Opruimwoede

slagveld in de woonkamer

Mijn woonkamer is de laatste dagen in beslag genomen door soldaten en tanks. Speelgoedtanks wel te verstaan. Mijn 10-jarige is namelijk in de ban van het leger. Zo speurde hij al een aantal weken geleden zelf op Marktplaats naar legersoldaatjes, legertanks en alles wat er verder bij komt kijken. Toen hij eindelijk wat leuks zag, vroeg hij ons om toestemming om het van zijn zakgeld te betalen. Nadat mijn man een beetje had bemiddeld met de verkoper, kwam de doos vol met groene attributen erin aan. Sindsdien heb ik nauwelijks plek om te zitten op de bank. Ook zijn kamer moet eraan geloven.

Ontzettend leuk om mijn 10-jarige zoon te zien genieten. Want kinderen worden zo snel groot. Ik kijk deels uit naar de puberteit maar voor iets meer dan de helft ook niet. Hij is nog zo lekker klein, onschuldig en hij speelt nog met Lego. En de laatste tijd gaat hij echt helemaal los en is hij ook één met zijn legerpoppetjes. Ik gun hem deze fase enorm maar jeetje, wat kunnen kinderen een troep maken! Mijn zoon bootst hele jaren ’40-45 scènes na en ik krijg dan ook dagelijks het vriendelijk verzoek of ik alles wil laten in de woonkamer staan als hij op school zit.

ook de salontafel is niet veilig

Ook dochterlief is momenteel in de ban van de Minions kaarten. Iedere keer als er iemand naar de plaatselijke supermarkt gaat, wordt het verzamelen van de Minions kaarten voor in haar verzamelmap zeer gewaardeerd. Dit betekent helaas ook dat er intussen wel meer dan 200 kaarten aan het rouleren zijn in ons huis en haar verzamelmap inmiddels vol is. Overal waar ik kijk, word ik geconfronteerd met deze wezens, stickers en stukjes van de verpakkingen waar de kaarten in zaten.

Als opvoeder willen wij onze kinderen nieuwe vaardigheden aanleren. Een van deze vaardigheden is het leren opruimen. Hoe eerder je je kind stimuleert om dit te doen, hoe gemakkelijker het je wordt gemaakt als opvoeder en hoe verantwoordelijker je kind zich voelt om zijn/haar eigen spullen op te ruimen. Dit betekent dat het van belang is om in een zo vroeg mogelijk stadium samen met je kind zijn/haar speelgoed op te ruimen. Als ouder is het wel belangrijk om realistische verwachtingen te hebben; van hele jonge peuters kan je nog niet verwachten dat zij hun speelgoed gaan opruimen. Maar zodra ze een jaar of 2 zijn, kan je samen met je kindje beginnen met het leren opruimen. Mochten kinderen dit lastig vinden kan je er een spel van maken (“wie het eerst 3 spulletjes heeft opgeruimd wint een knuffel”). Ook hierbij zijn de realistische verwachtingen van belang: soms hebben kindjes even geen zin, zijn ze afgeleid of te moe om alles op te ruimen. Leg bijvoorbeeld dan 3 knuffels apart die zij wel kunnen opruimen en vergeet kinderen vooral niet te complimenteren als zij het goed hebben gedaan.

Jong geleerd is oud gedaan! Hoe eerder je samen met je kind begint met opruimen, hoe vanzelfsprekender het wordt voor kinderen. En dit maakt het voor jou als opvoeder ook weer gemakkelijker. Want niets is zo vervelend om alles op te ruimen voor je kind. Daarnaast leren kinderen niet, ook niet op school of bij anderen op bezoek dat opruimen erbij hoort.

Als laatste tip geef ik het volgende mee: wees zelf een goed voorbeeld. Kinderen spiegelen hun gedrag aan die van hun ouders en nemen vrijwel alles over van hun ouders. Realiseer je dat je als opvoeder een voorbeeld functie hebt. Als je zelf veel spullen laat liggen, is het niet vreemd dat kinderen dit ook doen.

Als laatste kanttekening, om mijzelf in te dekken wil ik nog wel even aangeven dat ik zelf niet echt rommelig ben. Mijn man denkt er anders over. En kinderen zijn van nature rommelkonten. Dus de afbeeldingen die je te zien krijgt bij deze blog zijn niet representatief van hoe ik als moeder ben!

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw en werknemer van.. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie