Van goed voor jezelf zorgen naar positieve aandacht

Een auto kan niet verder rijden als zijn tank, of tegenwoordig ook zijn batterij leeg is. Een mens werkt precies zo en heeft ook een opgeladen batterij nodig. En die opgeladen batterij, die krijg je door goed voor jezelf te zorgen. Vooral als opvoeder van, is het erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, er wordt immers veel van je gevraagd. Vorige maand heb ik in mijn blog aandacht besteedt aan het goed voor jezelf zorgen, deze keer wil ik het hebben over positieve aandacht.

Wanneer heb jij voor het laatst een compliment mogen ontvangen? Ongeacht hoe lang geleden het is, kan je je nog herinneren hoe fijn het voelde? Zodra wij ‘groter’ worden, neemt het aantal complimenten af lijkt wel. En dat is jammer. Maar kinderen zijn mini-mensjes en nog niet groot en hebben deze hard nodig! Aandacht is één van de basis behoeften voor een kind om gezond op te groeien. Sterker nog, kleine kindjes vragen er juist om!

Ik geef veel oudercursussen, onder andere aan ouders van peuters. Peutertjes zijn bijzondere mensjes, net als pubers trouwens. Als ik de verhalen hoor van de ouders die meedoen aan de cursus en ze vraag naar hun motivatie om deelname hoor ik kreten als ‘mijn peuter bijt’, ‘mijn zoontje schreeuwt als hij zijn zin niet krijgt’, ‘mijn dochtertje loopt steeds weg als wij een wandeling maken’ of ‘mijn peuter luistert niet naar mij’. Als ik alle verhalen heb gehoord geef ik de ouders een compliment. Een compliment voor hun eerlijkheid en durf om het in de groep te vertellen maar vooral omdat hun kinderen normale dingen doen.

Mijn eerste dag op school, ik was na een studie van vier jaar weer gaan studeren. Wat deze leraar zei, staat mij nog steeds bij. Namelijk: als kinderen nooit ondeugend zijn en altijd doen wat ze gevraagd wordt, is er wat mis. Kortom, als kindjes af en toe ondeugend zijn, is het goed. En dat compliment geef ik steeds aan ouders: “wat fijn te horen dat jullie kindjes dit gedrag tonen. Dat betekent dat de hechting goed verlopen is en dat zij zich veilig genoeg voelen om af en toe capriolen uit te halen”. Zelden krijg ik geen reactie. Omdenken.

Kinderen hebben dus aandacht nodig om te groeien. Ga maar eens bij jezelf na wanneer je kind voor het laatst om jouw aandacht heeft gevraagd. De kans is groot dat dit niet zo lang geleden is geweest. Om wat voor een aandacht vroeg je kind? Waar was je toen en wat deed je op dat moment? Waarschijnlijk kwam het jou op dat moment niet uit. Mensen herinneren zich vaker negatieve ervaringen dan de positieve. Een kronkel in ons brein noem ik dat. Maar het kan ook een beschermingsmechanisme zijn. Want wij als ouders zullen ons vaker de keren herinneren dat ons kind om negatieve aandacht vroeg dan positieve aandacht. En hoe dat komt? Omdat kinderen aandacht nodig hebben. Zo simpel ligt het. Dus ja, ook negatieve aandacht want aandacht blijft aandacht.

Wat ik jullie mee wil geven is het volgende: geef je kind complimenten voor het gedrag wat jij prettig vindt en wilt stimuleren bij je kind. Je kunt je kind nooit teveel complimenten geven voor het gedrag wat jij als ouder goedkeurt. Kinderen groeien ervan, zij bloeien ervan en wij als ouder willen niets meer dan dat onze kinderen zich goed voelen over hetgeen ze net gedaan hebben. Hun zelfvertrouwen zal groeien en zij zullen vaker het gedrag laten zien wat je goedkeurt en daardoor minder het gedrag laten zien wat je afkeurt. Complimenten zijn er in verschillende vormen; in de vorm van een aai over hun bol, een schouderklopje, een knipoog, een ‘thumbs up’. Maar ook verbale complimenten, ‘goed zo!’, ‘goed gedaan!’, ‘wat ben je daar goed in!’.

Beloningskaarten werken bij jonge kinderen ook ontzettend goed. Plaats een beloningskaart op de plek waar hij hoort, bijvoorbeeld bij het stimuleren om netjes te eten, in de eetkamer, bij het stimuleren om zindelijk te worden in de wc. Een beloningskaart kan je zelf maken en een beloning hoeft geen geld te kosten. Integendeel, plan een leuke activiteit met je kind zoals samen koekjes bakken of een keer samen een boswandeling maken. Voor de oudere kinderen werken beloningssystemen ook heel goed. Koop bijvoorbeeld een glazen pot bij de Action en versier deze samen met je kind(eren). Teken een dikke streep op de pot. Iedere keer als je kind gewenst gedrag laat zien en een compliment verdient mag je kind er een stuiterbal of een grote knikker in gooien. Is de eindstreep behaald? Dan verdient je kind een beloning!

Kortom, iedereen groeit van een compliment en kinderen hebben ze harder nodig dan wij. Ik daag je uit om een dag lang bij te houden hoeveel complimenten je je kind hebt gegeven. Er is geen goed of fout, alleen bewustwording!

Wil je tips of meer informatie over hoe je je kind kunt complimenteren of hoe een beloningssysteem werkt? Schroom niet om contact met mij op te nemen. Vragen staat vrij en maakt je sterker als opvoeder!

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, vriendin, vrouw en werknemer van.. Ik heb 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie