Regels en Grenzen en de 3 R’en

 

Ik kom in mijn werk opvoeders tegen die eerlijk aangeven het moeilijk te vinden om hun kinderen te begrenzen. Ik kan mij dat als moeder goed voorstellen. Op zulke momenten blijf ik natuurlijk moeder- want ik ben ervan overtuigd dat ik mijn boodschap dan juist beter kan overbrengen- maar ben ik vooral professional. Dé professional die opvoeders, en jullie lezers graag ook het volgende meegeeft:

Ja, het is niet altijd fijn om die hele mooie en lieve kindjes regels en grenzen te geven. Maar ze hebben het nodig. Sterker nog: ze vragen erom en vinden het fijn als hun ouders dat doen. Maar het is niet altijd even gemakkelijk. Daarom in deze blog enkele handvatten.

  • Kinderen hebben regels en grenzen nodig. Waarom? Omdat ze dan weten waar ze aan toe zijn. Heel vroeger, in onze ouders hun tijd kregen zij bij het consultatiebureau het R’en principe mee: Rust, Regelmaat en Reinheid. Het klinkt zeer ouderwets maar heel eerlijk gezegd is het ook erg 2017. Okay, het Reinheid principe wellicht niet meer maar de rust en regelmaat blijft van alle tijden.
  • Het Rust principe: Tegenwoordig worden kinderen veel meer blootgesteld aan prikkels. Dit komt omdat er gewoonweg veel meer te kopen en halen valt voor kleine kindjes. Loop een speelgoedwinkel binnen en zoek speelgoed wat niet op batterijen werkt. Veel keus is er niet als je op zoek bent naar niet op batterijen werkende speelgoed. Dus worden kinderen vaker op jonge leeftijd geconfronteerd met speelgoed wat veel geluidjes, kleuren en beweging maakt. Daarnaast hebben wij ook tv’s, tablets, mobiele telefoons en zien wij steeds jongere kinderen die kunnen swipen op de telefoon van hun moeder of vader. Baby tv bijvoorbeeld is speciaal voor kleine peutertjes en baby’s maar wat een explosie aan kleuren, geluiden en bewegingen. Dit draagt allemaal bij aan teveel prikkels binnenkrijgen bij kinderen. Het is belangrijk dat kinderen genoeg ‘me-time’ momentjes meekrijgen, dit zijn laag-geprikkelde momenten waarbij kinderen zich even terug kunnen trekken. Het liefst zonder een tablet, telefoon of speelgoed.
  • Het Regelmaat principe: Drukte en haast kunnen leiden tot drukke kindjes. Dit hoeft uiteraard niet altijd maar niet alles hoeft meer als je (kleine) kinderen hebt. “Mijn baby zal niet bepalen hoe mijn dag eruit komt te zien maar ik als ouder zal bepalen hoe de dag van mijn baby eruit komt te zien” is een zin die ik af en toe tegenkom. Jammer maar zo werkt het niet. Kleine kindjes kennen nog geen ritme en wij als ouders moeten ervoor zorgen dat deze er zal komen. Maar dat lukt niet van de één op de andere dag. Sterker nog, soms heb je het gevoel dat je kindje een ritme heeft gevonden en een week later is het alweer voorbij. Door kindjes regelmaat te bieden gaan zij hun ritme creëren. Door oudere kinderen regelmaat te bieden weten waar zij aan toe zijn. Dit geeft kindjes vastigheid, hierdoor weten ze waar zij aan toe zijn en dit geeft rust. Regelmaat kent vele vormen: welke volgorde verwacht jij van je kind als hij/zij opstaat? Hoe ziet het avondritueel eruit? Gaan zij iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed? Eten jullie iedere dag ongeveer op hetzelfde tijdstip warm? Al deze kleine rituelen zorgen ervoor dat er regelmaat in huis is, en daar groeien kinderen (positief) van.

Geen dag is hetzelfde, vooral voor werkende en alleenstaande ouders. Het is daarom helemaal niet erg als er niet iedere dag een bepaalde dag structuur is. Sterker nog, het is juist goed als kinderen zien dat zaken ook anders kunnen lopen. Daardoor worden ze ook flexibel en flexibel zijn hoort bij het leven.

Tenslotte, nog enkele tips over de rust en regelmaat:

  • Zorg voor zo weinig mogelijk prikkels. Let daarbij ook op tv en harde muziek (ook in de auto).
  • Zorg ervoor dat een uur voor kinderbedtijd de tv en radio uitgaan.
  • Voor de wat oudere kindjes is het vaak prettig om met pictogrammen te werken. Pictogrammen kan je zo van internet afhalen en uitprinten. Hang ze bijvoorbeeld op in de slaapkamer als je het slaapritueel wilt uitbeelden of in de gang om kindjes te stimuleren om hun jasje en schoentjes aan te doen voor zij naar school of het kinderdagverblijf gaan.

Kortom, van rust en regelmaat groeien kinderen en weten waar zij aan toe zijn.

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door mij een mail te sturen via info@parenthing.nl maar houd ook mijn Facebook pagina (@ParenthingNL) in de gaten.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie