Leven volgens een budget

Vaak denken mensen bij budgetteren aan leven met minder. Budgetteren is niet leven met minder, maar leven met wat je nodig hebt.

Een van de eerste stappen om financiële problemen op te lossen en/of te voorkomen is inzicht te krijgen in je financiële situatie. Dit doe je door een begroting te maken waarop je jouw inkomen en uitgaven noteert. Een voorbeeld van zo een begroting vind je via deze link

Wanneer je de begroting voor jezelf hebt ingevuld krijg je inzicht in jouw uitgaven en eventuele tekorten. Je kunt vanuit een begroting aflezen hoe je met geld om gaat en wat de gevolgen daarvan zijn. Kom je geldtekort of houdt je geld over? Hoe komt het dat je geld tekortkomt? Is het je uitgavenpatroon of zijn je vaste lasten te hoog? Kun je ergens op besparen? Door inzicht krijg je antwoorden op deze vragen en kun je een plan maken om de stappen te zetten naar financiële stabiliteit.

De volgende stap is kijken naar wat je nodig hebt. Heb je echt €500,- per maand nodig aan boodschappen? Moet je echt elke week eten buitenshuis bestellen? Zijn de abonnementen die je hebt noodzakelijk? Maak je er gebruik van? Door kritisch te kijken naar je uitgaven kun je deze veranderen en ervoor zorgen dat je geld overhoudt. Zijn je uitgaven in de juiste verhouding en zo laag als maar kan en heb je nog tekort? Dan kan het liggen aan je inkomen. Je kunt dan kijken hoe je meer inkomen kan genereren. Bijvoorbeeld door te kijken of je alle subsidies en toeslagen ontvangt waar je recht op hebt. Dit kun je nagaan via www.berekenuwrecht.nl

Zodra je weet wat je nodig hebt kun je gaan budgetteren en de budgetregel toepassen. Deze regel dient als een richtlijn die je toepast op jouw (gezamenlijk) netto-inkomen.

De budgetregel is:

50% van je netto-inkomen is voor je maandelijkse vaste lasten.

30% van je netto-inkomen is voor reserveringen & leuke dingen

20% van je netto-inkomen is om te sparen. Heb je schulden dan gebruik je 10% voor afbetalingen en spaar je 10%.

Het is altijd belangrijk om te sparen, ook als je schulden hebt, zodat je een buffer opbouwt voor onvoorziene uitgaven. Deze buffer zal ervoor zorgen dat je uit de vicieuze cirkel van financiële problemen blijft.

Wanneer je jou houdt aan je budget word je financieel stabiel en krijg je rust. Je komt uit je financiële problemen, je bouwt vermogen op en je kunt weer gaan leven.