Nagellak; de stille hormoonverstoorder!!

Mooie outfit, mooie nagels!!!

Bij een verzorgd uiterlijk horen, naast je outfit, verzorgde nagels. Het dragen van acrylnagels is een enorme trend, maar ook een gekleurd gel laagje op de natuurlijke nagel of nagellak op verzorgde natuurlijke nagels wordt steeds meer favoriet. Ik heb zelf jaren acrylnagels gehad, heb ze gezet bij andere vrouwen toen ik zelfstandig nagelstyliste was en voel mij verzorgt en vrouwelijk als ik mooie nagels heb.

Echter, hoe meer je jezelf verdiept in gezondheid kom je erachter dat er veel producten zijn die wij dagelijks of geregeld gebruiken die slecht zijn voor onze gezondheid. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord dat het plastic in maandverband en tampons schadelijk kan zijn voor je lichaam? Ik was mij er niet van bewust en met mij waarschijnlijk veel vrouwen. De overheid waarschuwt niet of nauwelijks over schadelijke stoffen wat ik een erg kwalijke zaak vind.

Thuis nemen wij zelf maatregelen. Zo poetsen onze kinderen hun tanden met tandpasta zonder fluoride, bakken wij in kokosolie in plaats van in olijfolie of zonnebloemolie, gebruiken wij een biologisch afbreekbaar vaatwasmiddel in de vaatwasser en wassen wij ons fruit eerst in appelazijn voordat wij het opeten.

Zo ben ik er enige tijd geleden ook achter gekomen dat nagellak veel gifstoffen bevat die regelrecht door de nagel dringen en in onze bloedbaan terecht komen. Deze giftige stoffen verstoren onder ander onze hormoonhuishouding aanzienlijk. Hier wist ik niets van, maar is jaren geleden al bewezen. In december 2013 toonde Zembla al aan dat deze chemische stoffen volgens wetenschappers schadelijk kunnen zijn voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen of
de foetus in de buik van zwangere vrouwen. Zie ook:
www.Zembla.vara.nl/dossier/uitzending/hormoonverstoorders/

Weet wat er in je nagellak zit!!

Om welke stoffen gaat het nu eigenlijk? En wat kunnen zij veroorzaken? Er zijn 7 giftige stoffen die in nagellak kunnen zitten.

 • Formaldehyde: Dit is een conserveermiddel. Formaldehyde is een gas. Deze stof kan ook worden gebruikt als ontsmettingsmiddel van verpakkingen. Formaldehyde is giftig en veroorzaakt problemen met de luchtwegen en is kankerverwekkend.
 • Tosylamide Formaldehyde: Deze stof zorgt ervoor dat de nagellak hard wordt bij het opdrogen en mooi gaat glanzen. Deze stof is niet zo schadelijk als Formaldehyde, maar blijft wel een giftige stof. Deze stof kan jeuk en vocht blaren veroorzaken, maar ook irritatie en zwellingen.
 • Tolueen: Deze stof wordt gebruikt om de nagellak te verdunnen en om er voor te zorgen dat het niet gaat klonteren. Deze stof geeft een sterke geur die je ruikt wanneer de nagellak op de nagels wordt gesmeerd. Tolueen kan schadelijk zijn voor de voortplanting en de ontwikkeling van een embryo. Het kan hartritmestoornissen veroorzaken, vermoeidheid, bewusteloosheid, duizeligheid en verwarring.
 • Ftalaten: Dibutylftalaat (DBP) is een zeer schadelijke stof die door de Europese Unie verboden is. Deze stof mag dus niet in nagellak zitten. Deze stof is zeer gevaarlijk voor de ongeboren baby, kinderen, volwassenen, dieren en het milieu. DBP is een weekmaker dat ervoor zorgt dat de nagellak niet van je nagel bladert wanneer je de nagel stoot. Ook is het een emulgator die ervoor zorgt dat alle stoffen in de nagellak goed met elkaar mengen en de stof zorgt voor de glans. Deze stof wordt in verband gebracht met geboortedefecten, onvruchtbaarheid, vroeggeboorten, onderontwikkelde geslachtsorganen met name bij jongens, een verstoorde hormoonbalans en het ontstaan van kanker.
 • Kamfer: Kamfer werd vroeger gewonnen uit hars van bomen. Tegenwoordig wordt het op chemische wijze uit terpentijnolie gehaald. Kamfer zit in nagellak voor de houdbaarheid en kan leiden tot misselijkheid, inwendige irritaties en desoriëntatie. Bij grote hoeveelheden, wat natuurlijk moeilijk te bereiken is met alleen nagellak, kan het zelfs dodelijk zijn. Het zijn kleine hoeveelheden die via de nagelriemen in het lichaam worden opgenomen.
 • Parabenen: Parabenen zorgen er in cosmetica voor dat deze cosmetica langer houdbaar is. Parabenen remmen de groei van schimmels en bacteriën in producten. Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die allen dezelfde chemische samenstelling hebben. Bepaalde Parabenen kunnen het hormoon oestrogeen nabootsen wat een risico kan vormen voor hormoongevoelige soorten kanker.
 • Xyleen: Dit is een oplosmiddel en kan de huid, de ogen en de longen irriteren. De stoffen zijn schadelijk, maar niet zo erg giftig als bovenstaande stoffen.

Welke merken nagellak bevatten nu welke stoffen?

Welke schadelijke stoffen een nagellak bevat of eigenlijk niet bevat wordt aangeduid met 3Free, 4Free, 5Free en 7Free. Wat houdt dat in?

 • 3Free: nagellak bevat geen Dibutylftalaat, Formaldehyde en Tolueen
 • 4Free: nagellak bevat geen Dibutylftalaat, Formaldehyde, Tolueen en Formaldehyde hars
 • 5Free: nagellak bevat geen Dibutylftalaat, Formaldehyde, Tolueen, Formaldehyde hars en kamfer
 • 7Free: nagellak bevat geen Dibutylftalaat, Formaldehyde, Tolueen, Formaldehyde hars, kamfer, parabenen en xyleen.

Als het goed is staat er op de verpakking/ flesje van de nagellak welke stoffen er in zitten. Hieronder gangbare merken nagellak opgesomd:

 • 7Free Little Ondine
 • 5Free Catrice, Chanel, Dashing Diva, Dazzle Dry, Dior, Essence, Givenchy, L’Oréal, Revlon, Benecos, Priri NY, Scotch Naturals.
 • 4Free Estée Lauder, Inglot, Lancôme, M.A.C., NARS, Nailtini, Orly, Spa Ritual
 • 3Free Elizabeth Arden, Essie, Gosh, Maybelline, (Sephora by) O.P.I., Rimmel London, Rituals

Veel van bovenstaande merken zijn gelukkig in de Nederlandse winkels verkrijgbaar. Wil je echter een echt natuurlijke nagellak gebruiken? Gebruik dan de lakken van Little Ondine.

Little Ondine

De nagellakken van Little Ondine zijn samengesteld uit NATUURLIJKE ingrediënten zoals NATUURLIJKE HARS, BIOLOGISCHE KLEURPIGMENTEN en WATER. Little Ondine gebruikt de beste mineralen van over de hele wereld om de meest prachtige kleurtonen te verkrijgen met een glossy glans. Er zijn GEEN DIERLIJKE INGREDIËNTEN in de nagellak aanwezig, dat maakt de nagellak geschikt voor vegans. Ook zijn de lakken CRUELTY FREE en zijn dus niet getest op dieren. Little Ondine is in onderhandeling om de certificering Vegan & Cruelty Free van PETA te verkrijgen.

De nagellak is door de natuurlijke ingrediënten GEURVRIJ en SNELDROGEND. Ideaal dus voor onderweg in de trein of tijdens een avondje uit. Little Ondine heeft namelijk de unieke PEEL-OFF methode waardoor je heel gemakkelijk je stijl veranderd. Je trekt de nagellak er heel gemakkelijk in 1 keer af zonder gebruik te moeten maken van aceton of nagellakremover. Waar en wanneer je maar wilt kun je de nagellak verwijderen om vervolgens de nagels te voorzien van een andere kleur lak die aansluit bij je kledingstijl van dat moment.

Met 1 potje nagellak van Little Ondine kun je ongeveer 55 keer 10 nagels lakken. Wanneer de nagellak op de juiste manier is aangebracht blijft deze 3-6 dagen zitten zonder dat er blushes ontstaan. De lakken zijn op dit moment in Nederland verkrijgbaar in 29 kleuren en wij zijn super enthousiast om te vertellen dat wij distributeur zijn geworden van dit mooie merk!!!

De lakken zijn al bij ons verkrijgbaar tijdens de workshops en evenementen die wij organiseren of bijwonen en zeer binnenkort verkrijgbaar via onze webshop die nu nog in aanbouw is!!

Ben je nieuwsgierig naar de lakken kom dan zeker langs op 1 van onze workshops of evenementen waar wij aanwezig zijn. Woensdag 8 februari 2017 staan wij bij de Ladies Movie Night in Utopolis Almere en in de maand februari geven wij verschillende workshops. Kijk voor de data op www.facebook.com/santedealoe. Like de pagina en dan komen de workshops en evenementen vanzelf voorbij!!

Wil je meer weten? Mail naar sante-de-aloe@outlook.com of bel/app/sms naar 0614828995.

 

 

2 antwoorden
 1. Marjolein Aindrou
  Marjolein Aindrou zegt:

  Graag gedaan, veel mensen weten er niets over. Vandaar mijn blog. Thanks voor jouw reactie, leuk!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord