Gedrag volgen van je kind

Als ouders bij mij om opvoedadvies vragen, bijvoorbeeld via het opvoedspreekuur of omdat zij meedoen aan een opvoedcursus waar ik de trainer van ben, dan hopen ze een klein uurtje later met een opvoedrecept weer de deur uit te stappen.

Helaas werk ik niet zo. Op mijn werk, werken wij met een uit Australië afkomstige opvoedmethode die bewezen effectief is. Waar ter wereld deze opvoedmethode ook gebruikt wordt (en dat zijn in veel landen), overal wordt ervoor gezorgd dat er weer onderzoek verricht wordt hoe deze methode het doet in dat land.

Een van de principes van deze opvoedmethode Positief Opvoeden is dat het als opvoeder belangrijk is om doelen te stellen. Oftewel, wat wil je graag veranderen aan jezelf of aan je kind? Om gedrag te (willen) veranderen is het van belang om doelen te stellen. Hetzelfde geldt met andere veranderingen in je leven die je graag wilt doorvoeren. Wil je bijvoorbeeld afvallen, is het belangrijk om met een plan te komen. Aan een plan kan je je houden. Wil je van A naar B reizen, is het wel belangrijk om een plan te hebben hoe je daar komt. Anders dwaal je doelloos rond. Dit geldt dus ook voor het opvoeden. Wil je dus op een andere manier gaan opvoeden, of wil je dat je kind minder gaat zeuren, dan zal je doelen moeten gaan opschrijven.

Om te kijken in hoeverre je je doel gaat behalen, is het wenselijk om het gedrag van je kind(eren) én jezelf te volgen. Het gedrag van jezelf en/of je kind volgen maakt je namelijk bewust en schetst een beeld van de situatie. Een voorbeeld: sommige kinderen vallen moeilijk in slaap en komen steeds uit bed. Ouders hebben soms het gevoel dat zij wel een uur bezig zijn om hun kind steeds weer terug naar bed te brengen. Als je het gedrag volgt van je kind dan kan je wellicht tot de conclusie komen dat het helemaal niet een uur duurt maar 20 minuten. Het lijkt wel zo lang maar het duurt geen uur. Een ander voorbeeld: een vader merkt op dat als hij boodschappen gaat doen met zijn peuter, zijn zoon altijd een driftbui krijgt in de supermarkt. Nadat hij het gedrag van zijn kind een week geobserveerd heeft, komt hij tot de conclusie dat zijn zoon alleen een driftbui krijgt als hij rond een uur of 13.00 naar de winkel gaat. Dat is eigenlijk net voor zijn dutje. Niet zo een goed moment om met zijn peuter boodschapjes te gaan doen dus.

Een moeder geeft tijdens mijn cursus aan dat ze vaak tegen haar kindjes schreeuwt en dit eigenlijk helemaal niet wilt. Dit was niet de voorstelling die zij voor zichzelf had als moeder. Bij het stellen van doelen geeft zij aan dat zij haar manier van communiceren wilt veranderen. Dit wordt voor de komende weken haar doel. Ze krijgt huiswerk mee en moet haar eigen gedrag observeren. Na een week wordt haar veel duidelijk. Namelijk dat ze een kort lontje tegenover de kindjes heeft als ze een zware dag op het werk heeft gehad en moe is. Op de dagen dat ze vrij heeft, is ze veel rustiger in het communiceren naar haar kinderen toe. Nu zij dus meer inzicht heeft gekregen in de ‘gevaren-zones’ kunnen wij aan de slag met het veranderen van haar huidige manier van communiceren.

Er zijn verschillende manieren om het gedrag van kinderen en jezelf te observeren:

  • Zo kan je ouderwets turven hoe vaak bepaald gedrag voorkomt. Een scoringslijst is geschikt voor gedrag wat een duidelijk begin en eind heeft en niet meer dan tientallen keren per dag voorkomt. Bijvoorbeeld als kindjes schelden of woorden zeggen die niet mogen.
  • Maar je kan ook een gedragsboek bijhouden. Een soort dagboek waarbij je opschrijft wat er gebeurde- bijvoorbeeld schreeuwen, gillen en rollen op de grond-, wanneer en waar het voorval plaatsvond, wat er daarvoor gaande was, en wat er daarna gebeurde. Je bent iets meer aan het opschrijven dan het turven maar het resultaat is dat je een patroon zult gaan herkennen.

De meeste ouders kiezen voor het bijhouden van een gedragsboek. Het is wat meer werk maar geeft ook meer inzicht.

Ik nodig jullie uit om ook een gedragsboek of een scoringslijst bij te houden gedurende een week. Er zal veel inzichtelijk worden en er zullen ongetwijfeld een aantal ‘aha-momenten’ gaan komen.

Tot slot een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je het gedrag gedurende een week volgt.
  • Zorg voor een notitieblok die je overal waar je naartoe gaat, meeneemt. Ook als je boodschappen gaat doen of op familiebezoek gaat.
  • Verander je opvoedmanier gedurende deze week niet; ga vooral gewoon door met hoe je altijd opvoedt.

Je zult zien dat er wat puzzelstukjes in elkaar zullen vallen. Door inzicht te krijgen hoe je opvoedt- hoe confronterend het ook kan zijn- kan je ook handvatten aangereikt krijgen om eventueel anders naar bepaalde (opvoed)zaken te gaan kijken.

Ik ben Vanessa. Moeder, zus(je), dochter, vriendin, vrouw en werknemer van.. Ik heb 2 jonge kinderen en houd van schrijven. Mijn kinderen maar vooral het leven maken dat ik mij geïnspireerd voel om- vooral op een luchtige manier- verhalen te schrijven. Ieder weekend plaats ik een nieuwe blog op mijn website: http://ikbenouder.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie