Hoe kom ik vriendelijk de feestdagen door met een klein budget?

 

Daar zit je dan met een kopje koffie misschien aan de keukentafel of ergens anders. En ineens dringt het tot je door. In minder dan 2 maanden is het Sinterklaas en vlak daarna Kerst. Een lichte paniek overvalt je. Hoe ga ik dat doen?

 

Paniek is niet nodig. Ik ga ervan uit dat je familie en vrienden op de hoogte zijn van je situatie. Zo niet dan wordt dat hoog tijd. Dan weten ze al dat je niet veel te besteden hebt en dat accepteren ze.

 

Als je jonge kinderen hebt, zijn er veel winkels die leuke cadeautjes hebben voor weinig geld. Kijk vanaf nu naar aanbiedingen. Een winkel met een A biedt leuke oplossingen. Dus kom in actie, volg de reclames. Tegen deze tijd hebben de kinderen ook vaak nieuwe sokken, dassen, handschoenen en dergelijke nodig. Vraag Oma te breien, of doe het zelf om zo de hoeveelheid cadeautjes groter te maken. Mijn zusje wilde vroeger altijd “veel” cadeautjes.

 

Als je grotere kinderen hebt, kun je misschien lootjes trekken en een bedrag afspreken. Met een verplicht gedicht. Dat levert vaak hilarische avonden op, een hoop gezelligheid met wat lekkers. Na afloop denk je: “Waar heb ik zo tegen aan gezien”?

En dan nog Kerst: het feest van licht, gezelligheid, samenzijn. Het hoeft niet allemaal trendy toch?

Als jezelf iets maakt, neem dan groenten van het seizoen, volop verkrijgbaar en daarom niet duur.

Mijn kinderen vonden de soep van Oma het aller lekkerst, lekker lang getrokken kippensoep bijvoorbeeld.

Of je maakt een combinatie van eenvoudige kippensoep en gaat daarna nog even gourmetten. Dan heb je veel minder nodig. Zeg nou zelf, had je niet altijd veel te veel vlees?

Heb je het menu gepland, koop dan al vast elke week iets wat je kunt bewaren en let op aanbiedingen.

Nog een mogelijkheid voor Kerst als het om een groot gezelschap gaat, vraag dan iedereen een onderdeel van het menu te maken. Dat scheelt voor iedereen veel werk en ook kosten natuurlijk.

En dat levert heel vaak een verrassend menu op. Geniet ervan!

 

Bedenk dat het niet om hebben en krijgen gaat, maar om gezellig samen zijn,  zodat je weer een nieuwe herinnering hebt die de moeite waard is om toe te voegen.

Doe voor of na het diner een spelletje met de kinderen, of maak een mooie wandeling door het dorp of stad en kijk alsof je er voor het eerst bent. Of stel vragen over je woonplaats tijdens de wandeling, dan heb je meteen een quiz. (Google is een leuk hulpmiddel).

 

Voor de ouderen onder ons, die geen familie hebben, maar wel bijvoorbeeld naar een kaartclubje gaan. Vier deze dagen dan samen. Dan heb je toch gezelligheid zonder al te veel kosten.

 

Dan nog onze laatste feestdag. Oudjaar. Met veel spectaculair vuurwerk? Nee hoor, tegenwoordig steekt bijna de hele straat vuurwerk af. Wat voegt iets meer of minder dan nog toe? Gewoon genieten van het vuurwerk dat toch al wordt afgestoken. Het duurt maar even en het scheelt een hoop euro’s.

Moet je persé echte champagne drinken?  Nee beslist niet, er zijn tegenwoordig veel goede wijnen met bubbeltjes, denk bijvoorbeeld aan een Prosecco of Cava.

 

Tot slot nog enkele tips voor volgend jaar:

 

– Koop het hele jaar door cadeautjes, als je iets leuks voor niet al te veel geld tegenkomt, ook voor

verjaardagen.

– Probeer elke week iets te sparen voor de dure decembermaand. Dan is het niet zo’n aanslag op je

portemonnee.

 

Ik wens je hele fijne en betaalbare feestdagen,

Alie Bolhuis

www.budgetcoachvoorjou.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie