Hoog sensitiviteit en het ondernemerschap

Zo’n 10 jaar geleden ontdekte ik dat ik hoog sensitief was. Er vielen een heleboel puzzelstukjes op zijn plaats. Veel klanten zijn ook (hoog) sensitief. Sommigen weten het, anderen niet. Maar dan komt het tijdens het coachtraject aan de orde.

 

En ook dan vallen er puzzelstukjes op zijn plaats en leren ze hoe ze hun sensitiviteit als kracht kunnen inzetten in plaats van het te ervaren als een last.

 

Hoe houd je je als hoog sensitieve ondernemer staande tussen al de extraverte personen die webinars geven, op het podium staan en op social media ‘overheersend’ aanwezig zijn? Ik geef je 7 tips

 

  1. Ben en blijf jezelf

Ik heb jaren geprobeerd om tussen de extraverte personen te passen maar ik liep hier telkens op stuk. Omdat dit niet is wie ik ben. Omdat dit niet bij mij paste. Omdat dit mij energie kost en ik niet meer in mijn kracht sta.

 

  1. Ontdek jouw manier van communiceren

Waar word jij blij van? Voor mij is dit schrijven. Ik schrijf graag en ik schrijf makkelijk. Op deze manier bereik ik mijn doelgroep. Webinars geven is niet mijn ding omdat ik de verbinding mis met de deelnemers. Ik werk graag 1 op 1 of in kleine groepjes met maximaal 6 personen. Zo kan ik iedereen de aandacht geven die hij/zij verdient.

 

Het inspreken van audio’s of geïnterviewd worden zonder camera vind ik ook leuk. Zodra er een camera loopt klap ik dicht. Dan weet ik niet meer wat te vertellen en val ik stil. Dat is duidelijk niet mijn ding. Heel af en toe laat ik me er toe verleiden. Dan kies ik er heel bewust voor, maar liever doe ik het niet.

 

Probeer dingen uit. Laat je verleiden om die stap uit je comfortzone te doen. Bekijk daarna wat voor jou werkt en waar jij plezier aan beleeft.

 

  1. Welke vorm van netwerken past bij jou?

De meeste hoog sensitieve mensen houden niet van netwerken. Ze voelen zich er niet gemakkelijk bij. Ze leren dat ze minstens 5 mensen gesproken moeten hebben en met 3 afspraken naar huis moeten gaan. Dat is de lat nogal hoog leggen en dat levert enorme druk op.

 

Hoog sensitieve mensen houden van diepgaande gesprekken en totaal niet van oppervlakkige gesprekken. Dan haken ze af. Diepgaande gesprekken kosten nu eenmaal tijd. Plezier hebben is het belangrijkste en twee leuke gesprekken is echt voldoende.

Wanneer het niet ‘jouw ding’ is. Ga dan niet. Nodig mensen uit via social media en ga met hun in gesprek: 1 op 1. Kost iets meer tijd maar dan onderneem je op jouw manier.

 

  1. Ga douchen na een (netwerk)bijeenkomst of na een feestje

Vaak voel je je na zo’n bijeenkomst of na een feest (of iets waar veel mensen zijn) overprikkeld en hangt er allemaal energie om je heen die niet van jou is. Daar kun je last van hebben. Je bent sneller geïrriteerd en vermoeid. Doe een oefening voor je gaat om je af te sluiten of verruim juist het energieveld om je heen tot de grootte van het universum.

 

Na een bijeenkomst kun je douchen om de energieën van je af te spoelen. Doe dit wanneer je in de avond gaat want deze energieën kunnen je slaap behoorlijk verstoren. Je slaapt dan onrustig. Voldoende slaap is voor ons belangrijk.

5. Zorg goed voor jezelf

Op welke manier kun jij goed voor jezelf zorgen? Wat heb jij nodig aan slaap, goede voeding, beweging, rust, regelmaat en tijd voor jezelf. Vraag jezelf ook af wat je kunt doen op het moment dat je niet lekker in je vel zit.

 

6. Geef uitleg aan je directe omgeving

Toen ik mijn partner precies uitlegde waarom ik me overprikkeld voelde of waarom ik me terugtrok in mezelf, was er meer begrip. Hij begrijpt waarom ik maar twee dagen carnaval wil vieren en niet meer. Hij begrijpt dat ik soms geïrriteerd ben als ik een drukke week heb gehad. Nu zegt hij zelfs als ik thuiskom van een netwerkbijeenkomst of een bijeenkomst waar veel mensen waren ‘vergeet je niet te douchen? Dan slaap je lekker.’ Zo fijn dat hij mij eraan helpt herinneren.

 

7. Ga de natuur in

Door de natuur in te gaan kom je helemaal tot rust en ben je weer geaard als je terugkomt. De natuur helpt je hierbij. En zorgt ervoor dat jouw energie weer in balans is. 

 

Luister naar het interview

Ik werd geïnterviewd door Bianca Elzinga over hoog sensitiviteit en het ondernemerschap.

          Luister hier naar het interview: hoog sensitiviteit en het ondernemerschap

 

Ik ben Edith Helwegen, 43 jaar, woon samen met Eric in Midden Limburg. 7,5 jaar
geleden heb ik Serenity Coaching opgericht. Ik ben super blij dat ik deze stap naar
het ondernemerschap heb genomen. Ik ben intuïtieve ondernemerscoach. Mijn visie is
dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven en dat je je eigen leven
(inclusief je onderneming)  kunt creëren zoals jij dat heel graag wilt. Mijn missie
is om startende professionals op te leiden tot ondernemer zodat ze rust en
vertrouwen hebben in het ondernemerschap en hun droomonderneming kunnen creëren.
Professionals zijn heel erg goed in hun vak maar missen kennis over het
ondernemerschap. Ik help hen om deze vaardigheden te ontwikkelen en tegelijkertijd
alle blokkades te helen die op hun pad komen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie