Hoe overleef ik de zomervakantie (mét kinderen)?

In het noorden van Nederland is de schoolvakantie eindelijk begonnen. Dit betekent dat nu heel Nederland schoolvakantie viert. Leuk voor de kinderen! Maar schoolvakanties staan voor sommige ouders ook gelijk aan stress. Want wat gaan we nu dan doen? Hoe hou ik mijn kind bezig? Moet ik mijn kind de hele tijd bezig houden? Moet ik de teugels wat meer laten vieren? Voor de ouders die door blijven werken- of in ieder geval een deel van de vakantie doorwerken- zijn dit blijvende vraagstukken.

Sommige kinderen kunnen slecht omgaan met de vrije tijd die ze opeens hebben. Oftewel, lastig omgaan met een ander ritme en dagindeling. Meestal hebben deze kinderen wat meer moeite met vrije tijd in zijn algemeenheid. En daar zit het hem nou precies: kinderen doen het het beste als er sprake is van enige voorspelbaarheid. En die voorspelbaarheid is terug te vinden in een vast ritme; vaste routines en vaste handelingen. Met uiteraard uitzonderingen hier en daar gelaten want ons leven is zo onvoorspelbaar als het (Nederlands) weer. Als je echter terugkijkt naar je dag, zul je zeker wel een vaste routine hier en daar tegenkomen: opstaan, douchen, eten, op weg naar school/werk. Dat zijn de vaste routines waar kinderen veel aan hebben omdat het ervoor zorgt dat kinderen weten waar ze aan toe zijn. En dat zorgt weer voor een veilig gevoel.

Maar ja, het is vakantie en de dagen verlopen dan anders. Misschien heb jij ook vakantie en hoef je niet extreem vroeg op te staan om alles klaar te hebben zodat je kind op tijd op school is of op de opvang. Op zich ook heel fijn. Hierbij enkele tips hoe je de anders-dan-anders dagen zo probleemloos kunt overleven:

  • Je hoeft gelukkig niet iedere dag vol te plannen met activiteiten. Als er wel wat op de planning staat, bereid je kinderen dan hier -tijdig- op voor. Het liefst zo visueel mogelijk, bijvoorbeeld met een familiekalender gevuld met enkele foto’s.
  • Staat jullie een lange (auto/vliegtuig)reis te wachten? Voor jonge kinderen kan het helpen om ieder uur een klein cadeautje uit te laten pakken. Zorg voor voldoende eten en drinken en kleine spelletjes/activiteiten. Op internet zijn er leuke ideeën te vinden.
  • Plan enkele ‘wij doen vandaag niets’ dagen in. De kinderen weten dan van te voren dat jullie die dag niet weg gaan en zijn dan minder teleurgesteld. Thuisblijven hoeft niet persé te betekenen dat de kinderen zich hoeven te vervelen. Bedenk voor ieder uur een activiteit en maak hier een leuke poster van. Zo kunnen ze het ene uur een puzzel maken, knutselen met bv bonen, rijst en verf, koekjes bakken en samen een spelletje spelen.
  • Plan een thuisbioscoop dag in: laat de kinderen kiezen uit een top 3 films of kies zelf een film uit. Gordijnen gaan dicht, popcorn of fruit op tafel, de deurbel uit de stekker en samen lekker op de bank een film kijken.
  • Houd- ondanks de vakantie- toch zoveel mogelijk een vast ritme en vaste gewoontes (bijvoorbeeld in hun eigen bed slapen en op tijd naar bed) aan.
  • Houd er rekening mee dat sommige kinderen moeite kunnen hebben met een ander ritme. Je kunt hier soms weinig aan doen maar er wel begrip voor hebben.

Resteert mij om jullie een mooie, gezellige en fijne vakantie te wensen.

Wil je meer opvoedtips of opvoedadvies? Dit kan door een mail te sturen naar info@parenthing.nl. Op de Parenthing Facebook pagina worden ook regelmatig opvoedartikelen geplaatst.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, tante, vriendin, vrouw, orthopedagoog en werknemer van.. Daarnaast ben ik net mijn eigen bedrijf begonnen. Ik heb 1 studerende en 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen, maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Minimaal 3 keer per maand plaats ik een nieuwe blog op mijn site http://ikbenouder.nl  of op de Facebookpagina opvoedblogsikbenouder.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie