Kostschool Directeur misbruikte jarenlang jongens en lokte hen met sponsorgeld

 

Een kostschool directeur in Oeganda, die geld kreeg van sponsors uit Westerse landen om weeskinderen te helpen, misbruikte jarenlang jongens op zijn school. Onlangs bevestigde de Oegandese rechter twaalf aanklachten tegen hem: zes voor verkrachting en zes voor mensenhandel. Binnenkort volgt de uitspraak van de rechter.

Michael K., de 35-jarige directeur van de kostschool, zocht contact met ouders in geldnood en beloofde buitenlandse sponsors te vinden om het schoolgeld van hun jongens te betalen. De man had onder andere een vrouw uit Australië zo ver gekregen dat ze hem geld stuurde om ‘voor weeskinderen te zorgen’ (hoewel geen van de jongens die hij mee lokte weeskinderen waren).

Nadat de jongens zich op hun nieuwe school hadden gevestigd, begon het misbruik. Michael bleef ‘s nachts bij de jongens op de slaapzaal en gebruikte bedreigingen om hen te mishandelen en te verkrachten. Elijah*, een negenjarige leerling van de school, koos er uiteindelijk voor om zich drie nachten lang in de bosjes achter de school te verstoppen om het misbruik te ontvluchten. De derde nacht werd hij gevonden door twee leraren. Zij hielpen hem het misbruik aan te geven bij een organisatie die vervolgens International Justice Mission (IJM) in Oeganda belde voor hulp in deze zaak.

Na de arrestatie van de kostschool directeur volgde een vijf maanden durend onderzoek, uitgevoerd door de Oegandese politie in samenwerking met advocaten van IJM Oeganda. Tijdens het onderzoek meldden zich nog andere jongens die door Michael waren verhandeld en verkracht. De jongens worden nu opgevangen en krijgen traumahulp van IJM en partnerorganisaties.

James Foster, directeur van IJM Oeganda: “Dat deze zaak voor de rechter komt, is voor ons een enorme bemoediging. Het laat zien dat de rechterlijke macht van Oeganda steeds meer beseft dat zaken waarbij kinderen betrokken zijn, prioriteit moeten krijgen voor een snelle rechtsgang. Hoe langer zaken voortslepen, hoe kleiner de kans dat slachtoffers – vooral kinderen – hun zaak zullen voortzetten. Kinderen in zaken van seksueel misbruik hebben te maken met een ongelooflijk stigma, en vaak ook met druk van hun familie en de gemeenschap om de zaak onderling te ‘regelen’. Maar wij geloven dat de beste manier voor kinderen om genezing en volledig herstel te bereiken is door gerechtigheid te krijgen via een gezond strafrechtelijk systeem, dat misdaden erkent en zich inleeft in de ervaring die zij hebben doorgemaakt.”

Caroly Houmes, directeur van IJM Nederland: “Deze zaak laat zien hoe cruciaal het is om te investeren in rechtssystemen die kwetsbare mensen daadwerkelijk beschermen. Het is belangrijk om weeskinderen te helpen, maar weeshuizen kunnen ook als dekmantel worden gebruikt voor gruwelijk onrecht. Investeren in onderwijs en voedselvoorziening is eveneens hard nodig, maar wat als criminelen hier straffeloos misbruik van kunnen maken? Daarom zijn goed functionerende rechtssystemen zo belangrijk in ontwikkelingssamenwerking, zodat misdadigers niet langer wegkomen met geweld tegen mensen in armoede.”

Geschreven door International Justice Mission
Voor meer informatie klik hier.