Pepernoten stress

Pepernoten stress

Het lijkt wel alsof de eindejaar drukte steeds eerder in het najaar van start gaat! Pepernoten liggen eind augustus al in de schappen en steeds vroeger wordt er extra veel speelgoed reclame gemaakt. Het najaar is ook een hele drukke tijd: Sint Maarten, de Sint en zijn pieten die eraan komen, Kerst. Veel tegelijkertijd. Niet alleen voor ouders is het een drukke tijd, ook voor vele kindjes kan het een spannende tijd zijn. Vooral sinds Sinterklaas net weer gearriveerd is in ons land.  Slapeloze nachtjes, kindjes die niet naar bed durven, weer plassen in bed… Het hoort er allemaal bij.

Hoe kan je als ouder hiermee omgaan? In deze blog een aantal December survival tips.

Tip 1
Hou je aan je normale routine. Dit betekent ook dat het erg belangrijk is dat je kind op tijd naar bed gaat. Vooral als er een schoentje gezet mag worden is het van belang om iets eerder met het slaapritueel te starten zodat kinderen geen slaap verliezen. Kinderen hebben meer moeite met gehoorzamen als zij moe zijn en gaan bij slaaptekort ander gedrag vertonen. Probeer ook de Sinterklaasactiviteiten te beperken.

Tip 2
Blijf in controle en probeer niet te dreigen met meegaan op de stoomboot, dat de luisterpieten meeluisteren of de kinderen geen cadeautjes krijgen als zij niet luisteren. Kinderen kunnen erg onrustig worden van het idee dat Sinterklaas en de pieten alles zien en weten. Kinderen kunnen ook bang worden om te gaan slapen.

Tip 3
In deze periode kunnen kinderen erg druk zijn. Dit is normaal gedrag en het gaat ook weer over. Als je merkt dat je kind extra druk is, ga dan lekker wandelen of fietsen met je kind of laat je kind lekker even buiten spelen.

Tip 4
Bedenk van te voren hoe vaak je kind de schoen mag zetten en geef dit ook door aan je kind. Zo weten kinderen waar zij aan toe zijn. Voor de jongere kinderen kan het heel goed werken als er gewerkt wordt met een Sinterklaas (scheur)kalender.

Tip 5
Spanningen kunnen ervoor zorgen dat je kind spontaan weer in zijn of haar broek gaat plassen. Probeer je hier niet te druk om te maken. Vaak lost het probleem zich vanzelf weer op als alles weer rustig is.

Tip 6
Forceer je kind niet om bij de Sint of piet in de buurt te komen als zij dat spannend vinden. Het kan helpen om kinderen goed voor te bereiden op wat komen gaat, bijvoorbeeld door samen naar het Sinterklaasjournaal te kijken of een boekje te lezen.

 

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl

Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig artikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie