ik een opsomming maken van het aantal gewerkte uren. Ik kwam erachter (geen verassing voor mij) dat ik enorm veel overuren had gedraaid. Ik heb namelijk wat extra taken gekregen op mijn werk maar heb er tot nu toe helaas geen uren voor ontvangen. Heel jammer maar dat betekent dat ik overwerk. En niet doe aan liefdadigheid. Aan het einde van het jaar telde ik deze uren op en bleek dat ik 3 maanden overuren had. Best veel. Nu kon ik deze alweer laten uitbetalen maar kennen jullie dat? Dat je opeens een financieel meevallertje krijgt en voor je het weet het weer van je rekening verdwenen is? Ik had daar niet zoveel zin in dus dacht ik diep na wat ik er wel mee kon doen.

Het antwoord kwam al vrij snel in mijn gedachte. Ik wilde wel een sabbatical. Even 3 maanden niets te maken met het werk. Een break. Doen waar je zin in hebt, iedere dag, voor 3 maanden lang. Ik wist ook vrij snel dat als ik hier in Nederland zou blijven ik toch iedere dag achter mijn laptop zou kruipen dus besloot ik het om wat drastischer aan te pakken. En dat betekent: 3 maanden naar mijn thuisbasis Curaçao. Aangezien ik schoolgaande kinderen heb moest ik behoorlijk wat regelen voor de leerplichtambtenaar ons toestemming gaf. En dat is logisch dus gaan onze kinderen daar naar school. Heel spannend uiteraard. In het begin keken de kids ernaar uit om lekker 3 maanden naar hun oma te gaan en bij hun nichtjes en neefje te zijn. Naarmate de datum vordert, merken wij dat onze kinderen zich anders gaan gedragen. Verandering is namelijk moeilijk en bij ons thuis zijn wij erg van het hebben van eenzelfde regelmaat. Daarnaast is het voor onze kinderen enorm moeilijk dat zij hun vader zo lang moeten missen want niet iedereen kan 3 maanden op sabbatical en gaat mijn man dus niet mee. Onze kinderen zijn drukker, sneller boos of verdrietig of vertonen juist meer teruggetrokken gedrag.

Over het algemeen geldt dit voor alle kinderen. Vindt er een verandering thuis plaats? Of op school? Wordt er een broertje of zusje geboren? Gaan ze voor het eerst naar school of naar een andere school? Is er een oma/opa of oom/tante overleden? Kinderen laten dit dan zien in hun gedrag. Ze worden drukker, onhandelbaar, boos of extra verdrietig. Of gaan weer in hun bed plassen, willen dicht bij hun ouders zijn, ontwikkelen een verlatingsangst.

Over het algemeen zijn dit normale gedragsveranderingen. Het is als ouder belangrijk om je hier bewust van te zijn en te weten dat deze fases normaliter voorbij gaan als de rust weer terug is gekeerd. Volwassenen kunnen hun emoties verwoorden in woorden. Kinderen verwoorden hun emoties in gedrag. Als ouder ben je juist in deze fase dé belangrijkste stabiele factor in het leven van je kind. Ondanks dat ik dus enorm druk ben met de voorbereidingen op mijn sabbatical en ik weer extra overuren draai op mijn werk om alles af te maken, probeer ik er thuis zo weinig mogelijk onrust te creëren. Ik ga gewoon met ze mee naar judo, we pakken gewoon een keer lekker een filmpje in de bioscoop en deze week gaan we lekker varen aangezien het zonnetje af en toe schijnt. Dat het in mijn hoofd overuren draait is mijn probleem en daar belast ik ze als ouder zo weinig mogelijk mee. Gelukkig zijn kinderen ook enorm flexibel en passen ze zich enorm snel aan aan nieuwe situaties. Dat je je dus ongerust maakt als ouder is normaal, maar je zult snel genoeg zien dat de kinderen erg snel weer gewend zijn aan de nieuwe situatie. En dat is voor een ouder juist weer erg geruststellend om te zien.

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl

Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie