Money makes the world go round

Iedereen gebruikt het, maar niemand wil er erover spreken. Raar want zonder geld is het leven een stuk lastiger. Ik heb het nu over cash geld, want natuurlijk kan jij je vaardigheden ruilen voor andere benodigdheden. Ik vraag me af waar deze taboe is ontstaan. Mensen delen veel – vooral op Social Media – wat ze gedaan hebben, hun liefde, hun twijfels of verdriet, hun mening en hun ongenoegen. Op het moment dat het om financiën gaat zijn we minder scheutig met informatie delen. Geld wordt beschouwd als een bijproduct van succes. Sommige mensen kiezen er voor om hun overvloed aan de wereld te tonen en doen dat door te showen met hun aanschaf van: dure kleding ,schoenen, sieraden, horloges, huizen, jachten, vliegtuigen en anders.
Weer anderen delen hun overvloed met anderen.

Bij een hele grote groep is hun status onbekend. Leven ze in schaarste, hoe groot is deze schaarste, is het een bewuste keuze of zijn er andere omstandigheden in het spel? Eén ding die het lastig maakt om deze taboe te doorbreken is schaamte, schaamte door een oordeel of overtuiging van andere. Met het gevolg dat men zich niet oké voelt. Soms is deze schaamte ontstaan uit je eigen oordeel jíj denkt dat je niet goed genoeg bent. Een andere rede waarom er wellicht niet over geld wordt gesproken is dat mensen denken dat ze hun overvloed niet “verdiend” hebben. Bijvoorbeeld als men welgesteld is opgegroeid, als ze een erfenis hebben gekregen of dat ze hun kapitaal hebben gewonnen . Heeft het taboe wellicht ook te maken dat men geen “slapende honden” wakker willen maken? Of heeft het te maken dat er in het algemeen een heel groot oordeel over geld bestaat?

Ter illustratie een aantal spreekwoorden en gezegden over geld:

  • Geld wat stom is, maakt recht wat krom is
  • Het geld brandt in je zak
  • Het geld groeit niet op mijn rug
  • Geld regeert de wereld
  • Geen geld, geen Zwitsers

Angst voor het oordeel weerhoud velen om over geld te spreken, jammer want wíe zegt dat dit oordeel klopt? Men gaat er van uit dat hetgeen wat men ziet juist is. Maar schijn bedriegt. Wie zegt dat als je keurig gekleed en gekapt bent, betekend dat je overvloed hebt? Of als men als een sloeber uitziet men schaarste ervaart?. Dit gaat om persoonlijke keuzen.

Ik wil het ook nog even hebben over een veel gebruikte quote ”dit is privé”. Het klopt dat geldzaken privé zijn maar waar is de dankbaarheid en eerlijkheid?. Het is mens eigen niet open te zijn over hun overvloed. Maar dat is een andere discussie. Terugkomend op het geld taboe, ik vind dat het tijd is om openlijker over geld te praten. Veel mensen zijn niet echt op de hoogte van hoe érg de armoede in Nederland is dit omdat er niet over geld wordt gesproken. Jammer want dat weerhoud welwillende mensen anderen te helpen. Een tijd gelden zat ik op de bus te wachten, ik raakte in gesprek met iemand die vertelde dat hij ontzettende honger had. Ik had geen kleingeld op zak en bood hem mijn krentenbol aan. Zijn blijdschap was ontroerend en elke keer als ik hem weer zie voel ik zijn dankbaarheid!

Ik pleit dat men open en eerlijk over hun verdiensten gaan praten in de hoop dat de angst cultuur wat minder wordt. Zo ik ” Practice what you Preach” Ik verdien € 946,96 per maand en ik ben er dankbaar voor. Kijk eens op mijn website  www.reniamers.com. Bestel binnenkort mijn boek!

Tot de volgende blog en Sweet Steps.

Groet,

Renia Mers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie