Legally SMART the BLOG III: Het concurrentiebeding in een tijdelijk arbeidscontract

Hi mooie vrouw!

Mijn naam is Naomi Gezius en met mijn juridisch adviesbureau Legally SMART help ik ondernemers met al hun juridische kwesties. Het is mijn persoonlijke missie om ondernemers juridisch beter onderlegd te maken en ervoor te zorgen dat ze ook hun juridische zaken vanaf het begin in orde maken! Iedere maand zal ik middels deze blog een juridisch onderwerp uitlichten.

 

Het concurrentiebeding in een tijdelijk arbeidscontract…

Het concurrentiebeding is een vaak voorkomend beding bij een arbeidsovereenkomst (verder: contract). Een werkgever wilt er zeker van zijn dat de werknemer die vertrekt zijn of haar concurrenten niet bevoordeeld met de eerder bij hem of haar opgedane kennis of informatie. Bij contracten voor onbepaalde tijd is dit wettelijk gezien ook toegestaan. Anders ligt het bij een contract voor bepaalde tijd.

 

Tenzij er een zwaarwegend belang voor de werkgever is

Concurrentiebedingen in contracten voor bepaalde tijd zijn in principe niet toegestaan. De wetgever is van mening dat een werknemer met een tijdelijk contract al in een minder wenselijke situatie verkeert vanwege de onzekerheid dat een contract dat in tijd is beperkt met zich meebrengt. Ieder andere beperking om een andere baan te vinden of om een eigen bedrijf te starten in dezelfde tak zou een dubbele last zijn voor de werknemer.

 

Er is echter een uitzondering. Een niet-concurrentiebeding in een tijdelijk contract kan geldig zijn als de werknemer specifiek werk verricht of een specifieke functie heeft. De werkgever moet schriftelijk motiveren dat de clausule noodzakelijk is als gevolg van een belangrijk zakelijk belang. 

 

Schriftelijk 

De motivatie moet schriftelijk zijn en worden opgenomen in de clausule zelf, onder het beding of in een afzonderlijk document dat samen met de clausule is opgesteld en ondertekend. De motivatie kan achteraf niet worden gegeven en kan niet worden gewijzigd tijdens het contract. Bij iedere wijziging of verlening van een contract moet het des betreffende concurrentiebeding dus opnieuw worden uit onderhandeld.

 

Groot zakelijk belang 

Er moet een groot zakelijk belang zijn wanneer het contract wordt gesloten en ook wanneer de werkgever zich op het beding wilt beroepen. Kortom, het grote bedrijfsbelang moet aan het begin en aan het einde van het contract aanwezig zijn. Wat wordt beschouwd als een groot zakelijk belang is niet te vinden in de wet. Dit moet per geval worden beoordeeld en is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van die zaak. 

De wetgever heeft wel aangegeven wat mogelijk als een groot zakelijk belang zou kunnen worden beschouwd; zeer specifieke kennis die de werknemer heeft, welke zeer schadelijk zou zijn voor de werkgever als die in handen van de volgende werkgever komt.

Rechtspraak

Uit de uitspraken die tot nu toe zijn gedaan door rechters blijkt dat er niet snel sprake is van een groot zakelijk belang. Het risico dat de werkgever loopt moet groter zijn dat het risico dat standaard gepaard gaat met het vertrek van een werknemer. Ook als de tekst van het beding hetzelfde is als dat voor andere werknemers kan dat een indicatie zijn dat er geen sprake is van een groot zakelijk belang. 

 

 Tot slot

Heb jij vragen over jouw contract of twijfel je of het concurrentiebeding dat er in is opgenomen wel rechtsgeldig is, twijfel niet en laat het me weten. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op om mee te kijken!

 

Trots op jou en jouw bedrijf!

 

Gr. Naomi

www.legally-smart.com